Zuurkoolschotel met worst

Een verrassende zuurkoolschotel uit de oven. Met gelakte worstjes en milde zuurkool. Voor als je eens een andere stamppot wilt eten.
Deze zuurkoolschotel is wat milder is dan normaal. En voor het extra verrassingselement zijn de worstjes gelakt met appelstroop.
De hele zuurkoolschotel is heel goed van te voren klaar te maken. Dus niet alleen lekker, maar ook efficiënt koken. Geniet ervan!
Voor 4 personen
- 1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
- scheutje melk
- scheutje olijfolie (of boter)
- nootmuskaat, zout en peper, naar smaak
- 500g zuurkool, uitgelekt
- 2-3el creme fraiche
- 125g gerookte spekjes
- 250g verse worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes van AH)
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- 2-3tl appelstroop
- 50g Panko gemengd met 100g gratineerkaas
Zuurkoolschotel met worst
Als basis voor de zuurkoolschotel kook je de aardappels in ruim water in 10-15 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen. Maak er met de melk een puree van, die je met klein scheutje olie en nootmuskaat verder op smaak brengt. Roer de zuurkool los met de creme fraiche en meng door de aardappelpuree. Bak in de tijd daat de aardappels koken de spekjes krokant uit en meng die door de puree. Proef of er nog nootmuskaat en/of peper bij moet. Doe dit alles in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 180C.
Zuurkoolstamppot met appelstroopworstjes
Bestrooi de worstjes met de gerookte paprika, zout en peper en bak in de pan waar je net ook de spekjes in hebt gebakken (extra vet is dus niet nodig!). Bak rondom goudbruin in 5 minuten. De laatste minuut bestrijk je de worstjes met de appelstroop aan alle kanten en bak je ze daar nog even in mee. Doe de worstjes nu in de puree, zodanig diep dat je ze kunt afdekken met puree.
Bestrooi de bovenkant met het mengsel van Panko en kaas. Bak de ovenschotel nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt en de schotel door en door warm is.
Gepubliceerd op 8 januari 2016