Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met subtiele koffiesmaak. Afgetopt met een botercrème die smaakt naar een vers gezette cappuccino. Yum!
De cake, waar ook echt koffie in zit, maak je op tijd, zodat de koffiecake compleet kan afkoelen. Op het moment van serveren maak je de botercrème waar niet alleen een koffiesmaak aan zit, maar ook een klein beetje Amarula door gaat. Net als er in de cake zit. Een combinatie die echt mega goed werkt.
Ik gebruikte de Ethiopian Coffee Amarula die ik vorig jaar kreeg en waar ik instant verliefd op werd. Maar iedere koffiecrème likeur die je wilt gebruiken is prima. Het is namelijk een subtiele smaak die je toevoegt. Wil je geen alcohol, dan laat je het in zijn geheel weg.
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint. Dan weet je zeker dat het resultaat van je koffiecake optimaal is. En je weet het hé, als bij mij een cakerecept goed lukt kan íedereen het!
Voor één koffiecake (ongeveer 8-10 stukjes)
Voor de cake
100 gram halfvolle of volle melk
20 gram Amarula Ethiopian Coffee
25 gram afgekoelde espresso
140 gram zachte boter
100 gram lichte basterdsuiker
75 gram rietsuiker
1 tl vanille extract
3 eieren
180 gram bloem (gezeefd)
60 gram amandelmeel
2 ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
Voor de botercrème
125 gram zachte boter
200 gram poedersuiker
5 gram espressopoeder
15 gram cappuccinopoeder
½ – 1 el Amarula Ethiopian Coffee
Verder nodig: springvorm van 20cm – oven voorverwarmen op 180 C hetelucht – invetkwastje – mixer
Koffiecake met Amarula botercrème
Begin met het maken van de koffiecake door de melk te mengen met de Amarula en espresso. Met een mixer meng je nu de boter met de twee soorten suiker en vanille extract. Mix dit tot een crèmig geheel, dat duurt ongeveer 5 minuten. Dat kan met een standmixer, maar natuurlijk ook gewoon met een handmixer
Dan gaan er één voor één de eieren bij. Mix iedere keer tot het voorgaande ei in zijn geheel is opgenomen, voordat je er een nieuw ei bij doet. Schraap ook goed de randjes erbij. Zeef vervolgens de bloem in een kom en meng met de bakpoeder, zout en amandelmeel.
Makkelijk cakerecept
Het recept voor deze koffiecake is verder super makkelijk. Want nu meng je alleen nog in delen de bloem en het melk mengsel bij je boter/suikermengsel. Begin met twee scheppen bloem, goed mixen. Dan een derde van het melkmengsel en weer mixen. Herhaal dit en eindig met een laatste schep bloemmengsel.
Je springvorm voorzie je op de bodem van bakpapier dat je licht invet met boter. Zorg dat de randen ook goed zijn ingevet. Doe je cakebeslag in de vorm en spreid gelijkmatig de bovenkant uit. Bak je koffiecake nu 35 minuten in de voorverwarmde oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt en je cake dus gaar is. Laat even afkoelen in de vorm, verwijder die voorzichtig en laat je koffiecake nu in zijn geheel afkoelen.
Koffie botercrème
Voor de koffiebotercrème mix je de zachte boter met de poedersuiker, espresso- en cappuccinopoeder. Begin rustig (anders zit je keuken onder de poedersuiker) en als het goed gemengd is mag de mixer wat hoger. Voeg op dat moment ook de Amarula toe als je die gebruikt.
Mix een minuut of vijf, tot je een smeuïge botercrème hebt. Smeer de botercrème op je afgekoelde koffiecake. Dat mag zo netjes en ‘rustiek’ als je wilt Voor de decoratie schaafde ik er nog wat chocolade over. Maar in een zeefje wat cacao, die je daarna over de botercrème verdeelt, is ook een optie. Net wat je lekker vindt.
Zet je favoriete koffie, snijd een stukje van je koffiecake aan en genieten maar! Zin gekregen om vaker te bakken? Dan vind je hier volop hartige én zoete bakrecepten.
Gepubliceerd op 21 januari 2022