Orzo salade op Griekse wijze



Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.

Want orzo wordt heel veel in de Italiaanse keuken gebruikt in plaats van pasta. Orzo is ook een pastasoort, maar dan in de vorm van een grote rijstkorrel. Wil je orzo extra smaak meegeven dan kun je ‘m kort in een hete pan roosteren, voordat je ‘m kookt.

Omdat orzo zo klein is, is ‘ie perfect als bijgerecht of gebruik je ‘m zoals ik vandaag in een pastasalade. Het is een lekker alternatief voor gewone pasta. Kook orzo niet té lang, maar net als gewone pasta al dente. Dan is ‘ie het lekkerst.

Orzo salade

De orzo salade maakte ik op nagenoeg dezelfde manier als ik een Griekse salade maak. Terwijl de orzo kookt in gezouten water snijd je de ingrediënten, zodat het daarna alleen nog een kwestie is van alles in een grote kom mengen. De orzo neemt dan lekker alle smaken van de salade op. In een kwartier is je salade met orzo klaar.

Orzo recept

Ik heb het recept voor deze orzo salade voor een hele grote schaal vol opgeschreven Dit is zo’n pastasalade namelijk die het geweldig doet bij de barbecue, als je wel iets gezonds wilt eten maar niet uren in de keuken wil staan. Restjes zijn de dag erna te gek in de lunchtrommel of als lunch thuis / mee naar je werk. Kortom, deze hoeveelheid komt wel op! Ik vertel je snel hoe je de orzo salade op Griekse wijze maakt!

Orzo pastasalade ongeveer 6 personen (of twee dagen eten)

1 zak orzo (500 gram) ik gebruikte la Molisana orzo (o.a. bij AH te koop)
1 komkommer, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
1 paprika, in kleine blokjes
1 pot Kalamata olijven (à 240g), gehalveerd
1 plak feta (Dodoni), in kleine blokjes
250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
1 rode ui, in dunne ringetjes
sap van ½ limoen
mais van 1 gegrilde maiskolf (of gebruik 1 klein blikje mais, afgespoeld en uitgelekt)
verse dille, naar smaak (fijn gehakt)
zout & versgemalen zwarte peper
2-3 el extra vierge olijfolie

Bereidingstijd: 15 minuten

griekse orzosalade

Orzo salade, op Griekse wijze

Voor de salade van Orzo op Griekse wijze zet je een grote pan gezouten water op om de orzo te koken. In 7 tot 8 minuten is die beetgaar. Meng de gesneden rode ui met het limoensap. Dat haalt net wat scherpte af van de ui. In de tussentijd snijd je alle andere ingrediënten. De verse kruiden gebruik ik naar smaak. Hou je niet van dille dan kun je ook platte peterselie gebruiken. En ik weet het, mais hoort niet in een Griekse salade, maar het is wel lekker 😉

salade met orzo

Recept snelle pastasalade met orzo

Ik had gegrilde mais over van de barbecue en heb die gebruikt. Maar je kunt ook prima mais uit blik gebruiken. Spoel die dan goed af en laat even uitlekken. Giet de gekookte orzo af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en meng dan door de andere ingrediënten. Even goed omscheppen en dan de olijfolie, zout en peper erbij. Je snelle pastasalade met orzo, op Griekse wijze, is klaar en je kunt al aan tafel!

Gepubliceerd op 17 mei 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!