Hartige taart met spruitjes en pompoen



Drie winterse groenten in één hartige taart. Het lekkerste van spruitjes, pompoen en rode kool. Hopelijk ook jouw nieuwe favoriete hartige taartrecept.

Want als ik niet de hele winter pasta met spruitjes wil eten, zoals onze dochter het állerliefst zou willen, dan moet je namelijk creatief met spruitjes zijn. En hoewel er al behoorlijk wat recepten spruitjes op de site staan, was er nog geen hartige taart met spruitjes. Tot nu dan!

In deze winterse hartige taart heb ik drie soorten groente gecombineerd tot één hartige taart. Ik hoop dat die bij jullie net zo goed in de smaakt valt als ‘ie bij ons deed.

Hartige taart met spruitjes – voor vier personen
1 rol kant en klaar bladerdeeg
500g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1 biologische pompoen, in blokjes (netto ongeveer 350g)
1el neutrale olie
½ rode ui, in dunne ringen
½ tl gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder, naar smaak
zout & peper
100g geraspte rode kool
150ml slagroom
2 eieren (L)
1 handje geraspte kaas, naar keuze
125g gerookte spekreepjes, uitgebakken en uitgelekt op keukenpapier

Verder nodig: bakblik – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Hartige taart met spruitjes en pompoen

In een grote koekenpan verhit je de olie. Bak hierin de spruitjes, vijf minuten, op hoog vuur aan. Doe de pompoenblokjes erbij en bak 2 minuten mee. Bestrooi met de kruiden en voeg de ui toe en bak alles nog een minuutje. Haal dan van het vuur.

Vet je bakblik in en zorg dat het deeg goed passend erin gaat. Op de bodem gaat de (rauwe) geraspte rode kool. Verdeel daarop de spruitjes/pompoen (niet té vol, als je wat overhoudt aan vulling is dat niet erg) en daarover heen de uitgebakken spekjes. Meng de room nu met de eieren en giet dit voorzichtig over de vulling.

Bestrooi met een handje geraspte kaas en bak alles nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Je kunt dit alles ook de dag/avond ervoor al doen. Laat de hartige taart daarna afkoelen, verpak in folie en bewaar in de koelkast. De dag dat je ‘wilt eten hoef je ‘dan alleen maar even op te warmen. Ik gebruikte een vierkant bakblik met losse bodem. Dat is handig, om als de taart is afgekoeld ‘m eruit te halen. Maar wil je een rond bakblik gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Heb je geen bakblik met losse bodem gebruik dan bakpapier, dan kun je de taart er na afloop makkelijk uithalen.

Meer spruitjesrecepten

Wil je vaker koken met spruitjes en zoek je dus lekkere spruitjesrecepten? Kijk dan vooral ook eens hier.

Gepubliceerd op 16 januari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.