Historie en toekomst in het Brouwhuis van Gulpener



Een kijkje in het duurzame brouwhuis van Gulpener betekent achterom kijken. Maar vooral vooruit, naar een groene toekomst.

Ik was er afgelopen 1,5 jaar al menig keer langsgereden, het nieuwe Brouwhuis van Gulpener bier in Gulpen, in het mooie Zuiden van Limburg. Nu heb ik sowieso wel een dingetje met Gulpener. Afkomstig uit een Limburg gezin was dit het bier dat mijn grootouders in huis hadden. Het was het eerste biertje dat ik met carnaval dronk. En het is ook nu nog steeds een biertje dat ik graag in huis heb.

De uitnodiging om te mogen kijken in hun nieuwe brouwhuis van Gulpener greep ik dan ook met beide handen aan. Want met dat brouwhuis is iets bijzonders. Gulpener heeft namelijk een ambitie als het gaat om duurzaamheid. En dat is niet een ambitie om PR-redenen, het is een overtuiging die in de kern van het bedrijf zit.

Duurzaamheid Gulpener

Gulpener is sinds de jaren negentig serieus bezig met duurzaamheid. Het bedrijf besloot om zijn brouwgranen niet meer op de wereldmarkt in te kopen maar om samenwerkingen aan te gaan met lokale Limburgse boeren. Eerst voor brouwgerst, en daarna ook voor hop. Uit Limburg dus. Er wordt niks geïmporteerd, er is geen lang vervoer nodig. Van de boer naar de brouwerij. Groener kan bijna niet. Dat is dus niet alleen iets van nu, maar zit dus simpelweg in het DNA van het bedrijf.

gulpener brouwhuis

Toen het tijd was om na te denken over een nieuw brouwhuis werd duurzaamheid dan ook eigenlijk zonder nadenken het uitgangspunt. En wat blijkt, je kunt dus – tijdens het bierproces – behoorlijk wat duurzamer te werk gaan dan voorheen het geval was. Warmte speelt hierin een belangrijke rol. Straks, als ook de beoogde warmtepomp is geïnstalleerd, is Gulpener zelfs niet meer afhankelijk van fossiele brandstof en dus 100% CO2 neutraal. Op dit moment zit die besparing al op een imponerende 75% minder energie en daarmee is Gulperen nu al het meest duurzame brouwhuis van Europa.

Historie en toekomst in Brouwhuis Gulpener

Terwijl ik in het brouwhuis rondloop vertelt Jan Paul Rutten, directeur en inmiddels 8e generatie in de brouwerijfamilie, vol passie over het brouwproces. Wat Gulpener met het nieuwe brouwhuis onderscheidt van reguliere brouwers is dat zij een maischfilter in hun brouwsysteem hebben die álle soorten graan aankan. En dus ook oergranen, waar normaliter je filters volledig op stuk lopen.

gulpener brouwhuis

Dit resulteerde erin dat Gulpener in gesprek ging met lokale boeren, hun lokale helden. Welke granen verbouwden zij vroeger en welke daarvan zouden zij vandaag de dag wel weer opnieuw willen verbouwen. Wetende dus dat van ieder soort graan in het nieuwe brouwhuis een bier gemaakt zou kunnen worden. Het resulteerde in onder meer een tweetal nieuwe bieren, op basis van deze lokale oergranen, te weten rogge en emmertarwe.

Gulpener bier op basis van oergranen

Het Oertarwe Blond wordt gemaakt met dat oergraan emmertarwe. Dat is een graan dat veel eiwit bevat en dat geeft het bier een zachte afdronk en vooral ook een heel dik romig schuim. Ik was echt ontzettend blij verrast door de romige, volle smaak ervan. Tegelijkertijd is het echt een doordrinkbiertje, heerlijk dus voor de zomermaanden!

De plannen voor het brouwhuis blijven zich ontwikkelen. Voor nu is de grootste zorg terugveren na de Coronaperiode, die ook Gulpener – met veel horecaklanten – geraakt heeft. Gelukkig ziet Rutten de toekomst meer dan zonnig in en blijft het plan om rondom 2030 volledig fossielvrij te kunnen produceren nog altijd recht overeind.

oertarwe biertje

Gulpener vind je trouwens niet alleen in Limburg op de tap en in de supermarkt. Ook boven de rivieren is het bier, met inmiddels 50% speciaalbieren naast reguliere pils, volop te koop in de supermarkt. Echt een aanrader hoor om eens te proberen, die oergranen biertjes!

Wil je meer weten over Gulpener en wellicht zelfs eens komen kijken tijdens de hopoogst in september, dan kun je Gulpener vrûnd (Limburgs voor vriend) worden. Je naam komt dan op een van de brouwketels in het Brouwhuis en je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes zoals nieuwe biertjes etcetera. Meer informatie daarover vind je op de site van Gulpener.

Gepubliceerd op 31 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2022
16y French Oak van The Balvenie
 
The Balvenie introduceert 16y French Oak

Whisky, je houdt er van of niet. The Balvenie introduceert deze maand haar 16 jaar oude whisky, gerijpt op French oak. En die ís toch goddelijk!
8 mei 2022
Lissabon tips
 
Lissabon tips voor restaurants en uitstapjes

Zoek je tips voor een stedentrip naar Lissabon, dan heb ik er héél veel voor je. Voor restaurants én uitstapjes. Dit zijn de beste Lissabontips.
20 januari 2022
 
Tips voor vakantie op Curaçao

Curaçao is een totaal ander eiland dan ik had verwacht. Mijn tips voor de meest gevarieerde vakantie op Curaçao staan voor je op een rijtje.
20 januari 2022
tips voor handbagage
 
Wat neem je mee in je handbagage

Op een lange vlucht wil je een aantal essentiële zaken in je handbagage hebben. Dit is wat ik absoluut in mijn handbagage meeneem!
29 december 2021
 
Terugblik – the food

Wat is het toch een voorrecht om zoveel uit eten te mogen als wij deden afgelopen jaar. Alle restaurants mogen meteen op je ‘daar wil ik eten lijstje’.
27 december 2021
alcoholvrije drankjes
 
Alcoholvrije tips voor dry january

Januari is een prima maand om even geen alcohol te drinken. Daarom wordt dit ook wel dry january genoemd. Dus heb ik 7 tips voor alcoholvrije drankjes.