Tonijnburgers met zoete aardappelfrietjes



Budgetrecept voor de lekkerste, zelfgemaakte tonijnburgers. Dit is een visburger die je vanaf nu met regelmaat op je weekmenu zet.

Je verwacht het bijna niet, dat met twee blikjes tonijn op water en wat smaakmakers je zulke lekkere visburgers kunt maken. Toch is dat zo. En nog fijner, ze zijn in een handomdraai klaar.

Het geheim om te zorgen dat je geen droge burgers krijgt is door ze kort op hoog vuur om en om te bakken. Zo worden ze van buiten lekker knapperig en blijven ze van binnen heerlijk sappig.

Voor 4 tonijnburgers

  • 2 blikjes (Fishtales) tonijn op water (á 160g), uitgelekt maar vang 1el vocht op
  • 1el olijfolie
  • 2tl Zaanse grove mosterd
  • 25g Panko (Japanse broodkruim, oa bij AH en toko)
  • rasp van 1 citroen
  • 1el citroensap
  • 10g verse platte peterselie, fijngesneden
  • 15g verse bieslook, fijngesneden
  • ½ rode ui, fijngesnipperd (ongeveer 35g)
  • ½ blikje ansjovisfilets, fijngesneden
  • zwarte peper, versgemalen
  • zout, matig!
  • 1 ei

Voor erbij: Zoete aardappelfrietjes – recept voor de frietjes vind je hier
Verder nodig: schoon bord – een uur geduld – koekenpan met 1el olie en ½ el boter

tonijnburger uit blik

Tonijnburgers met zoete aardappelfrietjes

Meng alle smaakmakers, dus de mosterd, panko, citroenrasp en – sap, peterselie, bieslook, rode ui, ansjovis, zout en peper, in een grote kom. Doe daar de tonijn bij, als ook 1 eetlepel van het vocht van de tonijn en de olijfolie en meng dat goed door elkaar. Proef of je het zo goed op smaak vindt. Pas daarna meng je het ei er door heen.

Tonijnburgers met verse kruiden

Verdeel het mengsel in vieren en draai van elk deel een bal en plet die tot burger. Leg alle vier de burgers op het bord, dek af met folie en zet minimaal een uur in de koelkast om verder op te stijven. Tot en met hier kun je het overigens ook prima de avond van de te voren al klaar maken.

Visburgers met zoete aardappelfrietjes

Wanneer je wilt eten zorg je eerst dat de zoete aardappelfrietjes bijna klaar zijn in de oven (die hebben iets meer dan een half uur nodig om te bakken) Verhit een koekenpan op medium hoog vuur en warm de olie en boter erin, tot de boter begint te bubbelen. Bak de burgers nu 3 minuten per kant aan. Draai om en bak nog een keer 3 minuten. Niet langer, dan worden ze te droog!

Serveer met de zoete aardappelfrietjes en een groente naar keuze

Gepubliceerd op 25 januari 2021


3 reacties

  1. Ilse schreef:

    Superlekker die tonijnburgers! Heb je mss nog een tip wat je met de overgebleven ansjovis kan doen?

  2. Annick schreef:

    Ook een prima recept om kleine kindjes meer vis te laten eten behalve vissticks. De ansjovis verving ik overigens lui door vissaus…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!