Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus



Uit het ongegeneerd lekkere kookboek Oh My Foodness van Sabine Koning komt deze geweldige ontbijt/brunch plaattaart met Eggs Benedict.

Alles wat je bij een ontbijt wilt vind je op deze plaattaart. Knapperige ham, crunchy bladerdeeg, gebakken eieren en de makkelijkste Hollandaise saus denkbaar. En dat allemaal op één bakplaat.

Het is een van ons allerlievelings ontbijtjes. Eieren pocheren vind ik op zich een koud kunstje. Voor wie dat minder makkelijk vindt is deze ontbijtplaattaart met Eggs Benedict een uitkomst.

De Hollandaise saus is volledig fool proof en maak je met de staafmixer. Je maakt overigens een flinke hoeveelheid. Bewaar het overgebleven deel in de koelkast. Dan is het nog een dag of twee houdbaar. De Hollandaise saus dikt dan wel iets in, maar is onverminderd lekker. Ik schepte ‘m op wat avocado met ei en deed een deel, als dressing, door een salade.

Terug naar het ontbijt nu. Rol het bladerdeeg maar uit, verwarm de oven vast voor en geniet van je Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus.

Voor vier personen, als ontbijt

1 rol vers bladerdeeg
75 gram crème fraiche
100 geroosterde achterham (broodbeleg)
4 eieren (M)
verse bieslook, peper en zout

voor de Hollandaisesaus

3 eidoorers
2 el wittewijnazijn
1 el citroensap
250 gram ongezouten roomboter

verder nodig: oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht)

Eggs Benedict Plaattaart OMF

Eggs Benedict Plaattaart met Hollandaise saus

Rol het bladerdeeg, die de basis vormt van je plaattaart, uit op de bakplaat en laat het papier eronder zitten. Snijd rondom een centimeter rand in het deeg, maar snijd niet helemaal door! Prik met een vork gaatjes in het deeg.

De binnenkant van het deeg smeer je in met de crème fraiche. Leg daar de plakjes ham op en bak de plaattaart 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de bakplaat dan voorzichtig uit de oven en breek op de ham de eitjes. Bestrooi die met zout en peper en schuif de bakplaat dan terug in de oven. Bak je plaattaart dan nog 10 minuten (wil je een zachtere dooier bak dan max 8 minuten). In die tijd maak je de Hollandaise saus.

Makkelijkste Hollandaise saus

Voor de Hollandaise saus smelt je de boter en laat die even afkoelen. Hij moet niet gillend heet meer zijn, een beetje warm is prima. Doe in een maatbeker de eidooiers, azijn en citroensap. Zet de staafmixer erop en voeg druppel voor druppel de gesmolten boter erbij. Vervolgens een rustig straaltje boter, terwijl je de staafmixer laat draaien en zachtjes op en neer beweegt. Klop het geheel tot een romige, lichtgele saus. Breng op smaak met zout en peper.

Eggs Benedict Plaattaart OMF

Ontbijtplaattaart met ham en eieren

Je ontbijtplaattaart met ham en eieren kan – als je de gewenste hardheid van je eieren hebt bereikt – uit de oven. Schenk er, naar smaak Hollandaise saus over en garneer met bieslook. Meteen serveren en genieten!

 

Gepubliceerd op 4 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.