Smulpaapje eet! – Seizoensgroente (juni)



Vers of bevroren

Diepvrieserwtjes zijn er het hele jaar. Gelukkig ook maar, want het seizoen van verse erwtjes is kort en vaak zijn ze best aan de prijs. Dat gezegd hebbende, er is wat mij betreft níks lekkerder dan verse doperwten. Zoek erwtjes uit waarvan de peul nog onbeschadigd is en die er fris uit zit. Duw de erwtjes eruit, even kort koken en klaar!

Natuurlijk zijn er ook erwtjes in pot, soms samen met worteltjes. Heel veel kinderen vinden ze zo lekker, omdat ze lekker zacht zijn. Persoonlijk hou ik er niet zo van, omdat ze té zacht zijn door het vocht waarin ze bewaard worden. Maar handig om achter de hand te hebben zijn ze zeker.

Dat achter de hand hebben kan overigens ook in de diepvries! Bevroren erwtjes heb je als kleintjes, ook wel fijne erwtjes genoemd. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de wat grotere tuinerwtjes. De biologische van de Albert Heijn zijn echt mijn favoriet en komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van verse erwtjes. Standaard in onze vriezer dan ook!

Voedingswaarde

Erwtjes zitten zoals gezegd vol met vezels, maar daarnaast bevatten ze ook veel ijzer en vitamine B1. Per 100g leveren ze maar 81 Kcal. Een goede reden om ze eens wat vaker op tafel te zetten!

Wat maak je met doperwten?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Vers hebben ze eigenlijk weinig meer nodig dan wat lekkere olijfolie en Maldon zout. Maar ook in bijgerechten, door de pasta en zelfs op een lunchbroodje geven ze extra smaak. Kook erwtjes altijd kort, zodat ze lekker wat bite houden!

Onze favoriete recepten

Een van mijn favoriete is een simpele lauwwarme salade van erwtjes met avocado, feta en wat olie en citroen. Maar ook deze erwtjessalade met bacon of dit broodje met ricotta en verse erwtjes is heerlijk. En niet te vergeten natuurlijk, de favoriet van onze dochter; pasta met zalm & erwtjes!

Seizoengroente in juni

Maar er is nog meer lekkers goed en betaalbaar verkrijgbaar deze maand, zoals; andijvie, asperges, bloemkool, broccoli, prei, rabarber, radijsjes, sla, sperzieboontjes, spinazie, tomaat, tuinbonen, venkel en wortel.

Gepubliceerd op 2 juni 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!