Het Caribische kookboek van Helmi Smeulders – review



Maaike kent de Caribische keuken als geen ander, dus reviewde zij het nieuw verschenen Caribische kookboek van Helmi Smeulders, dat eerder in het Engels verscheen en er nu ook in een Nederlandse vertaling is.

Het Caribische kookboek van Helmi Smeulders

De Caribische keuken is enorm gevarieerd, smaakvol, kleurrijk. Het is een smeltkroes van producten en gerechten van de Indiaanse, Afrikaanse, Aziatische, Nederlandse en Spaanse keuken samengebracht door hun gezamenlijke koloniale verleden. Op de traditionele Caribische menu’s staat vaak gefrituurd eten, stoofpotjes en zoete bolo’s (taarten) en koekjes. Allemaal erg lekker en smaakvol, maar vaak ook wel zwaar en minder gezond.

Helmi Smeulders kreeg de inspiratie om met lokale ingrediënten nieuwe en spannende gerechten te ontwikkelen en hiermee gaf ze (mede) vorm aan de moderne Caribische keuken. Ze heeft diverse succesgerechten gebundeld in een prachtig kleurrijk kookboek: Het Caribische kookboek. Bij het bladeren door het boek loopt het water je al in de mond.

Het Caribische kookboek, tropische gerechten met een modern twist

Zelf heb ik het Engelstalige boek (Island vibes – the joy of caribbean cooking) in huis, maar nu is dan ook de Nederlandstalige editie beschikbaar. Dit hardcover kookboek is iets kleiner dan het Engelstalige exemplaar. In de Nederlandse editie zijn een aantal gerechtjes zijn niet opgenomen omdat deze ingrediënten niet in Nederland verkrijgbaar zijn, daarmee is het Nederlandstalige boek dus wel helemaal Holland proof.

Het boek bevat gerechten voor verschillende momenten van de dag: van heerlijke ontbijtjes, fijne gerechten voor op en bij de barbecue en voor diners met vrienden en familie. Bovendien zijn de gerechten goed te combineren met elkaar en meestal niet al te moeilijk om te maken. Wat ook fijn is: de meeste recepten zijn een stuk gezonder dan de traditionele gerechten uit de Caribische keuken. Naast de recepten is het ook heerlijk om het boek door te bladeren om naar de prachtige foto’s van Curaçao te kijken. Instant vakantiegevoel.

Gekoelde avocadosoep

Zelf maakte ik al meerdere recepten uit het boek, onder andere de papaja ketchup en de ceviche met kokos en passievrucht. Voor het examen van mijn wijncursus, waarbij we ook leren om wijn en spijs te combineren, maakte ik de koude avocado soep. Een heerlijk frisse koele soep die je ook uitstekend in Nederland mee kunt nemen naar een picknick of barbecue. Voor de liefhebbers: wij combineerden deze soep met een Riesling. Het recept van die avocadosoep delen we dan ook graag met je (click hier voor het recept)

De Caribische zon op je bord. Wie wil dit nou niet? Met Het Caribische kookboek haal je dit zonnetje permanent in huis. Het Caribische kookboek is uitgegeven door Nieuw Amsterdam en kost €21,99. Je koopt ‘m in je lokale boekhandel of online.

Gepubliceerd op 18 juni 2020


5 reacties

  1. Nancy Stevens schreef:

    Exact bij “(…) Helmi Smeulders kreeg de inspiratie om met lokale ingrediënten nieuwe en spannende gerechten te ontwikkelen (…)”
    gaat het mis omdat de titel ‘Het Caribische kookboek’ de suggestie wekt authentieke Caribische recepten te bevatten terwijl dat niet zo is. Dat is typisch een klassiek voorbeeld van ‘Food inappropriation’. Als auteur moet je dan met een andere titel komen. Bovendien suggereert de titel dat de auteur het almighty Caribisch kookboek heeft uitgegeven.
    Ik verwacht van een food recencist dat die kritisch is over de smaak van de gerechten en of het wel Caribisch genoemd kan worden. Of heb je nog nooit Caribisch gegeten? Makkelijk om te zeggen dat het boek niet iets voor mij is. Jij bent toch degene die ik serieus moet nemen omdat jij analyseert en de kritische reviewer bent? Dat lijkt mij nou juist de crux van een recensist…

  2. Nancy Stevens schreef:

    Hoe weet ik of de smaken authentiek Caribisch is? Ik kan mij voorstellen dat de auteur Caribisch kookt met een twist dus om Het Caribische kookboek als titel te gebruiken, vind ik nogal een bold statement. Zelf ben ik een kritische proever. Ik ben daarom benieuwd hoe de smaakervaringen zijn van mensen die gerechten uit dit boek hebben gemaakt met een Caribische achtergrond.

    • Susan Aretz schreef:

      ik weet oprecht niet zo goed hoe ik hier op moet antwoorden. De auteur woont/werkt/kookt op Curaçao, meer Caribisch dan dat wordt het niet..

      • Nancy schreef:

        Dank voor jouw reactie. Ik snap wel dat je hierop niet kan antwoorden. Maar daarom begrijp ik niet dat het boek in het algemeen opgehemeld wordt als hét almighty Caribisch kookboek terwijl de helft van de lezers niet eens weet hoe het hoort te smaken (durf ik wel te beweren). In Nederland neemt men dus maar het genoegen dat ze een expert daarin is. Uit ervaring weet ik dat expats die al 20 jaar in Azië wonen/werken/komen geïnteresseerd zijn in het eetlandschap van het land waar ze verblijven en daar ervaring in hebben. Echter dat betekent niet dat ze ook zo kunnen koken. Ja, met een leuke twist.
        De auteur daarentegen zet zichzelf wel kennelijk op het niveau van kook experts van Caribische afkomst want zij claimt Hét Caribische kookboek te hebben geschreven (food inappropriate). Dat moet je maar durven als niet oorspronkelijke bewoner op de Cariben wiens achtergrond hoogstwaarschijnlijk hutspot en draadjesvlees is.
        Anyway, veel eetplezier!

        • Susan Aretz schreef:

          Nancy, heb je de review wel gelezen? Er staat nadrukkelijk in “Helmi Smeulders kreeg de inspiratie om met lokale ingrediënten nieuwe en spannende gerechten te ontwikkelen en hiermee gaf ze (mede) vorm aan de moderne Caribische keuken.” Er wordt nergens gesproken over dé Caribische keuken, noch wordt die claim gemaakt. Maar ik denk dat het duidelijk is dat dit boek niet voor jou is. Ik hoop dat je een ander kookboek vindt dat meer aan je wensen voldoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
29 september 2022
Altijd borreltijd lancering
 
Lancering Altijd borreltijd

Daar is ‘ie dan. Altijd borreltijd werd gisteren in het Andaz Amsterdam gelanceerd. En wat voor een lancering!
29 september 2022
wereldrecord borrelplank Susan Aretz
 
The making of a… wereldrecord langste borrelplank

Een wereldrecord vestigen, daar is het een en ander voor nodig. En hulp. Dit is hoe het wereldrecord tot stand kwam.
22 september 2022
Susan Aretz
 
Midlife crisis of gewoon terugkijken

Ik vier mijn 50e verjaardag. Je kunt om minder redenen een midlife crisis krijgen 😉 Maar is het niet gewoon tijd om even terug te kijken.
22 september 2022
 
Win een setje Molton Brown

Dat Molton Brown een van mijn lievelings is is geen geheim. Super tof dus dat ik een setje van hun nieuwe geurlijn mag weggeven! WINACTIE GESLOTEN
18 september 2022
 
Win Mezcla van Ixta Belfrage

Wil je dolgraag koken uit Mezcla, dan is dit je kans om een exemplaar te winnen van het boek van Ixta Belfrage! WINACTIE GESLOTEN
18 september 2022
Mezcla Ixta Belfrage
 
Mezcla van Ixta Belfrage

Ixta Belfrage is een protogé van Ottolenghi, maar wel eentje met een geheel eigen visie op eten. Dat zie je duidelijk terug in Mezcla, haar eerste soloboek.