De 5 lekkerste recepten met tonijnTonijn kun je heel goed op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, maar ook wat de lekkerste recepten met tonijn zijn lees je hier.

Maar laten we het eerst eens over die tonijn hebben. Want er is genoeg te doen over wat nu duurzaam is en wat niet. Als ik dit jaar één ding heb geleerd is dat ik daar als consument zelf keuzes in kan maken. Ik vertelde al eerder over hoe vis steeds vaker met het MSC-keurmerk verkocht wordt.

Dat geldt dus ook voor tonijn. Want dat we zuinig moeten zijn op onze visstand is een gegeven. Ik eet nog steeds vis, maar ik let nog beter op welke vis ik koop. Net als dat ik dat doe met het vlees dat ik koop en de vegetarische producten die ik kies. Daarbij kies ik voor een zorgvuldige balans hoe vaak en wat ik daarvan eet.

Duurzaam gevangen

Wist je bijvoorbeeld dat er ook duurzaam gevangen tonijn is? Van de vele soorten tonijn die er in de oceaan zwemmen wordt skipjack (gestreepte tonijn) het meest gevangen. Omdat dit (maar ook de andere soorten) zo’n gewilde tonijn is, is er ook steeds meer druk op de vangst daarvan. Extra belangrijk dus dat je weet dat de tonijn die je eet traceerbaar is van boot tot bord. En dat is precies wat het MSC-keurmerk doet.

Weet welke tonijn je koopt

Wereldwijd leven miljoenen mensen van de vangst van tonijn, maar het is ook een van de grootste eiwitbronnen die uit de oceaan komt. Om te zorgen dat die eiwitbron beschikbaar blijft is het dus extra belangrijk om je bewust te zijn van de keuzes die je zelf kunt maken.

Witte tonijn, geelvintonijn en de eerder genoemde skipjack zijn in de supermarkt allemaal verkrijgbaar met een MSC-keurmerk. Dat is dus goed én belangrijk om in de gaten te houden, als je tonijn wilt kopen. Of dat nou tonijn in blik is of uit de diepvries.

Wereld Tonijndag

De Verenigde Naties heeft voor het 5e jaar op rij 2 mei uitgeroepen tot Wereld Tonijndag. Een goed moment om stil te staan bij welke tonijn je eet en waar die vandaan komt. Welke blikjes tonijn staan er in jouw voorraadkast? En hoe duurzaam zijn die? Geen gekke dag dus om te checken of jouw tonijn duurzaam en traceerbaar gevangen is, want je kunt zo ontzettend veel lekkere gerechten maken met tonijn.

pasta tonijnsaus

De 5 lekkerste recepten met tonijn

Ik maakte de afgelopen jaren al heel wat recepten met tonijn. Persoonlijk heb ik altijd blikjes Fish Tales tonijn in huis, maar let ik dus ook op de tonijn die ik uit de vriezer koop.

Tonijn is ongelofelijk veelzijdig om mee te koken. Ik zet de 5 lekkerste recepten met tonijn voor je op een rijtje

 1. Pasta met romige tonijnsaus
  Het is een recept dat zelfs al in mijn eerste boek stond. Nog steeds een van mijn favoriete tonijnrecepten met pasta.
 2. Tuna melt sandwich
  Move over tosti ham kaas, vanaf nu eet je een tosti met tonijn en gesmolten kaas als lunch!fish tales tonijn burger
 3. Tonijnburgers met zoete aardappelfriet
  Ja, ook met een blikje tonijn kun je visburgers maken. De lekkerste tonijnburgers zelfs!
 4. Aardappelsalade met tonijn en ei
  Heb je al door hoe veelzijdig je kunt koken met tonijn? Dit is nog zo’n lekker tonijnrecept!
 5. Pasta pollo tonato
  En als je van vitello tonato houdt, je weet wel dat lekkere voorgerecht met tonijnmayonaise. Dan moet je zéker een keer deze versie maken, met kip en tonijnsaus. Smullen!

Samenwerking

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het MSC-keurmerk.

 

Gepubliceerd op 2 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!