Smulpaapje eet! – Seizoensgroente (juni)



Vers of bevroren

Diepvrieserwtjes zijn er het hele jaar. Gelukkig ook maar, want het seizoen van verse erwtjes is kort en vaak zijn ze best aan de prijs. Dat gezegd hebbende, er is wat mij betreft níks lekkerder dan verse doperwten. Zoek erwtjes uit waarvan de peul nog onbeschadigd is en die er fris uit zit. Duw de erwtjes eruit, even kort koken en klaar!

Natuurlijk zijn er ook erwtjes in pot, soms samen met worteltjes. Heel veel kinderen vinden ze zo lekker, omdat ze lekker zacht zijn. Persoonlijk hou ik er niet zo van, omdat ze té zacht zijn door het vocht waarin ze bewaard worden. Maar handig om achter de hand te hebben zijn ze zeker.

Dat achter de hand hebben kan overigens ook in de diepvries! Bevroren erwtjes heb je als kleintjes, ook wel fijne erwtjes genoemd. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de wat grotere tuinerwtjes. De biologische van de Albert Heijn zijn echt mijn favoriet en komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van verse erwtjes. Standaard in onze vriezer dan ook!

Voedingswaarde

Erwtjes zitten zoals gezegd vol met vezels, maar daarnaast bevatten ze ook veel ijzer en vitamine B1. Per 100g leveren ze maar 81 Kcal. Een goede reden om ze eens wat vaker op tafel te zetten!

Wat maak je met doperwten?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Vers hebben ze eigenlijk weinig meer nodig dan wat lekkere olijfolie en Maldon zout. Maar ook in bijgerechten, door de pasta en zelfs op een lunchbroodje geven ze extra smaak. Kook erwtjes altijd kort, zodat ze lekker wat bite houden!

Onze favoriete recepten

Een van mijn favoriete is een simpele lauwwarme salade van erwtjes met avocado, feta en wat olie en citroen. Maar ook deze erwtjessalade met bacon of dit broodje met ricotta en verse erwtjes is heerlijk. En niet te vergeten natuurlijk, de favoriet van onze dochter; pasta met zalm & erwtjes!

Seizoengroente in juni

Maar er is nog meer lekkers goed en betaalbaar verkrijgbaar deze maand, zoals; andijvie, asperges, bloemkool, broccoli, prei, rabarber, radijsjes, sla, sperzieboontjes, spinazie, tomaat, tuinbonen, venkel en wortel.

Gepubliceerd op 2 juni 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.