Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus
Uit het ongegeneerd lekkere kookboek Oh My Foodness van Sabine Koning komt deze geweldige ontbijt/brunch plaattaart met Eggs Benedict.
Alles wat je bij een ontbijt wilt vind je op deze plaattaart. Knapperige ham, crunchy bladerdeeg, gebakken eieren en de makkelijkste Hollandaise saus denkbaar. En dat allemaal op één bakplaat.
Het is een van ons allerlievelings ontbijtjes. Eieren pocheren vind ik op zich een koud kunstje. Voor wie dat minder makkelijk vindt is deze ontbijtplaattaart met Eggs Benedict een uitkomst.
De Hollandaise saus is volledig fool proof en maak je met de staafmixer. Je maakt overigens een flinke hoeveelheid. Bewaar het overgebleven deel in de koelkast. Dan is het nog een dag of twee houdbaar. De Hollandaise saus dikt dan wel iets in, maar is onverminderd lekker. Ik schepte ‘m op wat avocado met ei en deed een deel, als dressing, door een salade.
Terug naar het ontbijt nu. Rol het bladerdeeg maar uit, verwarm de oven vast voor en geniet van je Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus.
Voor vier personen, als ontbijt
1 rol vers bladerdeeg
75 gram crème fraiche
100 geroosterde achterham (broodbeleg)
4 eieren (M)
verse bieslook, peper en zout
voor de Hollandaisesaus
3 eidoorers
2 el wittewijnazijn
1 el citroensap
250 gram ongezouten roomboter
verder nodig: oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht)
Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus
Rol het bladerdeeg, die de basis vormt van je plaattaart, uit op de bakplaat en laat het papier eronder zitten. Snijd rondom een centimeter rand in het deeg, maar snijd niet helemaal door! Prik met een vork gaatjes in het deeg.
De binnenkant van het deeg smeer je in met de crème fraiche. Leg daar de plakjes ham op en bak de plaattaart 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de bakplaat dan voorzichtig uit de oven en breek op de ham de eitjes. Bestrooi die met zout en peper en schuif de bakplaat dan terug in de oven. Bak je plaattaart dan nog 10 minuten (wil je een zachtere dooier bak dan max 8 minuten). In die tijd maak je de Hollandaise saus.
Makkelijkste Hollandaise saus
Voor de Hollandaise saus smelt je de boter en laat die even afkoelen. Hij moet niet gillend heet meer zijn, een beetje warm is prima. Doe in een maatbeker de eidooiers, azijn en citroensap. Zet de staafmixer erop en voeg druppel voor druppel de gesmolten boter erbij. Vervolgens een rustig straaltje boter, terwijl je de staafmixer laat draaien en zachtjes op en neer beweegt. Klop het geheel tot een romige, lichtgele saus. Breng op smaak met zout en peper.
Ontbijtplaattaart met ham en eieren
Je ontbijtplaattaart met ham en eieren kan – als je de gewenste hardheid van je eieren hebt bereikt – uit de oven. Schenk er, naar smaak Hollandaise saus over en garneer met bieslook. Meteen serveren en genieten!
Gepubliceerd op 4 november 2021