Zuurkoolschotel met worst



Een zuurkoolschotel die wat milder is dan normaal, maar een extra verrassingselement heeft doordat de worstjes zijn gelakt met appelstroop. Heel goed helemaal van te voren klaar te maken. Dus niet alleen lekker, maar ook efficiënt koken. Geniet ervan!

Voor 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
scheutje melk
scheutje olijfolie (of boter
nootmuskaat
500g zuurkool, uitgelekt
2-3el creme fraiche
125g gerookte spekjes
250g verse worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes van AH)
½ tl gerookt paprikapoeder
2-3tl appelstroop
zout & peper
50g Panko gemengd met 100g gratineerkaas

Aardappelpuree, de basis

Kook de aardappels in ruim water in 10-15 minuten gaar, giet af en laat even uitstomen. Maak er met de melk een puree van, die je met klein scheutje olie en nootmuskaat verder op smaak brengt. Roer de zuurkool los met de creme fraiche en meng door de aardappelpuree

Geen zuurkool zonder spekjes

Bak de spekjes krokant uit en meng ook die door de puree. Proef of er nog nootmuskaat en/of peper bij moet. Doe dit alles in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 180C.

Verrassend element in de stamppot

Bestrooi de worstjes met de gerookte paprika, zout en peper en bak in de pan waar je net ook de spekjes in hebt gebakken (extra vet is dus niet nodig!). Bak rondom goudbruin in 5 minuten. De laatste minuut bestrijk je de worstjes met de appelstroop aan alle kanten en bak je ze daar nog even in mee.

Zuurkoolstamppot met appelstroopworstjes

Doe de worstjes nu in de puree, zodanig diep dat je ze kunt afdekken met puree. Bestrooi de bovenkant met het mengsel van Panko en kaas. Bak de ovenschotel nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt en de schotel door en door warm is.

Gepubliceerd op 8 januari 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.