Klassieke pasta Carbonara



Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!

Afgelopen weken, tijdens onze vakantie in Italië, maakte ik het met enige regelmaat. Het is zo’n pastarecept waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt en die je echt mega snel maakt. Maar omdat je rauwe eieren in dit recept gebruikt vinden veel mensen het een spannend pastarecept. Echt niet nodig, want deze klassieke Carbonara kan met de onderstaande 3 tips bijna niet mislukken.

  1. Waar je goed op moet letten is dat je je pan met pasta van het vuur af mengt met de geklopte eieren en kaas. Op die manier is de kans dat je scrambled eggs krijgt écht een stuk minder.
  2. Wat ook helpt is als je nog een beetje pastawater aan je pasta laat, zodat je een mooie gladde saus krijgt.
  3. En tenslotte, deze pasta wacht niet op eters. Je maakt ‘m in nog geen tien minuten, dus zorg dat iedereen aan tafel zit!

Guinciale of pancetta in je Carbonara

In Italië wordt de klassieke Carbonara gemaakt met guanciale spekreepjes, dat is wangspek dat zachter van smaak is dan gewone spekreepjes of pancetta. Dat is niet overal in Nederland even makkelijk te krijgen.

Pancetta is al beter verkrijgbaar, dus je zou het daarmee kunnen maken. Het wordt dan wel iets zouter van smaak, dus je hoeft dan echt niet je Carbonara bij te zouten. Gewone spekreepjes kan uiteraard ook, hoewel ik het dan niet direct meer een klassieke pasta Carbonara zou willen noemen.

Goed, laten we nu de keuken in duiken om die heerlijke pasta Carbonara te maken.

Voor 2 personen, als maaltijd

125 gr spekreepjes (bijvoorkeur guanciale of pancetta)
225 gram pasta
3 eieren + 25 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
beetje pastawater
peper & zout en extra Parmezaanse kaas

pasta carbonara

Klassieke pasta Carbonara

Zet een pan op voor je pasta en doe er wat zout in. Breng het water aan de kook en kook je pasta, ik gebruik liefst linguini of spaghetti, in 8-10 minuten al dente. Tegelijkertijd zet je een koekenpan op het vuur waarin je, terwijl de pasta kookt, je spekjes uitbakt. Zet het vuur uit als die goudbruin zijn.

Eenvoudig pastarecept

Als je pasta bíjna klaar is klop je de eieren los met de Parmezaanse kaas. Giet de pasta af, maar hou een klein beetje pastawater over. Pasta en het pastawater terug in de pan en – van het vuur af! – meng je nu de losgeklopte eieren er door. Je ziet dat je langzaam een romige saus krijgt die zich hecht aan de pasta. Tot slot de spekjes én het bakvet erbij en nog even goed mengen.

Serveer je klassieke pasta Carbonara met wat versgemalen zwarte peper en nog wat extra kaas. Buon appetito!

Gepubliceerd op 28 juli 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.