Historie en toekomst in het Brouwhuis van GulpenerEen kijkje in het duurzame brouwhuis van Gulpener betekent achterom kijken. Maar vooral vooruit, naar een groene toekomst.

Ik was er afgelopen 1,5 jaar al menig keer langsgereden, het nieuwe Brouwhuis van Gulpener bier in Gulpen, in het mooie Zuiden van Limburg. Nu heb ik sowieso wel een dingetje met Gulpener. Afkomstig uit een Limburg gezin was dit het bier dat mijn grootouders in huis hadden. Het was het eerste biertje dat ik met carnaval dronk. En het is ook nu nog steeds een biertje dat ik graag in huis heb.

De uitnodiging om te mogen kijken in hun nieuwe brouwhuis van Gulpener greep ik dan ook met beide handen aan. Want met dat brouwhuis is iets bijzonders. Gulpener heeft namelijk een ambitie als het gaat om duurzaamheid. En dat is niet een ambitie om PR-redenen, het is een overtuiging die in de kern van het bedrijf zit.

Duurzaamheid Gulpener

Gulpener is sinds de jaren negentig serieus bezig met duurzaamheid. Het bedrijf besloot om zijn brouwgranen niet meer op de wereldmarkt in te kopen maar om samenwerkingen aan te gaan met lokale Limburgse boeren. Eerst voor brouwgerst, en daarna ook voor hop. Uit Limburg dus. Er wordt niks geïmporteerd, er is geen lang vervoer nodig. Van de boer naar de brouwerij. Groener kan bijna niet. Dat is dus niet alleen iets van nu, maar zit dus simpelweg in het DNA van het bedrijf.

gulpener brouwhuis

Toen het tijd was om na te denken over een nieuw brouwhuis werd duurzaamheid dan ook eigenlijk zonder nadenken het uitgangspunt. En wat blijkt, je kunt dus – tijdens het bierproces – behoorlijk wat duurzamer te werk gaan dan voorheen het geval was. Warmte speelt hierin een belangrijke rol. Straks, als ook de beoogde warmtepomp is geïnstalleerd, is Gulpener zelfs niet meer afhankelijk van fossiele brandstof en dus 100% CO2 neutraal. Op dit moment zit die besparing al op een imponerende 75% minder energie en daarmee is Gulperen nu al het meest duurzame brouwhuis van Europa.

Historie en toekomst in Brouwhuis Gulpener

Terwijl ik in het brouwhuis rondloop vertelt Jan Paul Rutten, directeur en inmiddels 8e generatie in de brouwerijfamilie, vol passie over het brouwproces. Wat Gulpener met het nieuwe brouwhuis onderscheidt van reguliere brouwers is dat zij een maischfilter in hun brouwsysteem hebben die álle soorten graan aankan. En dus ook oergranen, waar normaliter je filters volledig op stuk lopen.

gulpener brouwhuis

Dit resulteerde erin dat Gulpener in gesprek ging met lokale boeren, hun lokale helden. Welke granen verbouwden zij vroeger en welke daarvan zouden zij vandaag de dag wel weer opnieuw willen verbouwen. Wetende dus dat van ieder soort graan in het nieuwe brouwhuis een bier gemaakt zou kunnen worden. Het resulteerde in onder meer een tweetal nieuwe bieren, op basis van deze lokale oergranen, te weten rogge en emmertarwe.

Gulpener bier op basis van oergranen

Het Oertarwe Blond wordt gemaakt met dat oergraan emmertarwe. Dat is een graan dat veel eiwit bevat en dat geeft het bier een zachte afdronk en vooral ook een heel dik romig schuim. Ik was echt ontzettend blij verrast door de romige, volle smaak ervan. Tegelijkertijd is het echt een doordrinkbiertje, heerlijk dus voor de zomermaanden!

De plannen voor het brouwhuis blijven zich ontwikkelen. Voor nu is de grootste zorg terugveren na de Coronaperiode, die ook Gulpener – met veel horecaklanten – geraakt heeft. Gelukkig ziet Rutten de toekomst meer dan zonnig in en blijft het plan om rondom 2030 volledig fossielvrij te kunnen produceren nog altijd recht overeind.

oertarwe biertje

Gulpener vind je trouwens niet alleen in Limburg op de tap en in de supermarkt. Ook boven de rivieren is het bier, met inmiddels 50% speciaalbieren naast reguliere pils, volop te koop in de supermarkt. Echt een aanrader hoor om eens te proberen, die oergranen biertjes!

Wil je meer weten over Gulpener en wellicht zelfs eens komen kijken tijdens de hopoogst in september, dan kun je Gulpener vrûnd (Limburgs voor vriend) worden. Je naam komt dan op een van de brouwketels in het Brouwhuis en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes zoals nieuwe biertjes etcetera. Meer informatie daarover vind je op de site van Gulpener.

Gepubliceerd op 31 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.