Klassieke pasta Carbonara



Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!

Afgelopen weken, tijdens onze vakantie in Italië, maakte ik het met enige regelmaat. Het is zo’n pastarecept waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt en die je echt mega snel maakt. Maar omdat je rauwe eieren in dit recept gebruikt vinden veel mensen het een spannend pastarecept. Echt niet nodig, want deze klassieke Carbonara kan met de onderstaande 3 tips bijna niet mislukken.

  1. Waar je goed op moet letten is dat je je pan met pasta van het vuur af mengt met de geklopte eieren en kaas. Op die manier is de kans dat je scrambled eggs krijgt écht een stuk minder.
  2. Wat ook helpt is als je nog een beetje pastawater aan je pasta laat, zodat je een mooie gladde saus krijgt.
  3. En tenslotte, deze pasta wacht niet op eters. Je maakt ‘m in nog geen tien minuten, dus zorg dat iedereen aan tafel zit!

Guinciale of pancetta in je Carbonara

In Italië wordt de klassieke Carbonara gemaakt met guanciale spekreepjes, dat is wangspek dat zachter van smaak is dan gewone spekreepjes of pancetta. Dat is niet overal in Nederland even makkelijk te krijgen.

Pancetta is al beter verkrijgbaar, dus je zou het daarmee kunnen maken. Het wordt dan wel iets zouter van smaak, dus je hoeft dan echt niet je Carbonara bij te zouten. Gewone spekreepjes kan uiteraard ook, hoewel ik het dan niet direct meer een klassieke pasta Carbonara zou willen noemen.

Goed, laten we nu de keuken in duiken om die heerlijke pasta Carbonara te maken.

Voor 2 personen, als maaltijd

125 gr spekreepjes (bijvoorkeur guanciale of pancetta)
225 gram pasta
3 eieren + 25 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
beetje pastawater
peper & zout en extra Parmezaanse kaas

pasta carbonara

Klassieke pasta Carbonara

Zet een pan op voor je pasta en doe er wat zout in. Breng het water aan de kook en kook je pasta, ik gebruik liefst linguini of spaghetti, in 8-10 minuten al dente. Tegelijkertijd zet je een koekenpan op het vuur waarin je, terwijl de pasta kookt, je spekjes uitbakt. Zet het vuur uit als die goudbruin zijn.

Eenvoudig pastarecept

Als je pasta bíjna klaar is klop je de eieren los met de Parmezaanse kaas. Giet de pasta af, maar hou een klein beetje pastawater over. Pasta en het pastawater terug in de pan en – van het vuur af! – meng je nu de losgeklopte eieren er door. Je ziet dat je langzaam een romige saus krijgt die zich hecht aan de pasta. Tot slot de spekjes én het bakvet erbij en nog even goed mengen.

Serveer je klassieke pasta Carbonara met wat versgemalen zwarte peper en nog wat extra kaas. Buon appetito!

Gepubliceerd op 28 juli 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.