Terugblik 2021Drie keer knipperen en het jaar 2021 is bijna voorbij. Wát een jaar was dit zeg. Waarbij dankbaarheid en trots de boventoon toch wel voeren.

Hoog van de toren blazen hoe trots ik ben is iets wat ik bij voorkeur niet doe. Toch moet ik ook heel eerlijk zijn als ik zeg dat ik dit jaar ongelofelijk trots ben op wat ik allemaal gedaan heb. Waar ik eind 2020 na een heel pittig jaar riep dat ik het in 2021 toch écht iets rustiger aan ging doen, kunnen we gerust constateren dat dát plan echt volledig mislukt is, hahaha!

Rustig aan doen? Mislukt!

Het jaar begint overigens, met dank aan de nog steeds geldende lockdown, wel lekker rustig. Ik ben bezig met de voorbereiding van Wereldwijd Borreltijd. Maar we verplaatsen ons huis ook een weekje naar Limburg, waar we werken, naar school gaan en lekker wandelen.

workation Limburg

Februari is stilte voor de storm. Want in maart beginnen we met fotograferen voor Wereldwijd Borreltijd. Vier intense dagen van koken, fotograferen en met een team werken aan de mooiste beelden voor het nieuwe boek. Dat dat gelukt is weten jullie inmiddels, want het boek ligt sinds september in de winkel.

Holy Unicorn Gin

Maart is ook de maand waarin de start wordt gemaakt met een van mijn grote dromen; een eigen gin! Na heel veel voorbereidende gesprekken bij de distilleerder in Schiedam gaat 2 april mijn crowdfunding live. Dat die werkelijk bizar snel wordt gesloten omdat het doel in 4 uur (!) tijd is gehaald doet me nog iedere dag grijnzen. Ik heb daar echt náchten wakker van gelegen en me afgevraagd wat ik me in hemelsnaam op de hals heb gehaald.

Susan Aretz gin

Geen idee hebben waar ik aan begin, dat geldt ook voor de rest van het proces. Een eigen gin maken, distribueren en verkopen is alles behalve simpel. Ik heb menig keer met de handen in mijn haar gezeten hoe we een volgend obstakel nú weer zouden oplossen. Maar alle gemiste nachtrust, alle grijze haren extra zijn het waard geweest. Want hij is er gewoon!

Holy Unicorn bij Sligro

In augustus ga ik in gesprek met Sligro om te kijken of de gin ook in de Leidse vestiging verkocht kan gaan worden. Een totaal nieuw proces weer, waar ik gelukkig ook weer hulp bij krijg. Ook een proces dat aanslag doet op mijn geduld haha, maar in november is het zover. Holy Unicorn Gin is te koop bij Sligro Leiden. De eerste tasting die we er doen meteen een doorslaand succes. Zó gaaf!

En dan is de gin ook nog eens te koop bij Cane & Grain, een van de mooiste slijters van Amsterdam én staat hij prachtig in de Linda Loves in november.

Holy Unicorn Linda Loves

Dankbaarheid is ook voor dit traject wel echt een dingetje hoor. De hulp die ik krijg gedurende de ontwikkeling en na lancering zijn onbetaalbaar. En wat helemaal te gek is zijn de reacties van mensen die de gin kopen.

Niet alleen van alle gulle deelnemers aan de crowdfunding, maar ook nu nog. Ik voel me zó gesteund in mijn droom. Nog iedere keer als er een fles gin over de toonbank gaat sta ik – bijna letterlijk – ernaast te springen als een klein kind. Het is oprecht een van de tofste dingen die ik ooít in mijn leven heb gedaan. Nogmaals dankjewel aan íedereen die hier een rol in heeft gespeeld.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn we trouwens hardop aan het nadenken over het bijmaken van een tweede batch gin, omdat de eerste bijna uitverkocht is. Hoe bizar is dat??! Waar ik begin dit jaar nog dacht hoe krijg ik die flessen in hemelsnaam verkocht, zijn we nu aan het berekenen hoeveel extra we gaan maken voor volgend jaar. Echt hoor, ik knijp mezelf nog maar weer een keer…

Uit eten

Ondanks dat we nog steeds volop in een Pandemie zitten gaan we dit jaar met regelmaat uit eten. We zijn een aantal keren te gast en daarnaast gaan we ook zelf nog naar een aantal restaurants waar we intens gelukkig weer naar buiten gaan.

Daalder West

Toen ik de hoogtepunten voor dit jaar inventariseerde bleken dat er weer meer dan ik dacht. Die hebben dus – met recht – hun eigen terugblik gekregen.

Nederland vakantieland

Ook dit jaar blijkt dat Nederland een prima vakantieland is. We durven het nog niet aan om in de zomer naar het buitenland te gaan. Dat dat ook niet hoeft om er heerlijk uit te zijn blijkt in het voorjaar wel uit ons weekend aan het strand in Julianadorp. Ik geniet me echt 3 slagen in de rondte in een huisje pal óp het strand. Wat een genot!

Onze zomervakantie brengen we deels door op Texel en deels in Limburg. Bekend terrein, maar oh wat komen we op beide plekken toch graag!

Ook het weekendje Zeeland, waar ik met vriendin Buffi Duberman, naar toe ga is geen enkele straf!

Bijzonder filmproject

In juni zijn er weer een aantal bijzondere momenten. Ik word een dag gevolgd door Alieke Eising, die een korte video maakt over mijn werk en het ontstaan van Smulpaapje.

Het is ook de maand dat ik volop start met de voorbereiding van de boeklancering. Ik heb iets spectaculairs in mijn hoofd, dus alle voorbereiding is nodig.

Ik doe deze zomer mee aan de BBQ battles die door Howard Komproe georganiseerd worden. Daar verlies ik er eentje van, maar de maand erna is er revanche en ga ik met de titel naar huis!

Susan Aretz

Persreis met La Baleine fleur de sel

Een van de onvergetelijke momenten dit jaar is mijn trip met La Baleine naar Zuid Frankrijk. In een wervelwind bezoek van 1,5 dag leer ik er alles over het bijzondere zeezout dat La Baleine daar oogst. Waaronder de fleur de sel die met de hand wordt geschept.

Hoe intens dat is mag ik ook zelf ervaren. Het is een bijzondere ervaring (lees ook het artikel) Ik heb sindsdien nooit meer hetzelfde naar zout gekeken kan ik je vertellen!

Familie uitbreiding

Er is dit jaar ook familie uitbreiding. Volledig onverwacht overlijdt Starlight, onze prachtige Main Coon. Na maanden van intens verdriet wordt de familie vol blijdschap uitgebreid met kitten Smokey, die we eind augustus ophalen uit het nest.

 

Ik kan met recht zeggen dat, hoewel dit inmiddels mijn vierde kat is, (en Starlight ook echt wel een knuffelkat was) ik nog niet eerder een kat heb gehad die zó dol op mensen en knuffelen is als onze Smokey. Hij volgt ons door het hele huis, tot in de wc toe! En terwijl ik dit typ ligt hij op mijn linkerarm met z’n koppie, te slapen tussen mij en de laptop in.

Wereldwijd Borreltijd

We zijn eind augustus koud terug van vakantie, Smokey is opgehaald en we gaan meteen weer vol in de 5e versnelling, want de boeklancering van WereldwijdBorreltijd komt er aan. Dus pakken we 70 enorme tastingboxen in voor pers en genodigden. Die breng ik vervolgens met een kick ass Audi door de hele Randstad bij iedereen langs.

Het is soms maar goed dat ik mijn eigen plannen niet té goed doordenk haha, want wát een karwei is dit. Gelukkig ook ongelofelijk leuk en geweldige PR voor het boek.

Diezelfde week worden ook alle flessen gin, die inmiddels zijn gebotteld, naar alle crowdfunding deelnemers gestuurd. Ook iedereen die op de reservelijst stond krijgt zijn fles in huis. Het betekent dat er letterlijk honderden flessen Holy Unicorn Gin door heel Nederland bezorgd worden. Zó bijzonder!

De boeklancering zelf is een enorm feest. We houden een online Tasting Game met een quiz over borrelen, mijzelf en random vragen die iedereen via een app kan volgen. Het allertofste is nog wel dat we in de presentatie al kunnen aankondigen dat er een tweede druk van het boek komt. Zo gaaf!

Koffietijd en borrelen

Het is ondertussen alweer september en rustig aan doen is nog niet echt gelukt 😉 Maar je hoort mij niet klagen. Ik mag namelijk in de live uitzending van Koffietijd, samen met London Loy, komen koken. Iedere keer weer leuk.

Koffietijd Susan Aretz

Ook verzorg ik drie Holy Unicorn borrels voor deelnemers aan de crowdfunding die het XXL pakket gekocht hadden. Intensief, maar zo te gek.

Wat ook tof is, is dat mijn ouders deze maand 50 jaar getrouwd zijn. Een bijzonder moment. En zo fijn dat we dat samen kunnen vieren.

Herfstvakantie

In de herfstvakantie gaan we voor het eerst in bijna 1,5 jaar weer naar het buitenland. We verrassen onze dochter met een dagje Disneyland Parijs en rijden daarna door naar ons eigen pretpark, de Champagnestreek. Drie dagen die voelen als veel langer. Een heerlijke herfstvakantie.

Hautvillers

Deze maand is ook Zegert met zijn podcast Smaakmakers bij mij thuis en hebben we het over alles borrelen. Altijd gezellig en leuk om terug te luisteren.

Voor boekhandel Scheltema neem ik een video op, met een recept uit Wereldwijd Borreltijd. Die is uiteraard ook online staat inmiddels en in de winkel op het Rokin op de schermen draait.

Plannen voor volgend jaar

Vanaf eind oktober is er dan eindelijk tijd om even echt terug te schakelen. Tegelijkertijd is dat ook het moment dat heel langzaam de eerste plannen voor volgend jaar al weer op borrelen. Ik weet het… Het bloed kruipt waar het niet gaan kan..

Maar we kunnen gerust constateren dat ik écht een van de leukste banen van Nederland heb. Als ik dan zo’n terugblik schrijf zie ik weer hoe afwisselend en awesome mijn werk is. Hoe blij ik word van alles wat ik doe.

Ook heb ik geleerd om, als het kan, even écht terug te schakelen. Dat lijkt misschien niet altijd zo, maar het lukt dit jaar echt stukken beter om ook goed voor mezelf te zorgen.

Zo ga ik begin december in m’n eentje nog twee dagen naar Texel. Naast ontlading is er daar vooral ook het opladen en het nóg beter voor ogen krijgen hoe ik het volgend jaar ga doen.

kerstboom en kat

Nieuwe projecten

Want dat dat weer een intensief jaar wordt kan ik je wel alvast verklappen. Alle voorbereidingen ervoor zijn al in volle gang. Wát ik precies ga doen?! Dat vertel ik je héél snel. Maar pas nadat ik heb genoten van twee (oh nee drie..) weken kerstvakantie met mijn gezin. Geen wekker, geen afspraken. Altijd wel íets aan het werk, maar alleen maar met leuke dingen.

Lockdown life

Vlak nadat ik dit artikel schreef kwam het nieuws dat we met z’n allen weer in lockdown gaan. Nieuws dat zo veel impact heeft. Op ondernemers, horeca, gezinnen, kinderen, noem het maar op. Dit is nieuws zonder winnaars. Zoals de afgelopen twee jaar eigenlijk alleen maar verliezers heeft gekend.

Ik hoop dat jij het, ondanks dit nieuws, nog (een beetje) trekt. Lichtpuntjes kunt blijven vinden. Dat je ondanks alles toch ook een fijn staartje hebt van dit gekke jaar.

Hou vol, ben lief voor jezelf én elkaar. En kijk waar, hoe moeilijk soms ook, de lichtpuntjes zijn om – hoe klein soms ook – toch van te genieten.

Ik wens je, wat er ook gebeurt, een prachtig nieuw jaar toe!

Gepubliceerd op 29 december 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!