Zuurkoolschotel met worst



Een verrassende zuurkoolschotel uit de oven. Met gelakte worstjes en milde zuurkool. Voor als je eens een andere stamppot wilt eten.

Deze zuurkoolschotel is wat milder is dan normaal. En voor het extra verrassingselement zijn de worstjes gelakt met appelstroop.

De hele zuurkoolschotel is heel goed van te voren klaar te maken. Dus niet alleen lekker, maar ook efficiënt koken. Geniet ervan!

Voor 4 personen

  • 1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • scheutje melk
  • scheutje olijfolie (of boter)
  • nootmuskaat, zout en peper, naar smaak
  • 500g zuurkool, uitgelekt
  • 2-3el creme fraiche
  • 125g gerookte spekjes
  • 250g verse worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes van AH)
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2-3tl appelstroop
  • 50g Panko gemengd met 100g gratineerkaas

zuurkool met worst

Zuurkoolschotel met worst

Als basis voor de zuurkoolschotel kook je de aardappels in ruim water in 10-15 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen. Maak er met de melk een puree van, die je met klein scheutje olie en nootmuskaat verder op smaak brengt. Roer de zuurkool los met de creme fraiche en meng door de aardappelpuree. Bak in de tijd daat de aardappels koken de spekjes krokant uit en meng die door de puree. Proef of er nog nootmuskaat en/of peper bij moet. Doe dit alles in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 180C.

Zuurkoolstamppot met appelstroopworstjes

Bestrooi de worstjes met de gerookte paprika, zout en peper en bak in de pan waar je net ook de spekjes in hebt gebakken (extra vet is dus niet nodig!). Bak rondom goudbruin in 5 minuten. De laatste minuut bestrijk je de worstjes met de appelstroop aan alle kanten en bak je ze daar nog even in mee. Doe de worstjes nu in de puree, zodanig diep dat je ze kunt afdekken met puree.

Bestrooi de bovenkant met het mengsel van Panko en kaas. Bak de ovenschotel nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt en de schotel door en door warm is.

Gepubliceerd op 8 januari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd