Welsh cakes uit de Bakatlas



Dit zijn zonder twijfel de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je ooit gaat proeven. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas op te nemen.

Even een kleine throwback naar toen ik mijn eerste Welsh cakes at. Als 17 jarige, tijdens mijn au pair tijd in Londen, kocht ik die kant en klaar bij Sainsbury. Even in de toaster, boter en marmelade en klaar!

Nou, ik kan je vertellen dat dit recept voor Welsh cakes tig keer lekkerder is dan die droge kant en klare Welsh cakes!

Het deeg is kinderlijk eenvoudig om te maken. Ik maakte het de avond voor het ontbijt alvast klaar en legde het in de koelkast.

Hoef je ’s ochtends alleen nog een koekenpan voor te verwarmen, rondjes uit te steken en 7 minuten later glijdt de eerste, perfect gebakken Welsh cake op je ontbijtbord.

Dan nog een kop thee zetten, lik boter op je warme Welsh cake, beetje orange marmelade erop en genieten maar!

Voor ongeveer 20 stuks

250 gram bloem
2 tl bakpoeder
60 gram suiker
mespunt zout
110 gram boter
100 gram donkere rozijnen
1 ei, losgeklopt
2-3 el melk

verder nodig: steker van ongeveer 6 cm – fijne suiker om te bestrooien – koekenpan met anti-aanbaklaag

Welsh cakes uit de Bakatlas

Welsh cakes uit de Bakatlas

Voor het deeg van je Welsh cakes doe je de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en wrijf die door het bloemmengsel. Je wrijft de boter als het ware in de bloem, tot je grove kruimels hebt die lijken op grof broodkruim. Meng nu de rozijnen losjes door het deeg. Voeg dan het losgeklopte ei en de melk toe (begin met 2 eetlepels) en meng dit met je handen snel en losjes tot een deeg. Kneed niet te lang door, zodat je de luchtigheid behoudt!

Ik heb het deeg nu in plastic folie ingepakt en in de koelkast gelegd, zodat de boter weer hard kan worden. Na een uurtje (of laat het de hele nacht liggen) rol je het op een bebloemd aanrecht uit, tot je een plak hebt van ongeveer 8 mm dik. Steek hier uit rondjes en leg die op een bord, tot je klaar bent om te bakken. Resterend deeg voeg je weer samen en rol je weer uit. Net zolang tot je geen deeg meer over hebt.

Ik heb de uitgestoken Welsh cakes daarna weer in de koelkast gezet tot het ontbijt. Tot hier kun je de Welsh cakes dus prima voorbereiden.

Verse Welsh cakes met marmelade

Klaar om ontbijten met warme, verse Welsh cakes? Dan gaat je koekenpan nu op medium vuur! Laat je pan goed warm worden, maar niet gloeiend heet. Bak de Welsh cakes nu 2-3 minuten aan één kant, draai om en dan nog 2-3 minuten op de andere kant. Je wilt dat ze licht goud kleuren en dus niet te hard gaan. Na twee rondes heb ik dus het vuur iets terug gezet, omdat de pan inmiddels te heet was.

Leg je verse Welsh cakes op een bord en bestrooi lichtjes met fijne suiker. Serveer met boter en sinaasappel marmelade. Vers gebakken natuurlijk het állerlekkerst!

Gepubliceerd op 4 februari 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!