Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus



Uit het ongegeneerd lekkere kookboek Oh My Foodness van Sabine Koning komt deze geweldige ontbijt/brunch plaattaart met Eggs Benedict.

Alles wat je bij een ontbijt wilt vind je op deze plaattaart. Knapperige ham, crunchy bladerdeeg, gebakken eieren en de makkelijkste Hollandaise saus denkbaar. En dat allemaal op één bakplaat.

Het is een van ons allerlievelings ontbijtjes. Eieren pocheren vind ik op zich een koud kunstje. Voor wie dat minder makkelijk vindt is deze ontbijtplaattaart met Eggs Benedict een uitkomst.

De Hollandaise saus is volledig fool proof en maak je met de staafmixer. Je maakt overigens een flinke hoeveelheid. Bewaar het overgebleven deel in de koelkast. Dan is het nog een dag of twee houdbaar. De Hollandaise saus dikt dan wel iets in, maar is onverminderd lekker. Ik schepte ‘m op wat avocado met ei en deed een deel, als dressing, door een salade.

Terug naar het ontbijt nu. Rol het bladerdeeg maar uit, verwarm de oven vast voor en geniet van je Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus.

Voor vier personen, als ontbijt

1 rol vers bladerdeeg
75 gram crème fraiche
100 geroosterde achterham (broodbeleg)
4 eieren (M)
verse bieslook, peper en zout

voor de Hollandaisesaus

3 eidoorers
2 el wittewijnazijn
1 el citroensap
250 gram ongezouten roomboter

verder nodig: oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht)

Eggs Benedict Plaattaart OMF

Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus

Rol het bladerdeeg, die de basis vormt van je plaattaart, uit op de bakplaat en laat het papier eronder zitten. Snijd rondom een centimeter rand in het deeg, maar snijd niet helemaal door! Prik met een vork gaatjes in het deeg.

De binnenkant van het deeg smeer je in met de crème fraiche. Leg daar de plakjes ham op en bak de plaattaart 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de bakplaat dan voorzichtig uit de oven en breek op de ham de eitjes. Bestrooi die met zout en peper en schuif de bakplaat dan terug in de oven. Bak je plaattaart dan nog 10 minuten (wil je een zachtere dooier bak dan max 8 minuten). In die tijd maak je de Hollandaise saus.

Makkelijkste Hollandaise saus

Voor de Hollandaise saus smelt je de boter en laat die even afkoelen. Hij moet niet gillend heet meer zijn, een beetje warm is prima. Doe in een maatbeker de eidooiers, azijn en citroensap. Zet de staafmixer erop en voeg druppel voor druppel de gesmolten boter erbij. Vervolgens een rustig straaltje boter, terwijl je de staafmixer laat draaien en zachtjes op en neer beweegt. Klop het geheel tot een romige, lichtgele saus. Breng op smaak met zout en peper.

Eggs Benedict Plaattaart OMF

Ontbijtplaattaart met ham en eieren

Je ontbijtplaattaart met ham en eieren kan – als je de gewenste hardheid van je eieren hebt bereikt – uit de oven. Schenk er, naar smaak Hollandaise saus over en garneer met bieslook. Meteen serveren en genieten!

 

Gepubliceerd op 4 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.