Tiramisu volgens Italiaans familierecept



Maak nu zelf je eigen tiramisu volgens echt Italiaans familierecept. Dan eet je wat mij betreft de lekkerste tiramisu denkbaar!

Het recept voor deze authentieke Italiaanse klassieker kreeg ik van mijn Twitter buddy Thomas Marzano, die zijn Italiaanse familierecept met mij deelde. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Want als de Italianen íets goed kunnen is het lekker eten. En ja hoor, dat bleek wel. Schoon op waren alle bakjes. Een dikke hit!

Voor 6 personen:

  • 300g echte savoiardi ( Italiaanse lange vingers o.a. bij AH of Italiaanse delicatessenzaak)
  • 500 gram mascarpone
  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 gr  suiker
  • 8 espresso’s (175ml héle sterke koffie)
  • 50ml likeur (ik gebruikte een chocoladelikeur, maar Amaretto of Marsala kan bijvoorbeeld ook)
  • 100g 70% chocolade (ik gebruikte Lindt), geschaafd

Tiramisu volgens Italiaans familierecept

Begin voor je tiramisu met de eidooiers van het eiwit te scheiden en de reep chocolade te raspen. In een schaal de eidooiers met het suiker met een mixer kloppen totdat het een zachtgele crème wordt, dan de mascarpone erbij doen en nog een keer goed mixen.

De eiwitten in een brandschone kom helemaal stijf kloppen en ze daarna voorzichtig door de eierdooier/mascarpone crème spatelen.

Tiramisu kidsproof

Voor de volwassenen gaat de koffie samen met de likeur in een schaal. Eten er kleine kinderen mee, dan maak je een apart schaaltje zonder de likeur. Of je maakt voor hen mijn kidsproof Tiramisu met amarenakersen

De lekkerste tiramisu

Ik heb de tiramisu in kleine potjes gemaakt. Dat ziet er leuk uit én het stijft er super goed in op. Kies je voor een grote schaal dan kan dat natuurlijk ook. Voor beide gevallen geldt dat je eerst een laag crème op de bodem doet. Doop de savoiardi snel in het koffiemengsel en leg een laag bovenop de crème . Bestrooi dan met de geraspte cacao. Weer een laag crème en dan weer een laag savoiardi en cacao totdat ze op zijn. Je eindigt met een laag crème waarover je een laagje geraspte chocola strooit. Zet het daarna minstens vier uur in de koelkast om op te laten stijven.

Let op: Hele jonge kinderen kun je beter geen rauwe eieren laten eten. Dat geldt ook voor hele oude mensen en zwangere vrouwen. Vanwege de rauwe eieren in dit dessert bewaar je restjes dan ook niet langer dan een dag (afgedekt) in de koelkast. Better safe than sorry!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.