Zalm uit de oven met za’atar en tahin



Uit Ottolenghi Test Kitchen komst deze snelle zalm uit de oven, met romige tahin en kruidige za’atar korst. In 25 minuten op tafel!

Want in Ottolenghi Test Kitchen staan pareltjes met niet teveel ingrediënten en met een bereidingstijd waar je doordeweeks echt blij van wordt.

Ik had tahin nog nooit eerder op deze manier gebruikt, in combinatie met vis. Maar het werkt geweldig!

Nou moet ik zeggen dat tahin van een schoenzool nog een lekker hapje kan maken, maar met vis is het echt heel lekker.

Zorg wel dat iedereen aan tafel zit als je de zalm uit de oven haalt, want meteen geserveerd is deze vismaaltijd wel het lekkerst.

Voor vier personen

1 stuk zalmfilet met huid van ongeveer 600 gram
2 el za’atar (o.a. te koop bij AH, van Souq)
2 tl sumak (idem)
60 ml olijfolie
250 gram babyspinazie (of gebruik gewone spinazie of boerenkool/snijbiet)
90 gram tahin (Souq, via AH)
3 tenen knoflook, fijngehakt
3,5 el citroensap
1,5 el verse koriander, grofgesneden
zout & peper

verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 220 C (boven/onderwarmte)

Zalm_uit de oven

Zalm uit de oven met za’atar en tahin

Spoel de zalm af en dep droog. Kruid de vis met zout en peper. Roer in een kommetje de za’atar en sumak door elkaar. Leg de vis met de huid naar beneden in de ovenschaal en bestrooi de hele bovenkant van de zalm met het kruidenmengsel. Besprenkel dat met 2 eetlepels olie.

Zet een grote koekenpan op het vuur en verwarm hierin een eetlepel olie. Voeg de spinazie toe aan de hete olie en laat slinken. Breng op smaak met zout en peper.

zalm uit de oven

Recept uit Ottolenghi Test Kitchen

Voeg de spinazie toe aan de ovenschotel en verdeel rondom de zalm. Zet de ovenschotel nu voor de eerste 5 minuten in de voorverwarmde oven. Meng in de tussentijd de tahin met de knoflook, 2,5 eetlepel citroensap, flinke snuf zout en 100 ml water tot een romig en vloeibaar geheel.

Giet dit, na de eerste 5 minuten oventijd, rondom de zalm (dus niet over de zalm!). En zet de ovenschotel met zalm dan terug in de oven. Met nu nog 5 -8 minuten is je zalm perfect rosé en gaar. Je tahinsaus borrelt er ook lustig op los. Bestrooi de ovenschotel met zalm voor het serveren met wat extra citroensap, koriander en als je wilt nog wat sumak. Wij aten er wat verse pita bij, om lekker de saus mee op te vegen. Een heerlijk recept uit Ottolenghi Test Kitchen was het!

Gepubliceerd op 2 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.