7x tips voor een succesvolle workationEen workation is idealiter een combinatie van werken en vakantie. Maar hoe doe je dat nou op een succesvolle manier? Dit zijn mijn 7 gouden tips!

Want de afgelopen jaren ging ik meerdere keren op workation. Op locatie werken en dat combineren met een omgeving waar je ook nog eens het gevoel hebt dat je op vakantie bent. Het is zo ontzettend aan te raden.

Even weg uit je thuisroutine, weg uit je werkroutine, inspiratie opdoen in een andere omgeving en daarnaast gewoon rete-efficiënt werken. Ik kan het echt iedereen aanraden.

Maar hoe maak je van zo’n workation nou een succes?! Ik geef je mijn 7 gouden workation tips!

7 gouden workation tips

1. Plan je workation tijdig in

Als ik één ding heb geleerd is dat tijd vrij plannen iets is dat ik ruim van te voren moet doen. Er gaat dus een paar keer per jaar een kruis in mijn agenda en die is heilig. Ze weten dat thuis, zodat ook daar geen onduidelijkheid over kan verstaan.

Ik plan mijn workation meestal gedurende de week, zodat mijn afwezigheid thuis zo min mogelijk impact heeft. Daarnaast betekent het dat ik ook buiten de schoolvakanties en weekenden een locatie kan boeken, wat weer in de kosten scheelt!

workation tips

2. Kies een inspirerende omgeving

Het is zó fijn om een paar dagen te verblijven in een andere omgeving dan thuis. Of dat nu in een huisje is of een hotel, dat maakt niet uit. Van welke omgeving word jij blij? Dáár gaat het om.

Dus boekte ik de afgelopen jaren een huisje op Texel, in Zeeland en recent in Limburg. Zodat tussen het werken door er een omgeving is waar je lekker kunt wandelen of een stad is waar je naar toe kunt gaan voor de broodnodige ontspanning.

3. Je locatie is werk proof!

Niets irritanter dan op workation gaan en dat je locatie dan niet werk proof is. Een goeie (grote) tafel met fijne stoelen is, als je veel achter de laptop zit, een must. Net als een goede wifi.

Maar ik vind een fatsoenlijk koffiezetapparaat minstens zo belangrijk (oké, mijn melkopschuimer breng ik zelf wel mee. Er zijn grenzen aan mijn verwachtingen 😉 ) En ja, ik wil ook dat er een béétje fatsoenlijke keuken in een huisje zit.

workation tips

4. Maak een planning (en hou je er aan!)

Ga trouwens wel met een plan naar je workation. Je hebt nu namelijk ongeremd de tijd om datgene te doen waar je thuis niet aan toe komt. Of dat nu, zoals in mijn geval, teksten voor een boek schrijven is of omdat je wil nadenken over je werk, je toekomst, je dromen.

Zorg dat je dat weet vóórdat je vertrekt. Dan kun je namelijk ook een planning voor je dag maken en benut je je tijd zo efficiënt mogelijk.

Het gevoel van dingen van je lijstje kunnen afstrepen iedere dag is ongekend heerlijk kan ik je uit ervaring vertellen!

5. Plan tijd in voor ontspanning

Maar zorg ook écht dat je tijd inplant voor ontspanning. Een hele dag onafgebroken alleen maar aan het werk zijn loert om de hoek, juist omdat er geen bekende afleidingen zijn.

Wij beginnen de dag vaak vroeg, met een wandeling van een uur. Lekker al voor 8.30u je stappen gemaakt hebben geeft meteen energie voor de rest van de dag.

workation tips

Voor mij is de lunch heilig. Dus nadat ik van 9 tot 12u meters heb gemaakt ga ik dan lekker de keuken in om lunch te maken. Daarmee is het voor mij dus essentieel dat de locatie die ik boek een fatsoenlijke keuken heeft. Niets ergers dan een klein aftands stukje aanrecht.

Oh ja, en stop ook op tijd met werken. Boek een restaurant voor een van de avonden, zodat je ook gewoon een keer niet hoeft te koken! Ontspanning is een must tijdens je workation.

restaurant Maastricht

6. Kies je reisgezelschap zorgvuldig

Ik ben héél selectief als het aankomt op met wie ik reis en al helemaal met wie ik een workation doe. Gelukkig zijn mijn workationmaatje Buffi en ik zó goed op elkaar ingespeeld dat dit al jaren geweldig werkt.

We weten precíes van elkaar wanneer het tijd is om te kletsen, maar ook wanneer we gewoon even allebei op mute staan. We zorgen voor elkaar, zonder dat het irritant wordt. Zelf zin in koffie? Dan zet je een tweede kopje, dat is een ongeschreven regel.

workation tips workation tips

Maar als ik om 21u naar bed wil en Buffi nog niet, dan kan dat gewoon. We respecteren elkaars behoeften, ongelofelijk belangrijk.

Daarnaast is het heerlijk om een paar dagen een sparringspartner te hebben met een andere kijk op dingen. Ik heb van Buffi geleerd hoe lekker het is om ’s ochtends te starten met een wandeling. Zij daarentegen maakt tegenwoordig to do lijstje en heeft meer structuur in haar werk. Zo tof!

7. Geniet!!!

Het állerbelangrijkste misschien wel, geniet van je tijd want dit zijn bijzondere momenten. Geniet van je koffie, in alle rust. Van het feit dat je meters kunt maken / hebt gemaakt. Dat je de héle workation alleen maar voor jezelf (en je evt. reisgenoot) hoeft te zorgen.

Dat je kunt eten wat je wilt. Met niemand je snacks hoeft te delen en naar bed kunt wanneer jij dat wilt. Voor mij voelen de 3,5 dag dat we wegbzijn veelal aan als véél langer. Het is het beste gevoel denkbaar!

workation tips

Succesvolle workation

Kortom, er zijn nog al wat simpele manier om een heel succesvolle workation te hebben. Heb je aanvullende tips, laat ze vooral hieronder achter. Dan ga ik nu mijn volgende worktation voor dit jaar plannen. Altijd fijn om in het vooruitzicht te hebben!

Gepubliceerd op 1 april 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!