Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Frankrijk



Het boodschappenlijstje voor Engeland zette ik al voor je online. Maar we gaan ook minstens één keer per jaar op supermarkt bedevaart naar Frankrijk. Op een drie uurtjes rijden van Leiden, vlak over de Belgische grens, ligt Ronq.

Deze voorstad van Lille (daar schreef ik al eerder over) beschikt over meerdere hypermarchees, maar de Auchan is waar ik altijd heen ga. Liefst in september, als de wijnmarkt er is. Maar zeker ook in december, vlak voor kerst. Ach, eigenlijk is het er altijd een feest.

Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Frankrijk

En ja, ook voor Frankrijk heb ik dus een lijstje. En ook daarop weer heel veel lekkers. Dit is wat ik meestal meeneem

Boodschappenlijstje Frankrijk

Le Petit Marseillais –  hoewel ik zelf ben overgestapt op Molton Brown, koop ik deze nog steeds voor mijn gezin. Een frisse en verrassende doucheschuim, waarbij de citrus/verveine mijn favoriet is. Ik koop van dit merk ook altijd de handzeep, die is er ook in navulverpakking. Ideaal
Blikken linzen – ze hebben ze au naturel, maar ook in een heerlijke jus. Top voor bij de confit de canard
Blik confit de canard – want ook die neem ik graag mee. Om zo te eten of om bitterballen van te maken (recept vind je in mijn nieuwe boek Borreltijd!)
Potjes cornichons – van die hele kleine, zure augurkjes. Gewoon het huismerk is prima
Mosterd / mayo – net iets meer keuze, sowieso qua sausjes (DL is dan mijn go to merk) oh ja en mosterdmayo, het beste van twee werelden!
Vis uit blik – neem de tijd om dat schap eens te bekijken, zoveel lekkers! Makreel in citroen is een van mijn favorieten. Lekker door een salade
Gekke chips – de Fransen hebben een voorliefde voor maffe chipssmaken. De mosterd is mijn favoriet
Champagne – da’s wel een d’uh dingetje natuurlijk. Kijk zeker ook eens naar de aanbiedingen die ze hebben. Mijn favoriet is die van Charles Lafitte of Monthuys
Wijn – ja, die kon je zien aankomen hé… rosé, wit of rood. Wat je maar wil. Als het goed genoeg is voor de Fransen is het zeker goed genoeg voor ons
Orangina – een guilty pleasure, maar één flesje gaat er wel mee
Franse kaas – je kijkt je ogen uit op de versafdeling!
Geraspte kaas – Emmenthaler of Gruyere, handig ook voor kaasfondue
Paté en paté en croute – zeker rond kerst is dit er vers en belandt het in mijn wagentje
Oesters – ook deze belanden met Kerst in de wagen. Liefst 2 dozijn. En gecombineerd met champagne
Eendenborst – kijk wel naar het soort dat je koopt, maar de kwaliteit is top!
Foie gras – eigenlijk not done, maar 1x per jaar neem ik een ieniemienie stukje mee
Franse roomboter – die is gewoon góddelijk. Ik koop ‘m liefst met zeezout erin. In mijn favoriete roomboter – Grande Fermage au christaux’de Sel de Mer de Noirmoutier – zit grof zeezout en dat proef je dus echt goed. Ik koop er meerdere en vries die dan thuis in.
Vers deeg – roomboterbladerdeeg op rol (goed kijken dat er geen margerine in zit!) of pizzadeeg. Invriezen en altijd op voorraad!
Biscuits rose de Reims – een luchtig en bros roze koekje, dat zich geweldig ook laat combineren met rosé champagne.
Caramber – staafjes caramel. Gruwelijk lekker. Dus misschien toch maar niet meenemen…
Biscottes –  ontbijttoast, gemaakt van brioche. Heerlijk en het gaat áltijd mee. Lekker met wat roomboter & jam
Petit Bateau – vroeger kocht ik hier de rompertjes voor onze dochter, daarna haar hemdjes & ondergoed. Onverslijtbaar en goedkoper dan in Nederland.

Bij de Franse bakker

Hoewel wij in Leiden een fantástische Franse bakker hebben kan ik het toch niet laten om in Frankrijk de bakkerswinkel in te lopen. Uiteraard voor macarons. Maar ook voor vers briochebrood. Eigenlijk is alles er wel lekker, dus kom op tijd en sla je slag!

Gepubliceerd op 7 september 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.