Risotto – basisrecept én truffelrecept



Er zijn weinig gerechten die zo volledig in de categorie comfort food vallen als risotto. Nestel je met een kommetje risotto op de bank, of serveer tijdens een lekker etentje. Je kunt er echt alle kanten mee op.

In het voorjaar met mooie jonge groente, in de herfst met prachtige paddenstoelen. Maak ‘vegetarisch, met vis of vlees. Het kan allemaal. En daarmee ook een mooi toegankelijk recept voor het hele gezin. Niets houdt je tegen om aan de slag te gaan!

Risotto_paddenstoelen

Basis recept

1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2el neutrale (olijf)olie
optioneel: scheut witte wijn
1L warme bouillon
250 – 300g risottorijst
+/- 75g Parmezaanse kaas, geraspt
Scheutje olijfolie of klontje roomboter
Versgemalen zwarte peper en zout

Paddenstoelen/truffel risotto

500g gemengde paddenstoelen
1el verse thijm
Neutrale olie of boter
Peper en zout
Truffelolie
Plakjes truffel op olie (verkrijgbaar o.a. via Foodelicious)

Basis recept voor risotto

Verwarm in een grote pan de olie en fruit hier de ui en knoflook in aan, een minuut of vijf zonder het te kleuren. Doe de risottorijst erin en schep goed om. Gebruik je wijn doe die er nu bij en roer tot alles verdampt is. Daarna gaat, scheut voor scheut, de warme bouillon erbij. Niet teveel tegelijk, je wilt de rijst langzaam laten garen. De hoeveelheid bouillon is een richtlijn. Je hebt niet altijd de volledige hoeveel nodig. Roer na iedere keer bouillon goed door, tot de bouillon volledig is opgenomen. Pas dan doe je er een nieuwe scheut bij. Proef na een minuut of twintig roeren de rijst, als het goed is is je risotto nu bijna gaar. Is dat het geval, geen bouillon meer toevoegen. Nog niet helemaal gaar? Dan nog een scheutje erbij.

Maak je risotto af

Als je risotto gaar is zet je het vuur uit en gaat de kaas erbij, als ook een scheutje olie (gebruik de lekkerste die je hebt!) of een klein klontje boter. Hiermee maak je de risotto echt helemaal af en krijgt ‘ie dat smeuïge. Tot slot zout en peper naar smaak. Je basisrisotto is nu klaar!

Herfstrisotto

Voor een lekkere herfstige risotto bak je grofgesneden paddenstoelen in een goede scheut olie (of klont boter) een minuut of tien, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een lepel verse thijm en zout en peper. Roer dit door je basisrisotto. Wil je het extra decadent en smaakvol maken, doe er dan in plaats van gewone olie een scheutje truffelolie door. Nóg decadenter/lekkerder, dan kun je er ook nog een schepje truffelplakjes doorheen roeren. Je weet niet wat je proeft!

Meer risotto?

Heb je de smaak te pakken en wil je meer variaties voor risotto. Hier vind je nog een aantal recepten

 

Gepubliceerd op 29 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!