Bananenbrood wafels
Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
Stel je eens voor dat je kunt ontbijten met bananenbrood – zoals bijvoorbeeld deze –, maar dan met amper suiker en in de vorm van wafels. Word je van de gedachte alleen al niet intens gelukkig?!
Wafels zijn heerlijke lekkernijen die wereldwijd geliefd zijn. Wist je deze interessante feiten over wafels:
Geschiedenis van wafels
De oorsprong van wafels gaat terug tot de oude Grieken, maar ze werden populair in de Middeleeuwen in Europa. Destijds werden wafels vaak gebakken met speciale ijzers boven open vuur.
Soorten wafels
Er zijn veel verschillende soorten wafels over de hele wereld, zoals de Belgische wafel (die zacht en luchtig is), de Luikse wafel (dikker en karamelachtig van smaak dankzij parelsuiker), en de Amerikaanse wafel (vaak geserveerd met siroop en fruit).
Toppings
Wafels kunnen worden geserveerd met een breed scala aan toppings, waaronder fruit, slagroom, chocoladesaus, ahornsiroop, en zelfs hartige ingrediënten zoals spek en kaas, afhankelijk van de culinaire traditie en persoonlijke voorkeur.
Bereidingswijzen
Wafels kunnen worden bereid met verschillende soorten deeg, zoals gistdeeg, beslag op basis van eieren en bakpoeder, of deeg met toegevoegde parelsuiker voor een karamelachtige textuur.
Wafelijzers
Het juiste wafelijzer is essentieel voor het bakken van perfecte wafels. Er zijn verschillende soorten wafelijzers beschikbaar, variërend van traditionele ijzers die boven open vuur worden gebruikt tot moderne elektrische wafelijzers met antiaanbaklaag.
Wafel met bananenbroodsmaak
Met dit recept voor wafels maak je wafels die smaken als een bananenbrood, maar je bakt ze als wafel. Als dat geen goed begin van de dag. Dus, trek het (elektrische) wafelijzer van achter uit de kast en bakken maar. Beter gaat je ontbijt niet worden!
Ingrediënten voor 12 bananenbrood wafels
175 gram bloem
1 el basterdsuiker
1 tl kaneel
¼ tl zout
250ml karnemelk
1 tl vanille extract
3 rijpe bananen
1 ei
2 el zonnebloemolie
Verder nodig: staafmixer, wafelijzer
Bananenbrood wafels
Doe in een maatbeker de karnemelk, vanille, ei en pureer er met een staafmixer de rijpe bananen door tot je een glad geheel hebt. De droge ingrediënten meng je in een andere kom. Doe hier het bananenmengsel door en met een garde meng je alles. De eerste stap naar bananenbrood wafels als ontbijt!
Wafels als ontbijt
Je wafelijzer is goed voorverwarmd en heet voordat je je bananenbrood wafels gaat bakken. Doe hier 1 ½ juslepel beslag in en sluit het ijzer. Laat je wafels nu 5 minuten bakken. Niet tussentijds je wafelijzer openen, want dan trek je de wafels uit elkaar (en ja, dit heb ik proefondervindelijk ervaren, dus doe het niet… ). Na 5 minuten haal je je bananenbrood wafels er met een satéprikker uit en laat je ze even afkoelen op een rooster. Dit zijn overigens geen knapperige wafels, door de banaan blijven ze een beetje chewy!
Wil je je bananenbrood wafels nóg lekkerder, serveer dan met extra plakjes banaan, bosbessen en een klein scheutje maple syrup.
Kun je wafels invriezen?
Ja zeker kan dat. Laat je wafels helemaal afkoelen voor je ze invriest. Verpak de afgekoelde wafels in diepvrieszakjes en vries ze in. Het enige wat je daarna hoeft te doen is ze:
- opwarmen in een broodrooster
- of in een voorverwarmde oven van ongeveer 150C.
Meer bananenbrood recepten?
Voor nog meer lekkere bananenbrood recepten, kijk ook eens hier!
Gepubliceerd op 19 april 2024