Wat is duurzame vis en waarom is dat belangrijkDat wil ik je vandaag graag uitleggen. Ook waarom het belangrijk is te kiezen voor duurzame vis en hoe je weet dat je dat ook écht koopt!

Want als consument heb je behoorlijk wat impact als je je boodschappen doet. Meer zelfs dan je misschien denkt. En zeker als het op vis aan komt.

Een van de dingen waar je op kunt letten bijvoorbeeld is of de vis die je koopt het MSC-keurmerk heeft.

MSC-keurmerk

Het MSC-keurmerk is in het leven geroepen zodat jij als consument weet waar jouw vis vandaan komt. Het gaat bij vis met dit keurmerk áltijd over wild gevangen vis die wordt gevangen middels duurzame visserij. Nu kan iedereen zichzelf wel een keurmerk opplakken, maar o.a. Milieu Centraal heeft het MSC-keurmerk tot één van de top 10 keurmerken beoordeeld. Het is dus niet zo maar een mooi verhaal.

Duurzame visserij

Maar wat is nou precies duurzame visserij en waarom is dat zo belangrijk? De oceanen zijn geen bodemloze put en worden momenteel behoorlijk bedreigd, onder meer doordat er niet door iedereen heel duurzaam gevist wordt. Dat betekent bijvoorbeeld dat als er niet duurzaam gevist wordt er meer vis gevangen wordt dan nodig/verstandig is.

mosselboot

Vissersbedrijven die het MSC-keurmerk voeren zorgen er expliciet voor dat de vissoort die ze vangen níet overbevist wordt. Maar ze doen meer, want daarnaast zorgen ze er ook voor dat ander zeeleven en de bijbehorende leefgebieden gezond blijven. Dat doen ze onder andere door te zorgen dat er geen of beperkte bijvangst is. Maar bijvoorbeeld ook door in de Waddenzee niet alle mosselen te vangen, maar genoeg over te laten voor de vogels in dat gebied.

Iedere vis die in de winkel ligt, of dat nu vers, diepvries of in blik is, en het MSC-keurmerk heeft is traceerbaar en er kan dus altijd gecontroleerd worden of aan deze eisen is voldaan. Dat betekent dat als jij kiest voor dit soort vis áltijd achterhaald kan worden waar die vis vandaan komt.

Samengevat betekent het MSC keurmerk dus dat:

  • Je vis eet die wild gevangen is
  • Je vis afkomstig is uit duurzame visserij
  • Je vis traceerbaar is en dus voldoet aan de eerste 2 eisen

MSC is goede én lekkere vis

En dat maakt dus meteen dat ik bewust kies voor vis met MSC keurmerk. Dat eet gewoon een stuk lekkerder én zorgt dat er voor de volgende generatie ook nog vis is om te eten. Nu is het in de supermarkt, zeker als je vis in blik of uit de diepvries koopt, super eenvoudig om daar op te letten.

MSC keurmerk vis

MSC-gecertificeerde viswinkel

Ga je naar een viswinkel dan kun je daar in de toekomst ook steeds beter op letten, want ook viswinkels kunnen MSC-gecertificeerd worden. Bij een visspeciaalzaak ligt vis natuurlijk op ijs en niet in een verpakking of blikje. Waardoor het voor jou als klant lastig is in te schatten of deze vis duurzaam en traceerbaar gevangen is. Door visspecialisten die dat, net als jij, belangrijk vinden daarin te ondersteunen is er dus nu ook MSC-certificering voor deze zaken.

Als je verse vis koopt bij een dergelijke viszaak betekent dat dus dat alle vis in deze speciaalzaken aan de eerder genoemde eisen voldoet. Een visspecialist kan je als geen ander vertellen welke soort duurzaam is en welke soort je beter niet kan eten.

Weten of er een visspeciaalzaak bij jou in de buurt zit die dit keurmerk al voert? Check dan dit overzicht van MSC-gecertificeerde viszaken.

Koken met MSC-keurmerk vis

Goed, voor zover je dat nog niet deed haal je vanaf nu MSC-gecertificeerde vis in huis. Vers, in blik of uit de diepvries. Het maakt niet uit. Maar nog niet iedereen kookt regelmatig met vis. Terwijl vis niet alleen goed voor je is, zeker voor opgroeiende kinderen, maar vooral ook zo ontzettend lekker. En super veelzijdig!

Op de site staan al heel veel visrecepten (wij zijn dól op vis) maar er is door het MSC-keurmerk nu ook een te gek viskookboekje ontwikkeld om je verder te stimuleren te koken met duurzame vis.

Recepten met MSC-vis

Wereldwijd hebben chefs makkelijk te bereiden recepten bedacht met MSC-vis in de hoofdrol. Ook Bart van Olphen, oprichter van Fish Tales, maakte een recept. De blikjes van Fish Tales heb ik eigenlijk standaard in de voorraadkast staan, omdat ze zo’n makkelijke basis zijn voor verschillende recepten, zoals deze pasta met romige tonijnsaus of maak zelf tonijnburgers.

Bart maakte er een heerlijk en eenvoudig lunchrecept mee. Ideaal voor iedereen die thuis werkt en eens wat anders wil eten dan een boterham met kaas. Het recept vind je terug in het boekje en hieronder zie je hoe het wordt gemaakt.

Maar in het kookboekje vind je natuurlijk nog veel meer recepten. Benieuwd welke jou het meest aanspreekt. Heb je een van de recepten gemaakt deel die dan vooral met #hetblauwekookboek

Ik hoop dat ik je wat meer zicht heb gegeven over waarom het MSC-keurmerk er is en waarom het belangrijk is om erop te letten als je vis koopt. Heb je nog vragen over het keurmerk in het bijzonder of over (het koken met) vis in het algemeen, laat dat dan weten in de comments.

Susan Aretz x MSC-keurmerk

Dit artikel schreef ik in opdracht van en in samenwerking met het MSC-Keurmerk.

Gepubliceerd op 25 januari 2021


1 reactie

  1. Agnes Leewis schreef:

    Mooi verhaal. Weliswaar is vis, voorzien van dit keurmerk een eenvoudige manier om gegarandeerd een verantwoord visje in huis te halen, maar het verhaal gaat verder. Dat wil nog niet zeggen, dat vis zonder dit keurmerk een onverantwoord gevangen visje is. In beginsel kun je ervan op aan dat, gezien de vele regelgeving uit Brussel en daarbovenop Den Haag evenals eigen maatregelen vissector, elk visje dat hier op de markt komt, een verantwoord visje betreft. Er zijn bijvoorbeeld ook ongequoteerde soorten die niet in aanmerking komen voor het MSC-traject. Dat wil niet zeggen dat je geen inktvis, poon, mul, griet, tarbot of zeeduivel zou kunnen eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2022
esma recept
 
De lekkerste espresso martini

De lekkerste espresso martini, ook wel esma genoemd, maak je met maar een paar ingrediënten. Mijn favoriete cocktail!
11 juni 2022
Susan Aretz
 
Flora Batava

Het prachtige hotel Flora Batava was waar ik mijn nieuwe boek mocht afschrijven. Maar je kunt er meer dan op je kamer zitten…
6 juni 2022
Baro Amsterdam
 
Baro Amsterdam

Baro is het nieuwste concept van Daalder Culinair, de restaurantgroep achter Daalder* en Daalder Atelier. Een openluchtrestaurant met stijl!
6 juni 2022
strand Ameland
 
Tips voor Ameland

Als je zin hebt om een paar dagen naar Ameland te gaan, dan heb ik tips voor je. Want Ameland is, om meerdere redenen, een heerlijk Waddeneiland.
27 mei 2022
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
26 mei 2022
Susan Callantsoog
 
Verrassend Callantsoog

Wat zijn we verrast door Callantsoog en zijn omgeving. Een perfecte uitvalsbasis in Noord Holland voor een week(endje) weg.