Ceviche van makreel met grapefruit



Samenwerking – Dat je vis kunt bakken, stoven en frituren weten de meeste mensen wel. Maar dat je veel soorten vis ook in citrus kunt garen is misschien minder bekend. In Zuid Amerika weten ze als geen ander hoe je dat doet, ceviche noemen ze dat.

Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. Met makreel, want die is momenteel volop in het seizoen en dus lekker betaalbaar. Zorg voor de meest verse vis, voor het beste resultaat. En maak ‘m kort voor je serveert pas klaar. Dan eet je echt de lekkerste ceviche!

Ceviche makreel & grapefruit Smulpaapje

Ceviche voor 2 personen, als voorgerecht of als borrelhapje (makkelijk te verdubbelen)

2 makreelfilets, laat de visboer je makreel schoonmaken
15ml vers limoensap
25ml vers grapefruitsap van een ½ grapefruit ongeveer
Van de andere helft van de grapefruit snijd je partjes
granaatappelpitjes, ter garnereing
grof zeezout
1el verse peterselie, fijngehakt
optioneel: chiliflakes

Ceviche van makreel

Spoel de makreelfilets schoon, dep droog, check nog een laatste keer op graten en snijd dan in kleine blokjes. Meng de limoen- en grapefruitsap en doe er, als je ze gebruikt, matig chiliflakes bij.  Leg de vis erin – die moet nét onder staan – schep om en laat 4-6 minuten staan.

Hoe lang marineer je ceviche

Hoe lang je ceviche marineert is een beetje afhankelijk ook van de vissoort. Voor verse makreel, die je in kleine blokjes snijdt, zou 4-6 minuten lang genoeg moeten zijn. Door de citrus garen de eiwitten in de vis. Als de vis niet meer doorzichtig, maar wittig is, is ‘ie gaar. Je wilt ‘ook niet té gaar, dan is het effect van de ceviche weg.

Ceviche met grapefruit

Schep halverwege de tijd de vis even om. Bestrooi tot slot met een beetje zeezout. Leg de vis op een mooi bordje, garneer met partjes grapefruit en bestrooi met granaatappel& peterselie. Niet te lang meer laten staan, maar lekker opeten zodat de vis mooi mals blijft.

Meer over makreel

Makreel is een vis die goed verkrijgbaar is en die in Nederland vers verkocht wordt, maar ook gestoomd/gerookt. Het is een stevig visje, dat je super goed kunt bakken (zie dit populaire recept) en dat door de smaak weinig extra nodig heeft. Met de gerookte versie maak je ook heel lekker een borrelhapje (zie recept). Maar makreel leent zich voor nog zoveel meer recepten (zie hier).

Daarnaast is makreel bij uitstek een vis die je geweldig met kinderen kunt eten, omdat je ‘m op zoveel verschillende manieren klaar kunt maken. Zelfs op de BBQ! En ook zo fijn, makreel is super betaalbaar en hij komt in veel gevallen gewoon uit onze eigen Noordzee.

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van een samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks ‘Vis van de Maand’ vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Gepubliceerd op 1 maart 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.