Uit eten op Curaçao

Dinner in the field is een wel hele bijzondere manier van uit eten gaan op Curaçao. Maaike vertelt je er alles over.
Dinner in the field Curaçao
Af en toe komt er een nieuw en ontzettend tof concept voorbij dat je niet wilt missen en dit was er zo eentje: dinner in the field. Het is een combinatie van ‘farm to table’ en een pop-up diner op een boerderij op Curaçao. Oftewel: een boerderij waar normaal groente wordt verbouwd of dieren worden gehouden, wordt voor één avond omgetoverd tot restaurant. Op het menu staat voornamelijk wat er op die specifieke boerderij wordt verbouwd/gehouden.
Caribbean chef Helmi (die je kunt kennen van dit kookboek) organiseert eens per maand een diner op een steeds wisselende boerderij. Ik schoof samen met een vriendin aan bij de derde editie: een diner op kippenboerderij Angel’s farm.
Chicken tonight
Het bijzondere avontuur begint al met de reis naar de boerderij in the middle of no where (ja, dat bestaat op ons kleine eiland). Ik rij op een sukkeldrafje achter een truck aan met teveel tijd en kom via een hobbelige en stoffige weg uit bij de boerderij. Op het erf staan allemaal mooi gedekte tafels op ons te wachten. Maar voor we aan tafel gaan acclimatiseren we met een fijn gekoeld glas wijn (of in mijn geval ginger beer) en een kipnugget op stok. Het thema van het diner is dus gelijk helder: chicken tonight!
Na een verhaal en een rondleiding over de kleinschalige boerderij Angel’s farm waar legkippen en vleeskippen worden gehouden, worden we uitgenodigd om aan tafel plaats te nemen. Daar wacht een 6-gangen diner, met 3 verschillende wijnen. De avond begint met zuurdesem brood met huisgemaakte kippenlevermousse en een door de zonsondergang prachtig gekleurde lucht. Bij de tweede gang worden schalen salade op de tafels gezet met kippendijen en eitjes van deze boerderij en boerenkool van een boerderij in de buurt. Voor de Caesar dressing is ook ei gebruikt. Een eenvoudige, maar smaakvolle salade. Het leuke is dus dat je zelf kunt opscheppen en deelt met je tafelgenoot.
Van gekakel naar sax
Inmiddels is het donker geworden en het gekakel van de kippen is gestopt omdat ze allemaal op stok zijn gegaan. Uit het niks klinken de eerste tonen van een saxofoon. Muziek die langzaam aanzwelt als de saxofoniste langzaam vanuit het donker dichterbij komt. Wat een toepasselijke aanvulling op deze avond midden in de natuur. Ze loopt rustig tussen de tafels door zodat de gasten kunnen genieten van de muziek, het eten en de bijpassende wijnen.
Vervolgens krijgen we een pannetje soep op tafel. De bouillon is getrokken van de karkassen van de kippen en door de soepballetjes van kippenvlees komt het kippenthema helemaal terug. De kokos en de paddestoeltjes geven het soepje een interessante en smaakvolle twist.
We hebben vanaf onze plek ook al wat kippen aan een spit zien hangen boven een kolenvuurtje. Dit is dan ook onze volgende gang. De eerst gepekelde en daarna geroosterde kippen zijn gelakt met een tamarinde glazuur dat het een zoetzure twist geeft. Erbij worden zoete aardappelfrietjes en huisgemaakte mayo geserveerd.
De vermoeide moeders exit
Onze buiken zijn na deze gang zo goed als vol en we hebben nog twee gangen te gaan: een kaasplankje en een dessert bestaande uit een meringue taart met lokale java pruimen en eetbare bloemen. We besluiten echter om de laatste twee gangen over te slaan. Mijn vriendin en ik zijn als moeders van jonge kinderen (en ik ook nog eens zwanger van nummer twee) te moe om het hele diner af te kunnen maken. We danken iedereen die zulk fantastisch werk hebben geleverd om ons deze avond in de watten te leggen en we krijgen nog een heerlijk eitje mee voor het ontbijt de volgende ochtend.
Dinner in the field wordt eenmaal per maand georganiseerd en voor alle edities is reserveren verplicht. De eerste drie edities waren in no time uitverkocht. Mocht je naar Curaçao komen en wil je aanschuiven bij Caribbean chef Helmi? Volg dan haar eventpagina voor de laatste info en data.
Gepubliceerd op 3 september 2020
4 reacties
Geweldig! Zo leuk dat je over ons hebt geschreven! Mijn man, de boer, hahahah werkt kei hard met hart en ziel!
Tot heel snel!
alle dank aan Maaike. Het klonk in ieder geval gewéldig!
Fijn en bijzonder ! Op ons eiland is veel lekkers te eten dus Suus kom volgende keer maar zelf langs op je me-time vakantie . Doen we een borrel x
Ooit, ná corona… Curaçao staat zo hoog op mijn verlanglijst.