Ceviche van makreel met grapefruit



Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is voor een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!

Dat je vis kunt bakken, stoven en frituren weten de meeste mensen wel. Maar dat je veel soorten vis ook in citrus kunt garen is misschien minder bekend. In Zuid Amerika weten ze als geen ander hoe je dat doet, ceviche noemen ze dat.

Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. Met makreel, want die is momenteel volop in het seizoen en dus lekker betaalbaar.

Zorg voor de meest verse vis, voor het beste resultaat. En maak de makreel ceviche kort voor je serveert pas klaar. Dan eet je echt de lekkerste ceviche!

Ceviche voor 2 personen, als voorgerecht of als borrelhapje (makkelijk te verdubbelen)

2 makreelfilets, laat de visboer je makreel schoonmaken
15 ml vers limoensap
25 ml vers grapefruitsap van een ½ grapefruit ongeveer
Van de andere helft van de grapefruit snijd je partjes
granaatappelpitjes, ter garnering
grof zeezout
1 el verse peterselie, fijngehakt
optioneel: chiliflakes

ceviche van makreel

Ceviche van makreel

Spoel de makreelfilets schoon, dep droog, check nog een laatste keer op graten en snijd dan in kleine blokjes. Meng de limoen- en grapefruitsap en doe er, als je ze gebruikt, matig chiliflakes bij.  Leg de vis erin – die moet nét onder staan – schep om en laat 4-6 minuten staan.

Hoe lang marineer je ceviche

Hoe lang je ceviche marineert is een beetje afhankelijk ook van de vissoort. Voor verse makreel, die je in kleine blokjes snijdt, zou 4-6 minuten lang genoeg moeten zijn. Door de citrus garen de eiwitten in de vis. Als de vis niet meer doorzichtig, maar wittig is, is ‘ie gaar. Je wilt ‘ook niet té gaar, dan is het effect van de ceviche weg.

Ceviche met grapefruit

Schep halverwege de tijd de vis even om. Bestrooi tot slot met een beetje zeezout. Leg de vis op een mooi bordje, garneer met partjes grapefruit en bestrooi met granaatappel& peterselie. Niet te lang meer laten staan, maar lekker opeten zodat de vis mooi mals blijft.

Meer over makreel

Makreel is een vis die goed verkrijgbaar is en die in Nederland vers verkocht wordt, maar ook gestoomd/gerookt. Het is een stevig visje, dat je super goed kunt bakken (zie dit populaire recept) en dat door de smaak weinig extra nodig heeft. Met de gerookte versie maak je ook heel lekker een borrelhapje (zie recept). Maar makreel leent zich voor nog zoveel meer recepten (zie hier).

Daarnaast is makreel bij uitstek een vis die je geweldig met kinderen kunt eten, omdat je ‘m op zoveel verschillende manieren klaar kunt maken. Zelfs op de BBQ! En ook zo fijn, makreel is super betaalbaar en hij komt in veel gevallen gewoon uit onze eigen Noordzee.

Vis van de maand

Dit recept was in 2019 onderdeel van een samenwerking met het Nederlands Visbureau. Meer visrecepten vind je hier

Gepubliceerd op 26 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.