Vakantie CorsicaOverweeg je om op vakantie naar Corsica te gaan, dan laat ik je lezen en zien waarom je absoluut op vakantie naar Corsica wil.

Voor ons was dit de eerste keer op vakantie naar Corsica. We zochten naar een plek waar het gegarandeerd lekker weer is in de zomer, waar er bergen zijn om te wandelen, strand en zee om te zwemmen en natuurlijk lekker eten en drinken. Alles, maar dan ook álles, vind je op Corsica.

Corsica is een Frans eiland, maar een groot deel van de bevolking wil eigenlijk niet bij Frankrijk horen. Dat zie je ook op meerdere plekken op het eiland. Corsica is not France, stond er groot met graffiti in een bushokje. En hoewel er wel Frans wordt gesproken zijn alle bordjes tweetalig. Ik vond vooral dat de Corsicanen véle malen vriendelijker waren dan de meeste Fransen op het vasteland. Dat viel echt op.

Omdat het zo’n groot eiland is is het ook een heel divers eiland. Het Noordwesten waar wij zaten (la Balagne) is ruig door de bergen en wat minder toeristisch dan het Zuidoosten, dat wat liefelijker is. Maar overal is er die práchtige kustlijn, met water zó blauw dat je je afvraagt of er niet standaard een filter over zit.

Corsica uitzicht Calvi

Hoe kom je op Corsica

Belangrijkste vraag voor je vakantie naar Corsica is, hoe kom je op Corsica. Er zijn een aantal vliegvelden, maar er zijn geen directe vluchten (alles via Frankrijk). Bovendien heb je op Corsica echt een auto nodig, dus dan is het het handigst om met de auto en boot naar Corsica te gaan.

De ferry naar Corsica kan vanuit Frankrijk en vanuit Italië. Wij kozen voor afvaart via Savona omdat rijden via Frankrijk alleen al aan tol ruim € 300,- zou kosten. Dat is via Zwitserland / Italië aanzienlijk minder. Betekent wel dat je alleen voor Corsica Ferries kunt kiezen voor je overtocht.

Corsica Ferries

Corsica Ferries wil ik eigenlijk gewoon niet aanraden. We hebben er zowel op de heen- als terugweg ongelofelijk gedoe mee gehad. Uren vertraging, nul communicatie, onvriendelijk personeel aan boord, een hut voor de nacht die, voor de paar uur dat we ‘m uiteindelijk hadden, eigenlijk gewoon te duur was. Tegelijkertijd, je weet dat je er mee heen- en terug moet, dus je doet het er mee. Voor mij zou het wel reden zijn om de volgende keer tóch via Frankrijk te gaan, waar je uit twee ferry maatschappijen kunt kiezen.

Wij kwamen aan in Bastia, in het Noorden van Corsica. Vanuit daar was het 1,5 uur rijden naar Algajola waar we onze Airbnb hadden. De wegen in Corsica zijn prima, maar bochtig en over het algemeen rijd je overal rond de 70 km/uur. Afstanden zijn dus niet direct een indicatie hoe snel je ergens bent. Zeker niet omdat je de neiging hebt om na iedere bocht te stoppen om te genieten van het uitzicht 😉

Corsica uitzicht

Is Corsica duur?

De vraag of Corsica duur is heb ik tijdens onze vakantie meerdere keren gekregen. Het simpelste antwoord daarop is, ja het is duurder. Maar nee, het hoeft niet perse duurder te zijn. Het ligt volledig aan hoe je je vakantie insteekt.

Boodschappen zijn flink duurder dan in Nederland. Het is een eiland dus zo goed als alles moet ingevoerd worden. Dat merk je aan de prijs. Uit eten gaan vond ik eigenlijk goedkoper dan in Nederland, zeker gezien de kwaliteit. Je kunt voor € 25,- al een driegangen lunchmenu eten en de porties zijn meer dan royaal.

lunch Ille Rousse  lunch Ille Rousse

Naar het strand namelijk wij eigenlijk altijd onze eigen lunch mee (neem koelelementen en een kleine diepvriestas mee!) waardoor ook die kosten (alle stranden zijn verder gratis) enorm meevielen.

Water drink je over het algemeen niet uit de kraan, wat wel weer betekent dat je heel veel gebotteld water koopt. Daar gaat het qua kosten om niks, maar het is wel weer heel veel plastic. Sowieso wordt op Corsica nog veel in plastic verpakt (gelukkig ook apart ingezameld) maar ik heb geprobeerd zoveel mogelijk van de bakjes opnieuw te gebruiken.

Benzine bleek op Corsica trouwens goedkoper dan in Nederland. Wij tankten op een gegeven moment voor 2.03 de liter. Toch kan het geen kwaad om, voor je op de boot gaat, nog even in Italië te tanken. Daar is het aanzienlijk goedkoper nog.

Lozari Corsica

Verblijven op Corsica

Welke manier van vakantie je ook prettig vindt, het kan op Corsica. Van campings tot (sterren) hotels, het is er allemaal. Wij hebben voor een privéhuis via Airbnb gekozen. Een prachtig rustige plek. Volledig nieuw. Groot genoeg voor ons drietjes en met alles erop en eraan. Wel met een redelijk overspannen eigenaar, dus ieder krasje/gebruiksspoor na afloop bleek te veel en heeft gedoe opgelevert. Super jammer dat je dat dan na afloop voor je kiezen krijgt. Het is ook de reden dat ik de link naar onze accommodatie niet deel. Mocht je die toch graag willen weten, stuur mij even een berichtje via Instagram.

Stranden Corsica

Terug nu naar de leuke dingen van vakantie op Corsica. Gezien het een eiland is zijn er heel veel stranden op Corsica. Maar echt héél veel. Variërend van kleine kiezel tot fijn zandstrand en van druk en toeristisch tot afgelegen en relaxt. Ik heb vooral veel op Google reviews gekeken bij het bepalen naar welk strand we gingen. Dit waren onze favoriete stranden op Corsica:

Lozari beach

Lozari beach bij Belgodère – op 25 minuten van ons appartement een groot fijn kiezelstrand met een enorme parkeerplaats (gratis parkeren) en in slechts 5 minuten lopen sta je al op het strand. Ondanks dat we er medio juli waren was het er nooit echt mega druk.

Er is een zeil/surfschool waar je een supboard, catamaran en surfborden kunt huren of les kunt nemen. Wij hebben dat twee keer gedaan (zie hierboven). Eén keer met een optimist en nog een keer les met de catamaran. Super leuk en heel betaalbaar, zeker als je het vergelijkt met Nederland.

Er zit ook een restaurant bij het strand. Daar hebben wij zelf alleen een keer wat gedronken, maar de kaart zag er top uit. Cash only trouwens. We zijn uiteindelijk een stuk of vier keer op dit strand geweest, dat zegt genoeg denk ik.

ostricini corsica

Plage de Ghjunchitu

Het strand met de onuitspreekbare naam, maar prachtig fijn zand. Parkeren kost € 2,50 en je moet even de spoorlijn oversteken en ongeveer 10 minuten lopen. Je beloning is een prachtig, relatief rustig strand waar je heerlijk kunt snorkelen.

Zorg, dit geldt voor alle stranden, dat je een parasol of een strandtentje bij je hebt. De zon is, in combinatie met het water, onverbiddelijk. Dus je wil op het warmst van de dag écht wat schaduw. Wij hadden vanuit Nederland een strandtent zoals deze (affiliate link) meegenomen en dat is echt de beste aankoop geweest!

strandtent voor schaduw

L’Ostricioni

Het strand dat het meest ver weg lag, maar waar ons kind intens blij van werd, is dit fijn zandstrand in de buurt van Ostricioni. Je moet vanaf de (gratis) parkeerplaats een dikke 15 minuten lopen en de monding van een rivier oversteken, maar wat je krijgt is een enorm lang gerekt strand met aan weerszijden rotsen. Perfect om te snorkelen!

Bovendien is het water heel lang ondiep, waardoor het vooral voor ouders met jonge kinderen super is. Er zijn dus ook héél veel gezinnen met kleine kinderen. Vond ik persoonlijk iets minder, net als het lange lopen naar het strand toe, maar we hebben er ondanks dat toch echt een topdag gehad.

snorkelen corsica

Snorkelen Corsica

We hadden gelezen dat je op Corsica geweldig kunt snorkelen, dus hadden we voor de vakantie snorkelmaskers gekocht (affiliate link) Een gouden zet om die mee te nemen, want het water is zó helder dat je op Corsica inderdaad echt fantastisch kunt snorkelen. Zeker met deze maskers is dat super relaxt. Wat je aan vissen ziet is een beetje afhankelijk van waar je gaat snorkelen maar zelfs dicht bij de kustlijn zie je al vissen. Echt super leuk!

Heel opvallend vonden wij dat er nergens op de stranden prullenbakken staan. Maar dan ook echt nul. Tegelijkertijd, er ligt ook werkelijk nérgens zooi op of rond het strand. Iedereen neemt gewoon keurig alles mee naar huis. Mooi dat dat dus toch kan.

Uitstapjes op Corsica

Natuurlijk is er op Corsica meer te doen en zien dan naar het strand gaan, hoewel het weer wel echt uitnodigt om de hele dag in de zee te liggen. Dit zijn een aantal van de uitstapjes die wij hebben ondernomen en die de moeite waard zijn gebleken.

Calvi

Zit je op Corsica in hetzelfde gebied als wij dan moet je absoluut naar Calvi toe. Het is de grootste plaats en je kunt er echt prima een dag rondlopen. Loop helemaal naar boven voor een waanzinnig uitzicht op de baai van Calvi en meander door de straatjes voor de leukste winkeltjes.

Wij lunchten in Calvi bij Nautica, in de haven, dankzij een tip van een van mijn instagramvolgers. Dat was een top tip, want we hebben er héérlijk gegeten. Salades vooraf om te delen en daarna de mosselen Cap Corse, met sinaasappel & vermouth. Die ga ik zéker proberen na te maken thuis. Heerlijk!

   

Vanuit Corsica worden meerdere bootexcursies gedaan. We vonden die behoorlijk aan de prijs, dus hebben dat uiteindelijk niet gedaan. Maar kijk zeker in de haven even wat de opties zijn.

Sant’Antonino

Vanuit onze Airbnb hebben we een heerlijke autorit door de bergen gemaakt. Als eerste een stop bij de koekjeswinkel van Josephine. Een dame op leeftijd laat je daar alle koekjes proeven die je maar wilt en je kunt gewoon niet anders dan een aantal zakjes meenemen. Het is met handen en voeten communiceren, maar het lukt. En de koekjes zijn zó lekker!

SantAntonino

Na een prachtige autorit komen we tenslotte aan in Sant’Antonino, ook wel het Adelaarsnest genoemd. Parkeren doe je bij de kerk (zorg voor cash geld voor het parkeren) Bij Clos Antoni stoppen we voor de befaamde Jus de Citron. Met een zéér specifieke instructie hoe je die moet drinken: negeer de suiker op je dienblad, je voegt alleen water toe aan het pure citroensap. Niet roeren! Maar een paar slokjes drinken en dan weer water toevoegen. Heerlijk verfrissend, ik kan niet anders zeggen.

Het dorpje zelf is te schattig. Heel veel sluipdoor, kruipdoor paadjes. De mooiste uitzichten. De autorit meer dan waard dus!

Corte

Op ruim een uur rijden ligt, in het binnenland, universiteitsstad Corte. Ook deze rit erheen levert weer de mooiste vergezichten op en we zien ook nu weer een heel ander Corsica dan wanneer je aan de kust blijft.

Waar je kunt parkeren staat goed aangegeven (let wel even op of je moet betalen). We lopen het stadje in om als eerste te gaan lunchen bij Casa di L’Orsu. Een restaurantje dat gerund wordt door twee zussen en waar je voor slechts € 21 een geweldig driegangenmenu eet. Het water wordt ongevraagd (en gratis!) bijgevuld. Echt een topplek!

Corte Corsica

Daarna lopen we ook hier lekker rond en helemaal naar boven, om ook hier weer verrast te zijn door het geweldige uitzicht en de weidsheid.

Speloncata

Speloncata is zo’n dorpje waar de tijd stil heeft gestaan. Er staat nog een kerkje uit de 11e eeuw en op het dorpsplein eten we een heerlijke crêpe met lokale honing. Het wordt misschien wat eentonig, maar ook hier heb je uitzichten waar je alleen maar van kunt dromen. Het maakt ook deze autorit er naar toe de moeite waard.

   

Lumio

Een van de laatste dorpjes waar we heen rijden is Lumio. Er is hier op woensdagochtend markt en dat is reden genoeg voor het korte ritje er naar toe. Het uitzicht op de baai van Calvi is adembenemend.

   

We lopen ook hier weer lekker rond en lunchen uiteindelijk in het plaatselijke restaurant. Lekker, maar niet noemenswaardig verder. Het dorpje is wel echt een aanrader, zorg dan dat je er op een marktdag naar toe gaat.

Îlle Rousse

Tot slot mag ik Îlle Rousse natuurlijk niet vergeten. Ook dit is een stadje van formaat dat de moeite waard is. Is het niet voor de hyper E. leClerc waar wij onze boodschappen doen, dan is het wel voor het mooie oude stadscentrum waar je zelfs een stadsstrand vindt.

îlle rousse

We hebben in Îlle Rousse twee keer geluncht. De eerste keer bij Casa Corsa, wat echt prima was en waar de eigenaar/bediening nog echt zin lijken te hebben in hun werk. De laatste dag aten we er bij L’Osteria Îlle Rousse. Een 3 gangenmenu voor € 30,- en dat was ook echt top!

Vanuit de haven van Îlle Rousse varen trouwens ook de nodige veerdiensten naar het vasteland, dus is dat ook nog een plek om aan te komen in dit deel van Corsica.

Wijn op Corsica

Op Corsica wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Zeker in het binnenland zie je enorme wijngaarden en wijnhuizen. Hoewel wij die wijnhuizen niet bezocht hebben (de meesten lagen te ver weg van waar wij zaten) heb ik natuurlijk wel een aantal wijnen geproefd. Die zijn echt lekker!

Corsica binnenland

Ik heb rode wijn mee naar huis genomen, zodat die nog even kan liggen maar de rosé vond ik ook echt verrassend lekker. Hoe je bepaalt welke je koopt? Ik heb veel via Vivinio gekeken, vooral naar het smaakprofiel en daar mijn keuze op gebaseerd.

Eetsouvenirs Corsica

Zoals iedere vakantie levert ook vakantie op Corsica de nodige eetsouvenirs op, want er wordt veel op het eiland verbouwd en gemaakt. Dit waren de belangrijkste eetsouvenirs

 • Wijn, uiteraard. Rosé en rood
 • Cap Corse, een Corsicaans aperitief dat vergelijkbaar is met vermouth
 • Honing, in ons geval een zomerhoning uit de streek
 • Olijfolie van Corsica, ook dat wordt op heel veel plekken gemaakt
 • Een tas van de markt in Lumi, handgemaakt en met olijftakken erop
 • Koekjes van Josephine
 • Petit Marseilleisses, mijn lievelingsmerk uit Frankrijk dat ook hier in de supermarkt ligt
 • Zonnebrand, stúkken goedkoper dan in Nederland
 • Corsicaanse jam
 • Helaas konden we geen kaas / vleeswaren meenemen, gezien de lange reis terug maar die moet je zéker proeven als je daar bent.
 • Italiaanse lekkernijen, aangezien we op de terugweg nog via de hypermarché in Italie reden

Vakantie op Corsica

Het artikel is íets langer dan ik had bedacht, maar er is echt zó veel te vertellen nog over vakantie op Corsica. Maar ik hoop dat je een indruk hebt gekregen van dit deel van het eiland. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geweldig en gevarieerde vakantie was.

Corsica vakantie

Je kunt nog véél meer ondernemen uiteraard, maar voor ons was dit voor nu precies wat we nodig hadden. De afwisseling tussen uitrusten en dingen ondernemen was perfect. Dat het twee weken lang práchtig weer was hielp natuurlijk ook. Dat we in die tijd 6 tubes zonnebrand hebben gesmeerd zegt ook genoeg (en is ook écht nodig!).

Goed om te weten nog

Let overigens ook op dat je voldoende cash geld bij je hebt. Verrassend genoeg zijn er volop plekken op Corsica waar alleen met contant geld betaald kan worden.

Oh ja, en de vlag van Corsica is vrij opvallend (zie ook boven aan in dit artikel) een heeft een Moors hoofd als kenmerk van de vlag. Over de historie van de vlag doen heel veel verhalen de ronde, lees vooral deze pagina eens voor wat meer achtergrondinformatie.

Goed, nu echt tot slot. Ja, vakantie op Corsica kan ik je alleen maar enorm aanbevelen. Ik hoop dat we volgend jaar weer gaan. Vragen, aanvullingen en/of reacties? Laat ze onder dit artikel achter!

Gepubliceerd op 1 augustus 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.