Spekkoek uit de Bijbel van de Indonesische Keuken



Spekkoek uit de Bijbel van de Indonesische Keuken

Het stond al tijden op mijn bucketlist om ooít een keer te maken. En met het recept van de moeder van Maureen, uit de Bijbel van de Indonesische Keuken, in de hand deed ik afgelopen weekend een eerste poging. Ik ben nog nooit zó geduldig en secuur te werk gegaan, om maar zeker te zijn dat ik het niet zou verklooien.

En ik kan je dus met hand op het hart zweren dat als ik – pietje Ongeduld eerste klas – het kan, echt íedereen spekkoek kan maken. Maar trek er, geen grap, een ochtend voor uit. Want die tijd heb je nodig. Het resultaat daarentegen maakt dat állemaal goed.

Dit heb je nodig
2 el vanille extract (of gebruik het merg van 2 vanillestokjes, zoals in het boek staat)
500g roomboter, op kamertemperatuur
350g lichte basterdsuiker (in het boek wordt witte gebruikt)
½ tl zout
15 eidooiers (nee, dit is geen typfout)
180g bloem
5 el gecondenseerde melk
2 ½ tl Javaanse kardemompeulen (ik gebruikte gewone)
4 tl nootmuskaat (gemalen)
2 ½ tl kruidnagels
5 tl gemalen kaneel
5 eiwitten (doe die andere 10 niet weg, maar gebruik die voor deze taart)

verder nodig
mixer (of gebruik je standmixer) – vijzel – springvorm 26cm (héél goed ingevet) – klein paletmes (optioneel)
Oven voorverwarmen op 175C (onderwarmte)

Bereidingstijd: 2,5 uur

Recept voor de állerlekkerste zelfgemaakte spekkoek

Mix met je mixer de zachte boter met de vanille, suiker en het zout tot een lichtgele massa, reken op ongeveer 5 minuten mixen. Schraap regelmatig de randjes erbij. Voeg dan geleidelijk de eidooiers toe en mix tot alle eigeel volledig is opgenomen. Voeg dan de bloem en gecondenseerde melk toe tot je een egaal beslag hebt. Verdeel dit, gelijk in gewicht, over twee aparte kommen.

Specerijen maken de spekkoek

Maal in een vijzel de peultjes uit de kardemom (harde schillen dus niet meemalen!) met de nootmuskaat, kruidnagels en kaneel tot een fijn geheel. Dit kun je evt. ook in elektrisch koffiemolentje doen. Ik heb het daarna nog een keer gezeefd, omdat ik niet alles even fijn gemalen kreeg. Voeg dit toe aan een van de kommen beslag en meng goed door.

Klop nu met een mixer in een schone, vetvrije kom de eiwitten op tot bijna stevige pieken. Verdeel dit over de twee kommen en spatel het luchtig door het beslag. Nu komt het deel waar je geduld moet gaan opbrengen. Want nu gaan we, laag voor laag, de spekkoek bakken. Hou vol, je kunt het!

De perfecte laagjes in je spekkoek

Verdeel voor de eerste laag van je spekkoek een dun laagje van het donkere beslag op de bodem van je ingevette springvorm. Om zeker te weten dat ik steeds dezelfde hoeveelheid beslag gebruikte heb ik een maatbeker van een halve cup gebruikt, dat is ongeveer 125ml beslag per keer. Met een paletmes heb ik het daarna zo gelijkmatig mogelijk uitgestreken. De eerste laag bak je met uitsluitend onderwarmte, ongeveer 5 minuten in het midden van je voorverwarmde oven.

Dan haal je de vorm uit de oven en zet je de oven op grillstand (of als je hebt op alleen bovenwarmte). Verdeel een zelfde dunne laag van het lichte beslag over de gebakken laag en verdeel weer goed gelijkmatig met je paletmes. Bak deze laag nu weer 4-5 minuten. Je wilt niet teveel kleur krijgen tijdens het bakken, dus blijf erbij! Op deze manier herhaal je alle lagen, laag voor laag en eindig je met een witte laag beslag.

Laat de spekkoek nu, in de vorm, helemaal afkoelen (dit is misschien nog wel het lastigste deel). Snijd daarna in dunne plakjes en vries de delen in die je niet opeet of uitdeelt. Je ziet dat je echt mega veel spekkoek hebt nu, dus hier ga je nog heel lang van genieten. Selemat makan!

Gepubliceerd op 22 juni 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 juli 2020
 
Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies

Wat doe je met goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies? Maaike vertelt hoe zij de eetopvoeding van haar zoontje aanpakt.
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!