Pekingeend met pannenkoekjes
Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
Pekingeend geschiedenis
Pekingeend, ook bekend als Peking eend, is een beroemd Chinees gerecht dat zijn oorsprong vindt in Beijing (voorheen bekend als Peking). Het staat bekend om zijn knapperige huid en mals vlees. Het gerecht wordt traditioneel bereid door de eend aan de lucht te drogen en vervolgens te roosteren in een gesloten of opgehangen oven tot de huid knapperig is en het vlees mals en smaakvol is.
Peking eend wordt meestal geserveerd met dunne pannenkoekjes, lente-uitjes, komkommer en hoisinsaus, die worden gebruikt om het eendenvlees in te wikkelen voordat het wordt gegeten. Het wordt beschouwd als een van de meest iconische gerechten van China en wordt door mensen over de hele wereld gewaardeerd.
Pekingeend bereiden
Pekingeend is wel zo’n gerecht dat je wilt plannen om te maken. Er zijn een aantal stappen in de bereiding nodig om te zorgen dat je de perfecte, goudbruine, crispy Pekingeend op tafel kunt zetten. Dus ja, het is een klein beetje werk qua voorbereiding, want wil je de crispy skin waar Pekingeend om bekend staat. Daarna is het vooral geduld hebben bij het drogen van de Pekingeend. Ook dat draagt weer bij aan het knapperige velletje. Staat je eend eenmaal op de barbecue dan heb je er amper nog omkijken naar.
Dus, op naar de toko om een Pekingeend te kopen (die vind je in de vriezer), laat ‘m ontdooien en zet alvast alles klaar, want oh wat is deze Pekingeend goddelijk!
Voorbereiding
stap 1: 1 pekingeend, ontdooid (2-2,3 kg)
verwijder overtollige delen, ingewanden en de vleugels
Haal de huid voorzichtig los van het vlees rond de filets en prik een aantal keren in. Zo krijg je straks een crispy velletje.
Grote pan met 1,5 liter water waarin je 4 el honing hebt opgelost.
Je eend gaat op rooster boven een grote bakschaal, de helft van het hete water giet je over de filets . Eend draaien en de rest van het water over deze kant gieten. Hierdoor krimpt het vel rondom de eend en kan dat makkelijker knapperig worden.
stap 2: meng nu
2 el sojasaus
2 el rijstazijn
3 el maizena + 3 el heet water
3 tl 5 spice kruiden
1 ruime tl honing
Eend nog steeds op rooster (water heb je weggegooid) met de filets naar boven en rustig (in meerdere lagen) de eend inkwasten met dit mengsel. Een deel van het vocht loopt van de eend af maar er blijft genoeg aan de eend plakken. Eventueel herhaal je het proces nog een keer met de marinade die je hebt opgevangen. Tot slot 1 tl fijn zout heel dunnetjes over de filets en dan op een rooster op een bord in de koelkast wegzetten om te drogen. Minimaal 6 uur, maar dat kan rustig 24 uur.
Pekingeend van de BBQ
BBQ alvast op 150C indirecte hitte opstoken. Ik gebruik een speciale kippan van The Bastard om mijn eend op te zetten.. Dit kun je zonder die pan ook doen door de eend op een open blikje frisdrank te zetten. De stoom van het drankje houdt je eend mals, maar verandert er qua smaak niks aan. Zet dat blikje met je eend erop dan weer op een bbq-bestendige schaal en zet dat in z’n geheel op je rooster. Op deze manier vang je al het vet op dat uit de eend komt tijdens het bereiden.
Eendenvet
Tip: gooi dat eendenvet daarna niet weg trouwens, maar zeef het en bewaar het om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken. Puur goud!
Pekingeend recept
Steek een kernthermometer in de poten, zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden. De schoorsteen van je barbecue mag nu volledig open, het rooster onder staat op een kiertje. De temperatuur gaat dan naar verloop van tijd richting de 225 – 250 C indirect. Je laat de eend net zo lang staan tot je een kerntemperatuur van 75C hebt. Check ieder half uur of de eend niet te hard verkleurd, als dat het geval is draai je de schoorsteen iets dicht.
Pekingeend met pannenkoekjes
Na een uur tot 5 kwartier is die temperatuur bereikt, je eend gaar en het velletje van je eend super crispy! Laat de eend nu een kwartier rusten voordat je ‘m in flinterdunne plakjes snijdt. Serveer met (gestoomde) pannenkoekjes, dunne reepjes komkommer (zonder zaadlijst), flinterdun gesneden lente ui en voldoende hoisinsaus. Geniet!
Gepubliceerd op 11 februari 2024