Gebakken makreel met citroen



Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!

Dit is eigenlijk geen recept te noemen, zó simpel is het om makreel te bakken. Makreel is daarnaast ook nog eens een super betaalbare vis, die in onze eigen Noordzee gevangen wordt. Betaalbaar én lokaal. Maar vooral heel erg lekker en makkelijk te bereiden.

Is makreel gezond?

Vis eten draagt zeker bij aan een gezonde levensstijl. De omega-3 vetzuren in vis, zoals makreel, zijn goed voor het hart en de bloedvaten. Daarom wordt door het Voedingscentrum aanbevolen om minstens één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. Dus ja, makreel is zeker gezond.

Kun je makreel rauw eten?

Dat kan absoluut! Zorg wel dat je vis spartelvers is. Dus koop je makreel bij je visboer, en bij voorkeur niet in de supermarkt. Maak er bijvoorbeeld deze ceviche van makreel mee, die je koud gaart in het sap van de grapefruit. Maar je kunt makreel ook gebruiken om sushi mee te maken. Kortom, makreel is zo’n vis waar je alle kanten mee op kunt.

Makreelrecept

Met dit recept voor gebakken makreel, dat je dus eigenlijk geen recept mag noemen omdat het zó makkelijk is, wil ik jullie eigenlijk vooral laten zien hoe makkelijk en betaalbaar vis bereiden kan zijn. Door pure ingrediënten te gebruiken, vis te kopen die in het seizoen is en door er daarna zo min mogelijk mee te doen. Lekkerder wordt het niet. Makkelijker ook niet!

Gebakken makreel voor vier personen

  • 4 makrelen, laat ze door de visboer fileren
  • rasp van 1 citroen (goed schoon boenen)
  • zout en peper
  • klein scheutje olie

Bereidingstijd: 10 minuten

gebakken makreel

Gebakken makreel met citroen

Dep de makreel goed droog en leg de huidkant naar beneden. Rasp de citroen met een fijne rasp (niet het wit mee raspen) en bestrooi de makreel hiermee, daarna zout en peper erover. Verhit een koekenpan goed heet, en doe een scheutje olie erin.

De makreel nu met de huidkant naar beneden 3 minuten bakken, voorzichtig omdraaien en dan nog 3 minuten. En klaar ben je!

Serveer je gebakken makreel met ovenaardappeltjes en kort gekookte sperzieboontjes, die je op smaak brengt met een klein scheutje (citroen) olie, zout en peper.

Hoe weet je dat gebakken makreel gaar is?

TIP: Zeker weten dat je makreel gaar is? Als de huid van de vis super makkelijk loslaat is je vis goed gebakken. Zorg wel altijd voor genoeg olie in de pan, zodat je makreel niet aanbakt.

Meer recepten met makreel

Heb je de smaak te pakken gekregen om te koken met vis? Ik heb meer recepten met makreel voor je. Wat dacht je van:

 

Gepubliceerd op 26 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.