Welsh cakes uit de Bakatlas



Dit zijn zonder twijfel de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je ooit gaat proeven. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas op te nemen.

Even een kleine throwback naar toen ik mijn eerste Welsh cakes at. Als 17 jarige, tijdens mijn au pair tijd in Londen, kocht ik die kant en klaar bij Sainsbury. Even in de toaster, boter en marmelade en klaar!

Nou, ik kan je vertellen dat dit recept voor Welsh cakes tig keer lekkerder is dan die droge kant en klare Welsh cakes!

Recept voor Welsh cakes

Het deeg voor Welsh cakes is kinderlijk eenvoudig om te maken. Ik maakte het de avond voor het ontbijt alvast klaar en legde het in de koelkast.

Hoef je ’s ochtends alleen nog een koekenpan voor te verwarmen, rondjes uit te steken en 7 minuten later glijdt de eerste, perfect gebakken Welsh cake op je ontbijtbord.

Dan nog een kop thee zetten, lik boter op je warme Welsh cake, beetje orange marmelade erop en genieten maar!

Verschil Welsh cakes en scones

Het recept voor Welsh cakes lijkt een beetje op dat van scones. Met het enige verschil dat je in het recept voor Welsh cakes minder melk gebruikt. Normaliter wordt een scone gegeten met clotted cream en jam, een Welsh cake wordt meestal zonder iets erop gegeten. Maar dat vind ik persoonlijk zonde, dus doe ik er vaak lekker wat gezouten boter en sinaasappel marmelade op. Maar kies vooral wat jij lekker vindt. Kom, we gaan de keuken in.

Voor ongeveer 20 Welsh cakes

250 gram bloem
2 tl bakpoeder
60 gram suiker
mespunt zout
110 gram boter
100 gram donkere rozijnen
1 ei, losgeklopt
2-3 el melk

verder nodig: steker van ongeveer 6 cm – fijne suiker om te bestrooien – koekenpan met anti-aanbaklaag

Welsh cakes uit de Bakatlas

Welsh cakes uit de Bakatlas

Voor het deeg van je Welsh cakes doe je de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en wrijf die door het bloemmengsel. Je wrijft de boter als het ware in de bloem, tot je grove kruimels hebt die lijken op grof broodkruim. Meng nu de rozijnen losjes door het deeg. Voeg dan het losgeklopte ei en de melk toe (begin met 2 eetlepels) en meng dit met je handen snel en losjes tot een deeg. Kneed niet te lang door, zodat je de luchtigheid behoudt!

Ik heb het deeg nu in plastic folie ingepakt en in de koelkast gelegd, zodat de boter weer hard kan worden. Na een uurtje (of laat het de hele nacht liggen) rol je het op een bebloemd aanrecht uit, tot je een plak hebt van ongeveer 8 mm dik. Steek hier uit rondjes en leg die op een bord, tot je klaar bent om te bakken. Resterend deeg voeg je weer samen en rol je weer uit. Net zolang tot je geen deeg meer over hebt.

Ik heb de uitgestoken Welsh cakes daarna weer in de koelkast gezet tot het ontbijt. Tot hier kun je de Welsh cakes dus prima voorbereiden.

Verse Welsh cakes met marmelade

Klaar om ontbijten met warme, verse Welsh cakes? Dan gaat je koekenpan nu op medium vuur! Laat je pan goed warm worden, maar niet gloeiend heet. Bak de Welsh cakes nu 2-3 minuten aan één kant, draai om en dan nog 2-3 minuten op de andere kant. Je wilt dat ze licht goud kleuren en dus niet te hard gaan. Na twee rondes heb ik dus het vuur iets terug gezet, omdat de pan inmiddels te heet was.

Leg je verse Welsh cakes op een bord en bestrooi lichtjes met fijne suiker. Serveer met boter en sinaasappel marmelade. Vers gebakken natuurlijk het állerlekkerst!

Gepubliceerd op 25 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.