Rode bietjesstamppot met geroosterde kikkererwten



Je hebt vast nog nooit een rode bietjesstamppot met geroosterde kikkererwten gegeten. Ik kan je met klem aanraden om dat zeker een keer te maken!

Keuzes hebben, ik hou er van. Zeker als het om groente gaat. Want dat we iedere dag groente eten is een feit. De manier waarop we dat doen verschilt. In onze voorraadkast staan altijd een paar potten of blikken met groente, zoals bietjes, mais en peulvruchten. Super handig voor de momenten waarop je snel iets klaar wilt maken.

Zoals deze bietjesstamppot. Geen geklooi met het ontvellen van bietjes. Dat is namelijk al voor je gedaan, op het moment dat de bietjes vers van het land in de pot werden gestopt. Klaar om gebruikt te worden, met al het goede van de groente er nog in, wanneer jij wil. Betaalbaar en bovenal heel lekker. Kijk maar!

Voor vier personen heb je nodig

  • 1 pot bietjes (á 705g), afgespoeld & uitgelekt
  • 1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • 100ml melk & 30g boter
  • zout, witte peper en ½ tl gedroogde dille
  • 300g spinazie
  • 100g feta
  • 7g verse  bieslook, fijngesneden
  • zout & peper, naar smaak

Voor de geroosterde kikkererwten

  • 1 blik kikkererwten (á 400g), afgespoeld & uitgelekt
  • 1tl gemalen chipotle
  • ½ tl gedroogde dille
  • flinke snuf grof zeezout (Maldon)

stamppot rode bietjes

Geroosterde kikkererwten

Verwarm de oven voor op 180C (hetelucht) Doe de goed uitgelekte kikkererwten in een kom en bestrooi met de chipotlekruiden en hussel even zodat alles er lekker onder zit. Doe deze op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Rooster de kikkererwten een half uurtje in de warme oven. Halverwege schud je ze even om. Haal na een half uur uit de oven en doe ze in een kommetje. Bestrooi met de gedroogde dille en wat zeezout. Dit zijn trouwens geen bewaar kikkererwten. Maak ze ook niet te lang van tevoren, want dan zijn ze niet lekker knapperig meer.

Stamppot rode bietjes

Doe, terwijl je de kikkererwten roostert, de bietjes in een vergiet en spoel ze af. Doe ze dan in een pan en snijd ze daarin iets kleiner. Verwarm de bietjes op zacht vuur terwijl je in de tussentijd in 10-12 minuten de aardappelen in gezouten, kokend water  gaar kookt. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Snelle stamppot

Doe de aardappelen met de warme bietjes in een grote, schone pan en stamp ze fijn, maar houd wel nog wat textuur. Maak de stamppot smeuïg met melk en een beetje boter. Voeg naar smaak zout, peper en de gedroogde dille toe. Houd de stamppot warm terwijl je de spinazie heel snel op heet vuur roerbakt. Laat uitlekken in een vergiet.

Garneer de bietjesstamppot met de verkruimelde feta en bieslook. En serveer, samen met de spinazie en geroosterde kikkererwten.

Over die bietjes nog even…

Wist je dat?

  • Anders dan de naam ‘groenteconserven’ misschien doet vermoeden zitten er geen conserveringsmiddelen in groente in blik en/of pot. De groente wordt in het seizoen geoogst en daarna razendsnel verwerkt, zodat al het goede van de groente behouden blijft. De naam conserven betekent “verduurzaamd” en de groenten worden door middel van verhitting zonder toevoegingen houdbaar gemaakt.
  • Je op deze manier dus op ieder moment in het jaar kunt genieten van seizoensgroente.
  • Het merendeel van de groente in pot en blik geen toegevoegde suiker meer bevat (anders dan de van nature aanwezige suikers in de groente) en dat er slechts af en toe nog een snufje zout wordt toegevoegd.
  • Groente in pot en blik kopen heel fijn is voor je portemonnee en dat het bovendien altijd vers blijft, terwijl het gewoon in je voorraadkast staat. Nooit meer groente weggooien hierdoor. Dubbel winst!

Samenwerking met Vigef

Dit recept maakte ik in opdracht van Vigef, de belangenorganisatie van de grondstoffenleveranciers en producenten van verwerkte groenten, fruit en champignons

Gepubliceerd op 27 november 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.