Smulpaapje eet! – Seizoensgroente (juni)



Vers of bevroren

Diepvrieserwtjes zijn er het hele jaar. Gelukkig ook maar, want het seizoen van verse erwtjes is kort en vaak zijn ze best aan de prijs. Dat gezegd hebbende, er is wat mij betreft níks lekkerder dan verse doperwten. Zoek erwtjes uit waarvan de peul nog onbeschadigd is en die er fris uit zit. Duw de erwtjes eruit, even kort koken en klaar!

Natuurlijk zijn er ook erwtjes in pot, soms samen met worteltjes. Heel veel kinderen vinden ze zo lekker, omdat ze lekker zacht zijn. Persoonlijk hou ik er niet zo van, omdat ze té zacht zijn door het vocht waarin ze bewaard worden. Maar handig om achter de hand te hebben zijn ze zeker.

Dat achter de hand hebben kan overigens ook in de diepvries! Bevroren erwtjes heb je als kleintjes, ook wel fijne erwtjes genoemd. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de wat grotere tuinerwtjes. De biologische van de Albert Heijn zijn echt mijn favoriet en komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van verse erwtjes. Standaard in onze vriezer dan ook!

Voedingswaarde

Erwtjes zitten zoals gezegd vol met vezels, maar daarnaast bevatten ze ook veel ijzer en vitamine B1. Per 100g leveren ze maar 81 Kcal. Een goede reden om ze eens wat vaker op tafel te zetten!

Wat maak je met doperwten?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Vers hebben ze eigenlijk weinig meer nodig dan wat lekkere olijfolie en Maldon zout. Maar ook in bijgerechten, door de pasta en zelfs op een lunchbroodje geven ze extra smaak. Kook erwtjes altijd kort, zodat ze lekker wat bite houden!

Onze favoriete recepten

Een van mijn favoriete is een simpele lauwwarme salade van erwtjes met avocado, feta en wat olie en citroen. Maar ook deze erwtjessalade met bacon of dit broodje met ricotta en verse erwtjes is heerlijk. En niet te vergeten natuurlijk, de favoriet van onze dochter; pasta met zalm & erwtjes!

Seizoengroente in juni

Maar er is nog meer lekkers goed en betaalbaar verkrijgbaar deze maand, zoals; andijvie, asperges, bloemkool, broccoli, prei, rabarber, radijsjes, sla, sperzieboontjes, spinazie, tomaat, tuinbonen, venkel en wortel.

Gepubliceerd op 2 juni 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.