Klassieke pasta CarbonaraHoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!

Afgelopen weken, tijdens onze vakantie in Italië, maakte ik het met enige regelmaat. Het is zo’n pastarecept waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt en die je echt mega snel maakt. Maar omdat je rauwe eieren in dit recept gebruikt vinden veel mensen het een spannend pastarecept. Echt niet nodig, want deze klassieke Carbonara kan met de onderstaande 3 tips bijna niet mislukken.

  1. Waar je goed op moet letten is dat je je pan met pasta van het vuur af mengt met de geklopte eieren en kaas. Op die manier is de kans dat je scrambled eggs krijgt écht een stuk minder.
  2. Wat ook helpt is als je nog een beetje pastawater aan je pasta laat, zodat je een mooie gladde saus krijgt.
  3. En tenslotte, deze pasta wacht niet op eters. Je maakt ‘m in nog geen tien minuten, dus zorg dat iedereen aan tafel zit!

Guinciale of pancetta in je Carbonara

In Italië wordt de klassieke Carbonara gemaakt met guanciale spekreepjes, dat is wangspek dat zachter van smaak is dan gewone spekreepjes of pancetta. Dat is niet overal in Nederland even makkelijk te krijgen.

Pancetta is al beter verkrijgbaar, dus je zou het daarmee kunnen maken. Het wordt dan wel iets zouter van smaak, dus je hoeft dan echt niet je Carbonara bij te zouten. Gewone spekreepjes kan uiteraard ook, hoewel ik het dan niet direct meer een klassieke pasta Carbonara zou willen noemen.

Goed, laten we nu de keuken in duiken om die heerlijke pasta Carbonara te maken.

Voor 2 personen, als maaltijd

125 gr spekreepjes (bijvoorkeur guanciale of pancetta)
225 gram pasta
3 eieren + 25 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
beetje pastawater
peper & zout en extra Parmezaanse kaas

pasta carbonara

Klassieke pasta Carbonara

Zet een pan op voor je pasta en doe er wat zout in. Breng het water aan de kook en kook je pasta, ik gebruik liefst linguini of spaghetti, in 8-10 minuten al dente. Tegelijkertijd zet je een koekenpan op het vuur waarin je, terwijl de pasta kookt, je spekjes uitbakt. Zet het vuur uit als die goudbruin zijn.

Eenvoudig pastarecept

Als je pasta bíjna klaar is klop je de eieren los met de Parmezaanse kaas. Giet de pasta af, maar hou een klein beetje pastawater over. Pasta en het pastawater terug in de pan en – van het vuur af! – meng je nu de losgeklopte eieren er door. Je ziet dat je langzaam een romige saus krijgt die zich hecht aan de pasta. Tot slot de spekjes én het bakvet erbij en nog even goed mengen.

Serveer je klassieke pasta Carbonara met wat versgemalen zwarte peper en nog wat extra kaas. Buon appetito!

Gepubliceerd op 28 juli 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.