Spekkoek uit de Bijbel van de Indonesische Keuken



Zelf spekkoek maken stond al tijden op mijn bucketlist. En met het recept voor spekkoek van de moeder van Maureen, uit de Bijbel van de Indonesische Keuken, in de hand deed ik afgelopen weekend een eerste poging. Ik ben nog nooit zó geduldig en secuur te werk gegaan, om maar zeker te zijn dat ik het niet zou verklooien.

En ik kan je dus met hand op het hart zweren dat als ik – pietje Ongeduld eerste klas – spekkoek kan maken, echt íedereen spekkoek kan maken. Maar trek er, geen grap, een ochtend voor uit. Want die tijd heb je nodig. Het resultaat daarentegen maakt dat állemaal goed.

Dit heb je nodig
2 el vanille extract (of gebruik het merg van 2 vanillestokjes, zoals in het boek staat)
500g roomboter, op kamertemperatuur
350g lichte basterdsuiker (in het boek wordt witte gebruikt)
½ tl zout
15 eidooiers (nee, dit is geen typfout)
180g bloem
5 el gecondenseerde melk
2 ½ tl Javaanse kardemompeulen (ik gebruikte gewone)
4 tl nootmuskaat (gemalen)
2 ½ tl kruidnagels
5 tl gemalen kaneel
5 eiwitten (doe die andere 10 niet weg, maar gebruik die voor deze taart)

verder nodig
mixer (of gebruik je standmixer) – vijzel – springvorm 26cm (héél goed ingevet) – klein paletmes (optioneel)
Oven voorverwarmen op 175C (onderwarmte)

Bereidingstijd: 2,5 uur

Recept voor authentieke Indonesische spekkoek

Mix met je mixer de zachte boter met de vanille, suiker en het zout tot een lichtgele massa, reken op ongeveer 5 minuten mixen. Schraap regelmatig de randjes erbij. Voeg dan geleidelijk de eidooiers toe en mix tot alle eigeel volledig is opgenomen. Voeg dan de bloem en gecondenseerde melk toe tot je een egaal beslag hebt. Verdeel dit, gelijk in gewicht, over twee aparte kommen.

Specerijen maken de spekkoek

Maal in een vijzel de peultjes uit de kardemom (harde schillen dus niet meemalen!) met de nootmuskaat, kruidnagels en kaneel tot een fijn geheel. Dit kun je evt. ook in elektrisch koffiemolentje doen. Ik heb het daarna nog een keer gezeefd, omdat ik niet alles even fijn gemalen kreeg. Voeg dit toe aan een van de kommen beslag en meng goed door.

Klop nu met een mixer in een schone, vetvrije kom de eiwitten op tot bijna stevige pieken. Verdeel dit over de twee kommen en spatel het luchtig door het beslag. Nu komt het deel waar je geduld moet gaan opbrengen. Want nu gaan we, laag voor laag, de spekkoek bakken. Hou vol, je kunt het!

De perfecte laagjes in je spekkoek

Verdeel voor de eerste laag van je spekkoek een dun laagje van het donkere beslag op de bodem van je ingevette springvorm. Om zeker te weten dat ik steeds dezelfde hoeveelheid beslag gebruikte heb ik een maatbeker van een halve cup gebruikt, dat is ongeveer 125ml beslag per keer. Met een paletmes heb ik het daarna zo gelijkmatig mogelijk uitgestreken. De eerste laag bak je met uitsluitend onderwarmte, ongeveer 5 minuten in het midden van je voorverwarmde oven.

Dan haal je de vorm uit de oven en zet je de oven op grillstand (of als je hebt op alleen bovenwarmte). Verdeel een zelfde dunne laag van het lichte beslag over de gebakken laag en verdeel weer goed gelijkmatig met je paletmes. Bak deze laag nu weer 4-5 minuten. Je wilt niet teveel kleur krijgen tijdens het bakken, dus blijf erbij! Op deze manier herhaal je alle lagen, laag voor laag en eindig je met een witte laag beslag.

Laat de spekkoek nu, in de vorm, helemaal afkoelen (dit is misschien nog wel het lastigste deel). Snijd daarna in dunne plakjes en vries de delen in die je niet opeet of uitdeelt. Je ziet dat je echt mega veel spekkoek hebt nu, dus hier ga je nog heel lang van genieten. Selemat makan!

Gepubliceerd op 22 juni 2020


2 reacties

  1. Rowena schreef:

    Ik heb deze nu al meerdere keren gemaakt en het kost wat tijd maar dan heb je ook wel wat, heerlijk!

    Ik voeg zelf wat pandan extract toe aan het “witte” beslag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.