Ceviche van makreel met grapefruit



Samenwerking – Dat je vis kunt bakken, stoven en frituren weten de meeste mensen wel. Maar dat je veel soorten vis ook in citrus kunt garen is misschien minder bekend. In Zuid Amerika weten ze als geen ander hoe je dat doet, ceviche noemen ze dat.

Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. Met makreel, want die is momenteel volop in het seizoen en dus lekker betaalbaar. Zorg voor de meest verse vis, voor het beste resultaat. En maak ‘m kort voor je serveert pas klaar. Dan eet je echt de lekkerste ceviche!

Ceviche makreel & grapefruit Smulpaapje

Ceviche voor 2 personen, als voorgerecht of als borrelhapje (makkelijk te verdubbelen)

2 makreelfilets, laat de visboer je makreel schoonmaken
15ml vers limoensap
25ml vers grapefruitsap van een ½ grapefruit ongeveer
Van de andere helft van de grapefruit snijd je partjes
granaatappelpitjes, ter garnereing
grof zeezout
1el verse peterselie, fijngehakt
optioneel: chiliflakes

Ceviche van makreel

Spoel de makreelfilets schoon, dep droog, check nog een laatste keer op graten en snijd dan in kleine blokjes. Meng de limoen- en grapefruitsap en doe er, als je ze gebruikt, matig chiliflakes bij.  Leg de vis erin – die moet nét onder staan – schep om en laat 4-6 minuten staan.

Hoe lang marineer je ceviche

Hoe lang je ceviche marineert is een beetje afhankelijk ook van de vissoort. Voor verse makreel, die je in kleine blokjes snijdt, zou 4-6 minuten lang genoeg moeten zijn. Door de citrus garen de eiwitten in de vis. Als de vis niet meer doorzichtig, maar wittig is, is ‘ie gaar. Je wilt ‘ook niet té gaar, dan is het effect van de ceviche weg.

Ceviche met grapefruit

Schep halverwege de tijd de vis even om. Bestrooi tot slot met een beetje zeezout. Leg de vis op een mooi bordje, garneer met partjes grapefruit en bestrooi met granaatappel& peterselie. Niet te lang meer laten staan, maar lekker opeten zodat de vis mooi mals blijft.

Meer over makreel

Makreel is een vis die goed verkrijgbaar is en die in Nederland vers verkocht wordt, maar ook gestoomd/gerookt. Het is een stevig visje, dat je super goed kunt bakken (zie dit populaire recept) en dat door de smaak weinig extra nodig heeft. Met de gerookte versie maak je ook heel lekker een borrelhapje (zie recept). Maar makreel leent zich voor nog zoveel meer recepten (zie hier).

Daarnaast is makreel bij uitstek een vis die je geweldig met kinderen kunt eten, omdat je ‘m op zoveel verschillende manieren klaar kunt maken. Zelfs op de BBQ! En ook zo fijn, makreel is super betaalbaar en hij komt in veel gevallen gewoon uit onze eigen Noordzee.

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van een samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Gepubliceerd op 1 maart 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.