Limburgse wijnenNederland heeft vele wijngaarden, maar de Limburgse wijnen zijn toch wel een buitencategorie. Ik vertel je wat meer over mijn 3 favorieten Limburgse wijnen. Want van de bijna 100 Nederlandse wijngaarden liggen er ruim dertig in Limburg. Limburgse wijnen zijn al een aantal decennia lang te koop, maar lijken nu pas hun échte doorbraak te maken.

Afgelopen week proefde ik, voorafgaand aan de opening van Wijnrestaurant op het Land, maar liefst 26 verschillende Limburgse wijnen. Naast een behoorlijke klus, ook een teken aan de wand hoeveel verschillende wijnen er in Limburg gemaakt worden. Wit, rosé, rood en zelfs mousserende wijn. Het kwam allemaal voorbij.

Mijn 3 favoriete Limburgse wijnen

Er zijn een aantal Limburgse wijnen die echt met kop en schouders boven de rest uitsteken. Het is dan ook niet gek dat dit de wijnen zijn van Limburgse wijngaarden die al langere tijd meedraaien. Hoewel… er zit ook een nieuwkomer tussen, die “pas” een jaar of 15 Limburgse wijn maakt.

Dit zijn mijn 3 favoriete Limburgse wijngaarden:

  1. Wijngaard St. Martinus
  2. Apostelhoeve
  3. Wijndomein Stokheim

Wijngaard St. Martinus

Dat dit mijn favoriete Limburgse wijn is mag geen verrassing meer zijn. Ontdekt met dank aan Bas Hoogland, van de Heerlijkheid Vijlen, en sindsdien niet meer uit mijn wijnvoorraad weg te denken.

De wijngaard is al sinds 1988 actief. Sinds Stan Beurskens de wijngaard van zijn vader overnam is er meer en meer zichtbaarheid van deze Limburgse wijn.

Er wordt over de hele breedte wijn gemaakt; wit, rosé, mousserend en niet in de laatste plaats rode wijn. St. Martinus maakte de eerste rode wijn in Nederland en heeft dus al heel wat jaren kennis van (rode) wijn maken. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt ook voor St. Martinus. De ambitie is dan ook om de meest duurzame wijnproducent te worden.

St. Martinus is ook de grootste wijngaard van Nederland, met maar liefst 28 ha grond. Toch bottelen ze “slechts” 150.000 flessen per jaar. Dat is een bewuste keuze en eentje waar Beurskens pal achter staat. Liever kwaliteit dan kwantiteit is het motto. Met als gevolg dat het kan voorkomen dat wijnen uitverkocht raken, omdat ze maar in beperkte oplage worden gebotteld.

Favorieten

Mijn absolute favoriet is hun jaarlijkse limited edition, de 7 Zonden. Een wijn die geblend is uit 3 jaargangen. Een absolute zonde binnen de wijnmakerij. Maar mijn hemel wat een pareltjes levert het ieder jaar op. Een wijn ook die je met gemak nog járen kunt laten liggen, hij wordt er alleen maar lekkerder van.

Daarnaast is er het Limburg Parelke en de Funkelwien, twee mousserende wijnen die beiden op hun eigen manier lekker zijn. Het Limburgs Parelke is een rosé bubbel (en ook in mijn boek Borreltijd terug te vinden). De Funkelwien een witte bubbel, die niet onder doet voor menig champagne. Maar er zijn nog véél meer mooie wijnen, die ik (bijna) allemaal thuis heb liggen. Op de site van Martinus vind je het totale overzicht.

Apostelhoeve

De allereerste Limburgse wijn die proefde kwam van de Apostelhoeve en dronk in het Rijks. Wat een fijne eerste kennismaking was dat zeg. De meeste mensen in Nederland die van wijn houden zullen Apostelhoeve zeker kennen. Het is denk ik de bekendste Nederlandse wijngaard.

Apostelhoeve viert dit jaar haar 50e verjaardag en dus zijn ook zij een vaste waarde in het Nederlandse wijnlandschap. De witte wijnen van Apostelhoeve (ze bottelen geen andere wijnen) zijn breed verkrijgbaar en zullen een groot publiek aanspreken. De Müller-Thurgau van Apostelhoeve, die ik ooit als eerste van hen proefde is super fris, een beetje mineralig en vooral heel toegankelijk. Vorige week dronk ik voor het eerst de Cuvee XII, die is weer veel bloemiger met een beetje vettigheid. Super lekker ook.

Wijndomein Stokhem

Een kleinere wijngaard, want Wijndomein Stokhem heeft “slechts” 1,5 ha aan grond. Voor mij ook een nieuw wijndomein. Bij restaurant Onglet waar we vorige week waren proefde ik hun pinot noir voor het eerst en dat was instant liefde. Vol van kersen, fruitig, licht maar met genoeg body, heerlijk! Ook een super wijn om bij meerdere gerechten te drinken, hij houdt zich prima staande.

Sinds 2004 heeft het wijndomein nog uitsluitend pinot noir stokken staan. Daar wordt niet alleen rode, maar ook witte én rosé wijn mee gemaakt. De rode wijn krijgt 9 maanden rijping op hout, waarvan een deel Amerikaans eiken.

Ook dit is een wijn die je prima nog een aantal jaren kunt laten liggen. Maar oh wat was hij nu al lekker. De twee flesjes die ik, nadat ik de wijn bij Onglet geproefd had, bij Eyserhalte kocht wil ik eigenlijk wegleggen, maar ik durf niet te beloven of dat lukt.

Waar koop je Limburgse wijn

Als je op zoek bent naar verkoopadressen voor Limburgse wijn zou ik je eigenlijk willen aanraden om eerst eens op bezoek te gaan bij een aantal wijngaarden. Een totaaloverzicht daarvan vind je hier. Bij bijna allemaal is er wel een gelegenheid tot rondleiding of een proeverij. Het leukste is natuurlijk om het rechtstreeks bij de wijngaard te kopen.

Ben je niet, zoals wij, regelmatig in Limburg dan is er gelukkig ook de kans om online je inkopen te doen. Dan wel bij de betreffende wijngaard, dan wel bij bijvoorbeeld de Eyserhalte. De wijn van Apostelhoeve is ook buiten Limburg goed verkrijgbaar, o.a. in een aantal wijnwinkels maar bijvoorbeeld ook bij de groothandel.

Wat ik het allermooiste vind is dat we Limburgse wijn steeds meer gaan waarderen én van een steeds beter niveau is. Nederlandse wijn in zijn algemeenheid trouwens, want ook buiten Limburg worden er echt heel veel goede Nederlandse wijnen gemaakt. Dus probeer eens iets anders dan je wellicht gewend bent te kopen. Je zult blij verrast worden.

Gepubliceerd op 15 september 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 september 2020
 
Foodtrends Culiperslunch 2020

Ieder jaar zie je de nieuwste foodtrends verzameld op de Culiperslunch. Dit jaar een grote hoofdrol voor nieuwe vegan producten, maar er viel meer op.
28 september 2020
 
Cucina Casalinga Amsterdam

Als je in Amsterdam op zoek bent naar een Italiaans restaurant lijken er opties te over. Maar als je écht Italiaans wilt eten dan heb ik een pareltje voor je!
16 september 2020
 
Dit moet je in september kijken op Netflix

Een van mijn favorieten Britse comedians, Michael McIntyre, is vanaf september te zien op Netflix. Een absolute aanrader om te kijken!
14 september 2020
 
Vermouth cocktail

Uit Borreltijd komt deze Vermouth cocktail. Gemaakt met maar 3 ingrediënten maak je een heerlijk frisse cocktail
13 september 2020
Onglet
 
Onglet Maastricht

Waar ga je in Maastricht eten, met zó veel keuze in goede restaurants? Ga zéker een keer naar Onglet. Ik vertel je graag waarom
11 september 2020
 
Wijnrestaurant op het Land

Tot en met 4 oktober 2020 zet Wijnrestaurant op het Land al het moois uit Limburg in het zonnetje. En dat is, om meerdere redenen, op en top genieten.