Tiramisu volgens Italiaans familierecept



Maak nu zelf je eigen tiramisu volgens echt Italiaans familierecept. Dan eet je wat mij betreft de lekkerste tiramisu denkbaar!

Het recept voor deze authentieke Italiaanse klassieker kreeg ik van mijn Twitter buddy Thomas Marzano, die zijn Italiaanse familierecept met mij deelde. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Want als de Italianen íets goed kunnen is het lekker eten. En ja hoor, dat bleek wel. Schoon op waren alle bakjes. Een dikke hit!

Voor 6 personen:

  • 300g echte savoiardi ( Italiaanse lange vingers o.a. bij AH of Italiaanse delicatessenzaak)
  • 500 gram mascarpone
  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 gr  suiker
  • 8 espresso’s (175ml héle sterke koffie)
  • 50ml likeur (ik gebruikte een chocoladelikeur, maar Amaretto of Marsala kan bijvoorbeeld ook)
  • 100g 70% chocolade (ik gebruikte Lindt), geschaafd

Tiramisu volgens Italiaans familierecept

Begin voor je tiramisu met de eidooiers van het eiwit te scheiden en de reep chocolade te raspen. In een schaal de eidooiers met het suiker met een mixer kloppen totdat het een zachtgele crème wordt, dan de mascarpone erbij doen en nog een keer goed mixen.

De eiwitten in een brandschone kom helemaal stijf kloppen en ze daarna voorzichtig door de eierdooier/mascarpone crème spatelen.

Tiramisu kidsproof

Voor de volwassenen gaat de koffie samen met de likeur in een schaal. Eten er kleine kinderen mee, dan maak je een apart schaaltje zonder de likeur. Of je maakt voor hen mijn kidsproof Tiramisu met amarenakersen

De lekkerste tiramisu

Ik heb de tiramisu in kleine potjes gemaakt. Dat ziet er leuk uit én het stijft er super goed in op. Kies je voor een grote schaal dan kan dat natuurlijk ook. Voor beide gevallen geldt dat je eerst een laag crème op de bodem doet. Doop de savoiardi snel in het koffiemengsel en leg een laag bovenop de crème . Bestrooi dan met de geraspte cacao. Weer een laag crème en dan weer een laag savoiardi en cacao totdat ze op zijn. Je eindigt met een laag crème waarover je een laagje geraspte chocola strooit. Zet het daarna minstens vier uur in de koelkast om op te laten stijven.

Let op: Hele jonge kinderen kun je beter geen rauwe eieren laten eten. Dat geldt ook voor hele oude mensen en zwangere vrouwen. Vanwege de rauwe eieren in dit dessert bewaar je restjes dan ook niet langer dan een dag (afgedekt) in de koelkast. Better safe than sorry!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!