Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
Want orzo wordt heel veel in de Italiaanse keuken gebruikt in plaats van pasta. Orzo is ook een pastasoort, maar dan in de vorm van een grote rijstkorrel. Wil je orzo extra smaak meegeven dan kun je ‘m kort in een hete pan roosteren, voordat je ‘m kookt.
Omdat orzo zo klein is, is ‘ie perfect als bijgerecht of gebruik je ‘m zoals ik vandaag in een pastasalade. Het is een lekker alternatief voor gewone pasta. Kook orzo niet té lang, maar net als gewone pasta al dente. Dan is ‘ie het lekkerst.
De orzo salade maakte ik op nagenoeg dezelfde manier als ik een Griekse salade maak. Terwijl de orzo kookt in gezouten water snijd je de ingrediënten, zodat het daarna alleen nog een kwestie is van alles in een grote kom mengen. De orzo neemt dan lekker alle smaken van de salade op. In een kwartier is je salade met orzo klaar.
Ik heb het recept voor een hele grote schaal vol opgeschreven Dit is zo’n pastasalade namelijk die het geweldig doet bij de barbecue, als je wel iets gezonds wilt eten maar niet uren in de keuken wil staan. Restjes zijn de dag erna te gek in de lunchtrommel of als lunch thuis / mee naar je werk. Kortom, deze hoeveelheid komt wel op! Ik vertel je snel hoe je de orzo salade op Griekse wijze maakt!
Voor ongeveer 6 personen (of twee dagen eten)
1 zak orzo (500 gram) ik gebruikte la Molisana orzo (o.a. bij AH te koop)
1 komkommer, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
1 paprika, in kleine blokjes
1 pot Kalamata olijven (à 240g), gehalveerd
1 plak feta (Dodoni), in kleine blokjes
250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
1 rode ui, in dunne ringetjes
sap van ½ limoen
mais van 1 gegrilde maiskolf (of gebruik 1 klein blikje mais, afgespoeld en uitgelekt)
verse dille, naar smaak (fijn gehakt)
zout & versgemalen zwarte peper
2-3 el extra vierge olijfolie
Bereidingstijd: 15 minuten
Orzo salade op Griekse wijze
Voor de salade zet je een grote pan gezouten water op om de orzo te koken. In 7 tot 8 minuten is die beetgaar. Meng de gesneden rode ui met het limoensap. Dat haalt net wat scherpte af van de ui. In de tussentijd snijd je alle andere ingrediënten. De verse kruiden gebruik ik naar smaak. Hou je niet van dille dan kun je ook platte peterselie gebruiken. En ik weet het, mais hoort niet in een Griekse salade, maar het is wel lekker 😉
Snelle pastasalade
Ik had gegrilde mais over van de barbecue en heb die gebruikt. Maar je kunt ook prima mais uit blik gebruiken. Spoel die dan goed af en laat even uitlekken. Giet de gekookte orzo af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en meng dan door de andere ingrediënten. Even goed omscheppen en dan de olijfolie, zout en peper erbij. Je snelle pastasalade met orzo, op Griekse wijze, is klaar en je kunt al aan tafel!
Gepubliceerd op 14 juni 2021