Weekmenu 2022 – week 3
Na een week zon is de januari maand weer ouderwets koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
Na een weekje Curaçao, waar ik volop van heb genoten en waarvan je de vakantie tips inmiddels kunt lezen, is het óók heerlijk om weer in mijn eigen keuken te staan.
De oven wordt weer aan geslingerd, kommen vol verwarmende maaltijdsoep en misschien zelfs wel iets lekkers om te bakken.
Alles komt terug in dit derde weekmenu van het jaar. Want de maand januari is lang en de winter duurt nog wel even. Dus we maken er gewoon het beste én het lekkerste van!
Weekmenu 2022 – week 3
Dit staat er op het (week)menu:
- Zuurkoolschotel met gelakte worstjes
- Zalm met kruidenkorst uit de oven
- Snelle kippensoep
- Rode bietjesstamppot
- Kip Cashew met rijst
- Koffiecake met botercreme
maandag – Zuurkoolschotel met gelakte worstjes
Een verrassende zuurkoolschotel, die wat milder is dan je misschien gewend bent. Makkelijk voor te bereiden ook.
dinsdag – Zalm met kruidenkorst
De kruidenkorst voor deze zalm is in 5 minuten gemaakt, daarna doet de oven zijn werk. Simpel maar zó lekker.
woensdag – Snelle kippensoep met gember
Een snelle maar oh zo lekkere kippensoep. Goed gevuld met groente en een vleugje gember. Puur comfortfood.
donderdag – Rode bietenstamppot met geroosterde kikkererwten
Zo heb je een rode bietjesstamppot waarschijnlijk nog niet eerder gegeten. Maar oh wat is ‘ie lekker!
vrijdag – Kip cashew met rijst
Zacht gegaarde kip, knapperige cashewnoten, lekker veel groente. Een mooie afsluiter van deze week!
weekendtip – Koffiecake met Amarula botercrème
Heb je een reden nodig om deze verrukkelijke koffiecake te maken?! Nee toch. Dit wil je gewoon dit weekend. Lekker doen!
Boodschappenlijst voor het weekmenu
maandag
1kg kruimige aardappels
scheutje melk
scheutje olijfolie (of boter)
nootmuskaat, zout en peper
500g zuurkool
2-3el creme fraiche
125g gerookte spekjes
250g verse worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes van AH)
½ tl gerookt paprikapoeder
2-3tl appelstroop
50g Panko
100g gratineerkaas
dinsdag
500 zalmfilet, met huid
100 gram geschaafde amandelen
15 gram verse peterselie
10 gram verse dille
1 (schoongeboende) citroen
2 el olijfolie
2 tl Dijon mosterd
woensdag
1el neutrale olie
1 ui
1 teen knoflook
duimgroot stuk verse gember
1 pot Maggi basis voor kippensoep (ieder ander merk is ook prima)
1 kipfilet van ongeveer 175g
2 zakken fijne soepgroente (á 200g)
1 paprika
½ limoen
optioneel: chiliflakes voor wat extra pit
donderdag
1 pot bietjes (á 705g)
1kg kruimige aardappels
100ml melk & 30g boter
½ tl gedroogde dille
300g spinazie
100g feta
7g verse bieslook
1 blik kikkererwten (á 400g)
1tl gemalen chipotle
½ tl gedroogde dille
flinke snuf grof zeezout (Maldon)
vrijdag
400 gram kipfilet
2 el sojasaus + 1 tl extra
50 ml hoisinsaus
1 el limoensap
1 el gembersiroop
2 tl geraspte verse gember
2 tenen knoflook
1 tl maizena
2 el zonnebloemolie
100 gram cashewnoten
250 gram sugarsnaps
250 gram broccoliroosjes (gelijkmatige, kleine roosjes)
Voor erbij: 200 gram gekookte rijst naar keuze
Weekendtip
100 gram halfvolle of volle melk
20 gram Amarula Ethiopian Coffee
25 gram afgekoelde espresso
140 gram zachte boter
100 gram lichte basterdsuiker
75 gram rietsuiker
1 tl vanille extract
3 eieren
180 gram bloem (gezeefd)
60 gram amandelmeel
2 ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
Voor de botercrème
125 gram zachte boter
200 gram poedersuiker
5 gram espressopoeder
15 gram cappuccinopoeder
½ – 1 el Amarula Ethiopian Coffee
Gepubliceerd op 21 januari 2022