Zalm uit de oven met za’atar en tahin



Uit Ottolenghi Test Kitchen komst deze snelle zalm uit de oven, met romige tahin en kruidige za’atar korst. In 25 minuten op tafel!

Want in Ottolenghi Test Kitchen staan pareltjes met niet teveel ingrediënten en met een bereidingstijd waar je doordeweeks echt blij van wordt.

Ik had tahin nog nooit eerder op deze manier gebruikt, in combinatie met vis. Maar het werkt geweldig!

Nou moet ik zeggen dat tahin van een schoenzool nog een lekker hapje kan maken, maar met vis is het echt heel lekker.

Zorg wel dat iedereen aan tafel zit als je de zalm uit de oven haalt, want meteen geserveerd is deze vismaaltijd wel het lekkerst.

Voor vier personen

1 stuk zalmfilet met huid van ongeveer 600 gram
2 el za’atar (o.a. te koop bij AH, van Souq)
2 tl sumak (idem)
60 ml olijfolie
250 gram babyspinazie (of gebruik gewone spinazie of boerenkool/snijbiet)
90 gram tahin (Souq, via AH)
3 tenen knoflook, fijngehakt
3,5 el citroensap
1,5 el verse koriander, grofgesneden
zout & peper

verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 220 C (boven/onderwarmte)

Zalm_uit de oven

Zalm uit de oven met za’atar en tahin

Spoel de zalm af en dep droog. Kruid de vis met zout en peper. Roer in een kommetje de za’atar en sumak door elkaar. Leg de vis met de huid naar beneden in de ovenschaal en bestrooi de hele bovenkant van de zalm met het kruidenmengsel. Besprenkel dat met 2 eetlepels olie.

Zet een grote koekenpan op het vuur en verwarm hierin een eetlepel olie. Voeg de spinazie toe aan de hete olie en laat slinken. Breng op smaak met zout en peper.

zalm uit de oven

Recept uit Ottolenghi Test Kitchen

Voeg de spinazie toe aan de ovenschotel en verdeel rondom de zalm. Zet de ovenschotel nu voor de eerste 5 minuten in de voorverwarmde oven. Meng in de tussentijd de tahin met de knoflook, 2,5 eetlepel citroensap, flinke snuf zout en 100 ml water tot een romig en vloeibaar geheel.

Giet dit, na de eerste 5 minuten oventijd, rondom de zalm (dus niet over de zalm!). En zet de ovenschotel met zalm dan terug in de oven. Met nu nog 5 -8 minuten is je zalm perfect rosé en gaar. Je tahinsaus borrelt er ook lustig op los. Bestrooi de ovenschotel met zalm voor het serveren met wat extra citroensap, koriander en als je wilt nog wat sumak. Wij aten er wat verse pita bij, om lekker de saus mee op te vegen. Een heerlijk recept uit Ottolenghi Test Kitchen was het!

Gepubliceerd op 2 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!