Weekmenu 2021 – week 45



Het wordt weer smullen met dit nieuwe weekmenu. Van Hollandse stamppot tot Midden-Oosterse zalm. Maar ook een heerlijk verwenontbijtje. Het wordt weer een fijne week!

En helemaal zo in de weken voor december zorg ik dat we thuis net even wat meer vitaminen eten dan we normaal al doen.

Het is koud, guur en nat. December wordt er weer volop gesnoept en zijn er de overheerlijke kerstdagen. Goed dus om nu even te zorgen dat je er tegen aan kunt.

Dus in dit weekmenu volop groente, op allerlei manieren bereid. Er is vegetarisch, vis, kip en een goddelijk ontbijtje in het weekend. Want we blijven wel genieten natuurlijk.

Weekmenu 2021 – week 45

Dit staat er op het (week)menu:

  1. Stamppotje gesmoorde prei
  2. Zalm uit de oven
  3. Zoet-zure bloemkool met rijst
  4. Orzo pasta op Griekse wijze
  5. Hartige taart met pompoen en spruitjes
  6. Eggs Benedict plaattaart

maandag – Stamppotje gesmoorde prei

Soms is eenvoud gewoon het beste begin van de week. Dus een Hollandse stamppot met lekker veel groente.

dinsdag – Zalm uit de oven

Zalm_uit de oven

Een heerlijk Ottolenghi recept, maar dat wel gewoon in een half uur op tafel staat. Yum!

woensdag – Zoet-zure bloemkool met rijst

Bloemkoolrecepten kun je simpelweg niet genoeg hebben. Probeer deze zoet-zure variant absoluut ook een keer.

donderdag – Orzo pasta op Griekse wijze

salade met orzo

Orzo is een kleine pastasoort, maar de smaak is groots! Zeker als je deze pasta op Griekse wijze maakt

vrijdag – Hartige taart met pompoen en spruitjes

spruitjes hartige taart

Drie van mijn favoriete winterse groente – pompoen, spruitjes en rode kool – in één hartige taart. Hoppa!

weekendtip – Eggs Benedict plaattaart

Eggs Benedict Plaattaart OMF

Ongegeneerd genieten, dat ga je dit weekend zeker doen met deze verrassende plaattaart uit het nieuwe boek van Sabine Koning.

Boodschappenlijst voor het weekmenu

maandag
750g prei, in ringen
25g boter
1el gedroogde tijm
1 citroen (citroen eerst goed schoonboenen)
1kg kruimige aardappels
100g feta
75g zongedroogde tomaatjes (op olie)
2el platte peterselie (ongeveer 8g)
optioneel: zwarte olijven, grof gesneden

dinsdag
1 stuk zalmfilet met huid van ongeveer 600 gram
2 el za’atar (o.a. te koop bij AH, van Souq)
2 tl sumak (idem)
60 ml olijfolie
250 gram babyspinazie (of gebruik gewone spinazie of boerenkool/snijbiet)
90 gram tahin (Souq, via AH)
3 tenen knoflook
3,5 el citroensap
1,5 el verse koriander

woensdag
1 grote bloemkool, je hebt netto ongeveer 1 kilo roosjes nodig
150ml sojasaus
75 ml maple syrup
30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
1 sinaasappel
1 ½ tl sesamolie
1 tl knoflookpoeder
1 tl verse, geraspte gember
1 ½ el maïzena
200g rijst, naar keuze
4 bosuitjes
2el sesamzaad

donderdag
1 zak orzo (500 gram) ik gebruikte la Molisana orzo (o.a. bij AH te koop)
1 komkommer
1 paprika
1 pot Kalamata olijven (à 240g)
1 plak feta (Dodoni)
250 gram cherry tomaatjes
1 rode ui
½ limoen
mais van 1 gegrilde maiskolf (of gebruik 1 klein blikje mais, afgespoeld en uitgelekt)
verse dille, naar smaak
2-3 el extra vierge olijfolie

vrijdag
1 rol kant en klaar bladerdeeg
500g spruitjes
1 biologische pompoen(netto ongeveer 350g)
1el neutrale olie
½ rode ui
½ tl gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder, naar smaak
100g geraspte rode kool
150ml slagroom
2 eieren (L)
1 handje geraspte kaas, naar keuze
125g gerookte spekreepjes,

Weekendtip
1 rol vers bladerdeeg
75 gram crème fraiche
100 geroosterde achterham (broodbeleg)
4 eieren (M)
verse bieslook, peper en zout
3 eidoorers
2 el wittewijnazijn
1 el citroensap
250 gram ongezouten roomboter

Gepubliceerd op 5 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.