Smulpaapje eet! – Seizoensgroente (juni)



Vers of bevroren

Diepvrieserwtjes zijn er het hele jaar. Gelukkig ook maar, want het seizoen van verse erwtjes is kort en vaak zijn ze best aan de prijs. Dat gezegd hebbende, er is wat mij betreft níks lekkerder dan verse doperwten. Zoek erwtjes uit waarvan de peul nog onbeschadigd is en die er fris uit zit. Duw de erwtjes eruit, even kort koken en klaar!

Natuurlijk zijn er ook erwtjes in pot, soms samen met worteltjes. Heel veel kinderen vinden ze zo lekker, omdat ze lekker zacht zijn. Persoonlijk hou ik er niet zo van, omdat ze té zacht zijn door het vocht waarin ze bewaard worden. Maar handig om achter de hand te hebben zijn ze zeker.

Dat achter de hand hebben kan overigens ook in de diepvries! Bevroren erwtjes heb je als kleintjes, ook wel fijne erwtjes genoemd. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de wat grotere tuinerwtjes. De biologische van de Albert Heijn zijn echt mijn favoriet en komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van verse erwtjes. Standaard in onze vriezer dan ook!

Voedingswaarde

Erwtjes zitten zoals gezegd vol met vezels, maar daarnaast bevatten ze ook veel ijzer en vitamine B1. Per 100g leveren ze maar 81 Kcal. Een goede reden om ze eens wat vaker op tafel te zetten!

Wat maak je met doperwten?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Vers hebben ze eigenlijk weinig meer nodig dan wat lekkere olijfolie en Maldon zout. Maar ook in bijgerechten, door de pasta en zelfs op een lunchbroodje geven ze extra smaak. Kook erwtjes altijd kort, zodat ze lekker wat bite houden!

Onze favoriete recepten

Een van mijn favoriete is een simpele lauwwarme salade van erwtjes met avocado, feta en wat olie en citroen. Maar ook deze erwtjessalade met bacon of dit broodje met ricotta en verse erwtjes is heerlijk. En niet te vergeten natuurlijk, de favoriet van onze dochter; pasta met zalm & erwtjes!

Seizoengroente in juni

Maar er is nog meer lekkers goed en betaalbaar verkrijgbaar deze maand, zoals; andijvie, asperges, bloemkool, broccoli, prei, rabarber, radijsjes, sla, sperzieboontjes, spinazie, tomaat, tuinbonen, venkel en wortel.

Gepubliceerd op 2 juni 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!