Weekmenu 2021 – week 45



Het wordt weer smullen met dit nieuwe weekmenu. Van Hollandse stamppot tot Midden-Oosterse zalm. Maar ook een heerlijk verwenontbijtje. Het wordt weer een fijne week!

En helemaal zo in de weken voor december zorg ik dat we thuis net even wat meer vitaminen eten dan we normaal al doen.

Het is koud, guur en nat. December wordt er weer volop gesnoept en zijn er de overheerlijke kerstdagen. Goed dus om nu even te zorgen dat je er tegen aan kunt.

Dus in dit weekmenu volop groente, op allerlei manieren bereid. Er is vegetarisch, vis, kip en een goddelijk ontbijtje in het weekend. Want we blijven wel genieten natuurlijk.

Weekmenu 2021 – week 45

Dit staat er op het (week)menu:

  1. Stamppotje gesmoorde prei
  2. Zalm uit de oven
  3. Zoet-zure bloemkool met rijst
  4. Orzo pasta op Griekse wijze
  5. Hartige taart met pompoen en spruitjes
  6. Eggs Benedict plaattaart

maandag – Stamppotje gesmoorde prei

Soms is eenvoud gewoon het beste begin van de week. Dus een Hollandse stamppot met lekker veel groente.

dinsdag – Zalm uit de oven

Zalm_uit de oven

Een heerlijk Ottolenghi recept, maar dat wel gewoon in een half uur op tafel staat. Yum!

woensdag – Zoet-zure bloemkool met rijst

Bloemkoolrecepten kun je simpelweg niet genoeg hebben. Probeer deze zoet-zure variant absoluut ook een keer.

donderdag – Orzo pasta op Griekse wijze

salade met orzo

Orzo is een kleine pastasoort, maar de smaak is groots! Zeker als je deze pasta op Griekse wijze maakt

vrijdag – Hartige taart met pompoen en spruitjes

spruitjes hartige taart

Drie van mijn favoriete winterse groente – pompoen, spruitjes en rode kool – in één hartige taart. Hoppa!

weekendtip – Eggs Benedict plaattaart

Eggs Benedict Plaattaart OMF

Ongegeneerd genieten, dat ga je dit weekend zeker doen met deze verrassende plaattaart uit het nieuwe boek van Sabine Koning.

Boodschappenlijst voor het weekmenu

maandag
750g prei, in ringen
25g boter
1el gedroogde tijm
1 citroen (citroen eerst goed schoonboenen)
1kg kruimige aardappels
100g feta
75g zongedroogde tomaatjes (op olie)
2el platte peterselie (ongeveer 8g)
optioneel: zwarte olijven, grof gesneden

dinsdag
1 stuk zalmfilet met huid van ongeveer 600 gram
2 el za’atar (o.a. te koop bij AH, van Souq)
2 tl sumak (idem)
60 ml olijfolie
250 gram babyspinazie (of gebruik gewone spinazie of boerenkool/snijbiet)
90 gram tahin (Souq, via AH)
3 tenen knoflook
3,5 el citroensap
1,5 el verse koriander

woensdag
1 grote bloemkool, je hebt netto ongeveer 1 kilo roosjes nodig
150ml sojasaus
75 ml maple syrup
30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
1 sinaasappel
1 ½ tl sesamolie
1 tl knoflookpoeder
1 tl verse, geraspte gember
1 ½ el maïzena
200g rijst, naar keuze
4 bosuitjes
2el sesamzaad

donderdag
1 zak orzo (500 gram) ik gebruikte la Molisana orzo (o.a. bij AH te koop)
1 komkommer
1 paprika
1 pot Kalamata olijven (à 240g)
1 plak feta (Dodoni)
250 gram cherry tomaatjes
1 rode ui
½ limoen
mais van 1 gegrilde maiskolf (of gebruik 1 klein blikje mais, afgespoeld en uitgelekt)
verse dille, naar smaak
2-3 el extra vierge olijfolie

vrijdag
1 rol kant en klaar bladerdeeg
500g spruitjes
1 biologische pompoen(netto ongeveer 350g)
1el neutrale olie
½ rode ui
½ tl gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder, naar smaak
100g geraspte rode kool
150ml slagroom
2 eieren (L)
1 handje geraspte kaas, naar keuze
125g gerookte spekreepjes,

Weekendtip
1 rol vers bladerdeeg
75 gram crème fraiche
100 geroosterde achterham (broodbeleg)
4 eieren (M)
verse bieslook, peper en zout
3 eidoorers
2 el wittewijnazijn
1 el citroensap
250 gram ongezouten roomboter

Gepubliceerd op 5 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.