Hartige taart met spruitjes en pompoen



Drie winterse groenten in één hartige taart. Het lekkerste van spruitjes, pompoen en rode kool. Hopelijk ook jouw nieuwe favoriete hartige taartrecept.

Want als ik niet de hele winter pasta met spruitjes wil eten, zoals onze dochter het állerliefst zou willen, dan moet je namelijk creatief met spruitjes zijn. En hoewel er al behoorlijk wat recepten spruitjes op de site staan, was er nog geen hartige taart met spruitjes. Tot nu dan!

In deze winterse hartige taart heb ik drie soorten groente gecombineerd tot één hartige taart. Ik hoop dat die bij jullie net zo goed in de smaakt valt als ‘ie bij ons deed.

Hartige taart met spruitjes – voor vier personen
1 rol kant en klaar bladerdeeg
500g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1 biologische pompoen, in blokjes (netto ongeveer 350g)
1el neutrale olie
½ rode ui, in dunne ringen
½ tl gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder, naar smaak
zout & peper
100g geraspte rode kool
150ml slagroom
2 eieren (L)
1 handje geraspte kaas, naar keuze
125g gerookte spekreepjes, uitgebakken en uitgelekt op keukenpapier

Verder nodig: bakblik – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Hartige taart met spruitjes en pompoen

In een grote koekenpan verhit je de olie. Bak hierin de spruitjes, vijf minuten, op hoog vuur aan. Doe de pompoenblokjes erbij en bak 2 minuten mee. Bestrooi met de kruiden en voeg de ui toe en bak alles nog een minuutje. Haal dan van het vuur.

Vet je bakblik in en zorg dat het deeg goed passend erin gaat. Op de bodem gaat de (rauwe) geraspte rode kool. Verdeel daarop de spruitjes/pompoen (niet té vol, als je wat overhoudt aan vulling is dat niet erg) en daarover heen de uitgebakken spekjes. Meng de room nu met de eieren en giet dit voorzichtig over de vulling.

Bestrooi met een handje geraspte kaas en bak alles nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Je kunt dit alles ook de dag/avond ervoor al doen. Laat de hartige taart daarna afkoelen, verpak in folie en bewaar in de koelkast. De dag dat je ‘wilt eten hoef je ‘dan alleen maar even op te warmen. Ik gebruikte een vierkant bakblik met losse bodem. Dat is handig, om als de taart is afgekoeld ‘m eruit te halen. Maar wil je een rond bakblik gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Heb je geen bakblik met losse bodem gebruik dan bakpapier, dan kun je de taart er na afloop makkelijk uithalen.

Meer spruitjesrecepten

Wil je vaker koken met spruitjes en zoek je dus lekkere spruitjesrecepten? Kijk dan vooral ook eens hier.

Gepubliceerd op 16 januari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.