Gebakken makreel met citroenMakreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!

Dit is eigenlijk geen recept te noemen, zó simpel is het om makreel te bakken. Makreel is daarnaast ook nog eens een super betaalbare vis, die in onze eigen Noordzee gevangen wordt. Betaalbaar én lokaal. Maar vooral heel erg lekker en makkelijk te bereiden.

Is makreel gezond?

Vis eten draagt zeker bij aan een gezonde levensstijl. De omega-3 vetzuren in vis, zoals makreel, zijn goed voor het hart en de bloedvaten. Daarom wordt door het Voedingscentrum aanbevolen om minstens één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. Dus ja, makreel is zeker gezond.

Kun je makreel rauw eten?

Dat kan absoluut! Zorg wel dat je vis spartelvers is. Dus koop je makreel bij je visboer, en bij voorkeur niet in de supermarkt. Maak er bijvoorbeeld deze ceviche van makreel mee, die je koud gaart in het sap van de grapefruit. Maar je kunt makreel ook gebruiken om sushi mee te maken. Kortom, makreel is zo’n vis waar je alle kanten mee op kunt.

Makreelrecept

Met dit recept voor gebakken makreel, dat je dus eigenlijk geen recept mag noemen omdat het zó makkelijk is, wil ik jullie eigenlijk vooral laten zien hoe makkelijk en betaalbaar vis bereiden kan zijn. Door pure ingrediënten te gebruiken, vis te kopen die in het seizoen is en door er daarna zo min mogelijk mee te doen. Lekkerder wordt het niet. Makkelijker ook niet!

Gebakken makreel voor vier personen

  • 4 makrelen, laat ze door de visboer fileren
  • rasp van 1 citroen (goed schoon boenen)
  • zout en peper
  • klein scheutje olie

Bereidingstijd: 10 minuten

gebakken makreel

Gebakken makreel met citroen

Dep de makreel goed droog en leg de huidkant naar beneden. Rasp de citroen met een fijne rasp (niet het wit mee raspen) en bestrooi de makreel hiermee, daarna zout en peper erover. Verhit een koekenpan goed heet, en doe een scheutje olie erin.

De makreel nu met de huidkant naar beneden 3 minuten bakken, voorzichtig omdraaien en dan nog 3 minuten. En klaar ben je!

Serveer je gebakken makreel met ovenaardappeltjes en kort gekookte sperzieboontjes, die je op smaak brengt met een klein scheutje (citroen) olie, zout en peper.

Hoe weet je dat gebakken makreel gaar is?

TIP: Zeker weten dat je makreel gaar is? Als de huid van de vis super makkelijk loslaat is je vis goed gebakken. Zorg wel altijd voor genoeg olie in de pan, zodat je makreel niet aanbakt.

Meer recepten met makreel

Heb je de smaak te pakken gekregen om te koken met vis? Ik heb meer recepten met makreel voor je. Wat dacht je van:

 

Gepubliceerd op 26 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.