Zalm uit de oven met za’atar en tahin

Uit Ottolenghi Test Kitchen komst deze snelle zalm uit de oven, met romige tahin en kruidige za’atar korst. In 25 minuten op tafel!
Want in Ottolenghi Test Kitchen staan pareltjes met niet teveel ingrediënten en met een bereidingstijd waar je doordeweeks echt blij van wordt.
Ik had tahin nog nooit eerder op deze manier gebruikt, in combinatie met vis. Maar het werkt geweldig!
Nou moet ik zeggen dat tahin van een schoenzool nog een lekker hapje kan maken, maar met vis is het echt heel lekker.
Zorg wel dat iedereen aan tafel zit als je de zalm uit de oven haalt, want meteen geserveerd is deze vismaaltijd wel het lekkerst.
Voor vier personen
1 stuk zalmfilet met huid van ongeveer 600 gram
2 el za’atar (o.a. te koop bij AH, van Souq)
2 tl sumak (idem)
60 ml olijfolie
250 gram babyspinazie (of gebruik gewone spinazie of boerenkool/snijbiet)
90 gram tahin (Souq, via AH)
3 tenen knoflook, fijngehakt
3,5 el citroensap
1,5 el verse koriander, grofgesneden
zout & peper
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 220 C (boven/onderwarmte)
Zalm uit de oven met za’atar en tahin
Spoel de zalm af en dep droog. Kruid de vis met zout en peper. Roer in een kommetje de za’atar en sumak door elkaar. Leg de vis met de huid naar beneden in de ovenschaal en bestrooi de hele bovenkant van de zalm met het kruidenmengsel. Besprenkel dat met 2 eetlepels olie.
Zet een grote koekenpan op het vuur en verwarm hierin een eetlepel olie. Voeg de spinazie toe aan de hete olie en laat slinken. Breng op smaak met zout en peper.
Recept uit Ottolenghi Test Kitchen
Voeg de spinazie toe aan de ovenschotel en verdeel rondom de zalm. Zet de ovenschotel nu voor de eerste 5 minuten in de voorverwarmde oven. Meng in de tussentijd de tahin met de knoflook, 2,5 eetlepel citroensap, flinke snuf zout en 100 ml water tot een romig en vloeibaar geheel.
Giet dit, na de eerste 5 minuten oventijd, rondom de zalm (dus niet over de zalm!). En zet de ovenschotel met zalm dan terug in de oven. Met nu nog 5 -8 minuten is je zalm perfect rosé en gaar. Je tahinsaus borrelt er ook lustig op los. Bestrooi de ovenschotel met zalm voor het serveren met wat extra citroensap, koriander en als je wilt nog wat sumak. Wij aten er wat verse pita bij, om lekker de saus mee op te vegen. Een heerlijk recept uit Ottolenghi Test Kitchen was het!
Gepubliceerd op 2 november 2021