Welsh cakes uit de Bakatlas
Dit zijn zonder twijfel de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je ooit gaat proeven. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas op te nemen.
Even een kleine throwback naar toen ik mijn eerste Welsh cakes at. Als 17 jarige, tijdens mijn au pair tijd in Londen, kocht ik die kant en klaar bij Sainsbury. Even in de toaster, boter en marmelade en klaar!
Nou, ik kan je vertellen dat dit recept voor Welsh cakes tig keer lekkerder is dan die droge kant en klare Welsh cakes!
Recept voor Welsh cakes
Het deeg voor Welsh cakes is kinderlijk eenvoudig om te maken. Ik maakte het de avond voor het ontbijt alvast klaar en legde het in de koelkast.
Hoef je ’s ochtends alleen nog een koekenpan voor te verwarmen, rondjes uit te steken en 7 minuten later glijdt de eerste, perfect gebakken Welsh cake op je ontbijtbord.
Dan nog een kop thee zetten, lik boter op je warme Welsh cake, beetje orange marmelade erop en genieten maar!
Verschil Welsh cakes en scones
Het recept voor Welsh cakes lijkt een beetje op dat van scones. Met het enige verschil dat je in het recept voor Welsh cakes minder melk gebruikt. Normaliter wordt een scone gegeten met clotted cream en jam, een Welsh cake wordt meestal zonder iets erop gegeten. Maar dat vind ik persoonlijk zonde, dus doe ik er vaak lekker wat gezouten boter en sinaasappel marmelade op. Maar kies vooral wat jij lekker vindt. Kom, we gaan de keuken in.
Voor ongeveer 20 Welsh cakes
250 gram bloem
2 tl bakpoeder
60 gram suiker
mespunt zout
110 gram boter
100 gram donkere rozijnen
1 ei, losgeklopt
2-3 el melk
verder nodig: steker van ongeveer 6 cm – fijne suiker om te bestrooien – koekenpan met anti-aanbaklaag
Welsh cakes uit de Bakatlas
Voor het deeg van je Welsh cakes doe je de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en wrijf die door het bloemmengsel. Je wrijft de boter als het ware in de bloem, tot je grove kruimels hebt die lijken op grof broodkruim. Meng nu de rozijnen losjes door het deeg. Voeg dan het losgeklopte ei en de melk toe (begin met 2 eetlepels) en meng dit met je handen snel en losjes tot een deeg. Kneed niet te lang door, zodat je de luchtigheid behoudt!
Ik heb het deeg nu in plastic folie ingepakt en in de koelkast gelegd, zodat de boter weer hard kan worden. Na een uurtje (of laat het de hele nacht liggen) rol je het op een bebloemd aanrecht uit, tot je een plak hebt van ongeveer 8 mm dik. Steek hier uit rondjes en leg die op een bord, tot je klaar bent om te bakken. Resterend deeg voeg je weer samen en rol je weer uit. Net zolang tot je geen deeg meer over hebt.
Ik heb de uitgestoken Welsh cakes daarna weer in de koelkast gezet tot het ontbijt. Tot hier kun je de Welsh cakes dus prima voorbereiden.
Verse Welsh cakes met marmelade
Klaar om ontbijten met warme, verse Welsh cakes? Dan gaat je koekenpan nu op medium vuur! Laat je pan goed warm worden, maar niet gloeiend heet. Bak de Welsh cakes nu 2-3 minuten aan één kant, draai om en dan nog 2-3 minuten op de andere kant. Je wilt dat ze licht goud kleuren en dus niet te hard gaan. Na twee rondes heb ik dus het vuur iets terug gezet, omdat de pan inmiddels te heet was.
Leg je verse Welsh cakes op een bord en bestrooi lichtjes met fijne suiker. Serveer met boter en sinaasappel marmelade. Vers gebakken natuurlijk het állerlekkerst!
Gepubliceerd op 25 april 2024