De bijbel van de Indonesische keuken – review



De bijbel van de Indonesische keuken – review

Als je instant gierende trek wilt krijgen in de Indonesische keuken, met als gevolg dat je een weekend lang de lekkerste dingen staat te koken, dan moet je dit boek níet kopen… ? Die conclusie kan ik alvast mee beginnen. Leg ik je nu uit waarom je daar vooral niet naar moet luisteren!

De Indonesische keuken van Maureen Tan

Ik luisterde naar de Smaakmakers podcast van Zegert van der Linde met schrijfster van de bijbel Maureen Tan. En nog voor ik de podcast uit had, had ik me twee dingen voorgenomen; a) we zouden de dag erna Indisch eten bestellen (podcasts luisteren over eten is echt levensgevaarlijk op nuchtere maag) en b) ik vroeg de uitgever of ik een recensie exemplaar van het boek mocht ontvangen.

De Bijbel van de Indonesische Keuken

Dat exemplaar kwam er. En ik was nog niet halverwege of ik had al een waslijst aan recepten die ik wilde maken. Wat een feest is dit boek. Verdeeld in gerechten van de verschillen eilanden die tot Indonesië behoren, waarmee het een enorm divers boek is.

En wat ik nóg fijner vind, alles is – met de juiste ingrediënten – super goed thuis te maken. Per gerecht staat aangegeven hoeveel tijd het kost om te maken. Waar ik dacht dat deze keuken alleen maar uit gerechten bestaat die dagen voorbereiding kosten, staat er echt verrassend veel lekkers in dat ook in nog geen uur op tafel staat. Ook voor wie van variatie in vis, vlees en vega houdt komt meer dan goed aan zijn trekken.

Recepten in de Bijbel van de Indonesische Keuken

Heel veel van de recepten zijn familierecepten van de familie van Maureen. De intro’s bij die gerechten maken het boek daarmee super persoonlijk. Wat een prachtig naslagwerk van en voor haar familie is er nu. Ik had bij ieder gerecht wel zo’n persoonlijk verhaal willen lezen, maar weet ook dat dat niet in deze reeks van boeken past.

De receptuur is goed te volgen, hoewel soms wat summier. Ben je een absolute beginner in de keuken lees dan alles vóór je begint heel goed door. Maar los van de bondigheid zijn de instructie echt prima op te volgen.

Koken uit de Bijbel van de Indonesische Keuken

Natuurlijk kookte ik ook uit het boek. Zoals ik dat uit alle boeken doe die ik recenseer. En net als bij de Japanse Bijbel werd het ook dit keer een zéér uitgebreid kookfestijn. Met een volle kar kwam ik terug van de toko en twee dagen stond ik meerdere uren in de keuken, maar wat een heerlijkheid allemaal. En we aten er een aantal dagen meer dan goed van.

 

Ik maakte de Soto Ayam (blz 325), de Opor Ayam (blz 267, de kruidige kokosrijst (blz 274), de verse tomatensambal (blz 171), de gebakken Dorade (blz 194), de kokkels in ketjapsaus (blz 152), de saté ayam manis (blz 278) en als klap op de vuurpijl, zelfgemaakte spekkoek.

 

Zelf spekkoek maken

Over die spekkoek…. Hoog op de bucketlist stond het, om die een keer zelf te maken. Het is een van de lievelings van onze dochter, maar het valt of staat bij de versheid ervan. Nu dus, met het recept van de moeder van Maureen uit de Bijbel, heb ik het toch gedurfd om ‘m te maken. Op een zondagochtend, met alle tijd van de wereld. En die heb je ook écht nodig. Maar mijn hemel, het resultaat… fan-tás-tisch! Het recept deel ik hier dan ook heel graag met je, want dit wil, nee moét je een keer gemaakt hebben als je van de Indonesische keuken houdt.

Koop dat boek!

Ik begon er eigenlijk al mee en ik sluit er ook graag mee af; koop dit boek! Doe het jezelf cadeau, vraag het als cadeau, deel het met je familie, maar ga uit de Bijbel van de Indonesische Keuken koken. Alles is zó lekker, zó vers, zó op smaak. Mijn enige verbeterpunt voor de volgende druk; vermeld even de pittigheid van de gerechten. Want dol op pepers zijn ze in deze keuken ?, net als op sjalotjes. Nog nooit zoveel sjalotjes gesneden als dit weekend. Oh en even een opbiechtmomentje tussendoor, ik heb alle gebruikte pepers in de recepten gehalveerd, zeker als er kinderen mee eten of je wel van smaak maar niet van té pittig houdt kan dat geen kwaad.

Maar anders dan dat is ook dit weer een Bijbel die je gewoon thuis in de kast wilt hebben staan. De Bijbel van de Indonesische keuken kost € 31,99 en is uitgegeven door Carrera Culinair. Je koopt ‘m in de boekhandel of bestelt ‘m online.

Gepubliceerd op 22 juni 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 oktober 2024
 
Comfort van Ottolenghi

Meer dan 100 recepten staan er in Comfort. Pasta, soep, salade, traybake. Het staat er allemaal in. Wat brengen de co-auteurs in dit boek? Heel veel!
25 augustus 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft.
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!