De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil

Geen dieetboek, maar een dikke pil vol met koolhydraatarme recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Spoiler alert; ik ben fan!
Enigszins sceptisch aan het begin was ik wel, daar ben ik heel eerlijk over. Want is koolhydraat arm een dieettrucje, een fitgirl hype of is het een manier van eten. Dat wordt meteen aan het begin van het boek duidelijk.
Janneke legt uit wat koolhydraatarm eten inhoudt, waarom mensen het doen en welke verschillende manieren het zijn. Ze benadrukt meteen dat dit geen dieetboek is. Voor mij een goed moment om eens door het enorme boek heen te bladeren. Want je mag dit met recht een koolhydraatarme bijbel noemen.
Indeling koolhydraatarme bijbel
De koolhydraatarme bijbel is opgedeeld in de verschillende eetmomenten van de dag en koolhydraatarme alternatieven. Het begint met een hoofdstuk basisrecepten, daarna volgt Brood en Co, Ontbijt, Eieren, salades, soepen, glorieuze groenten, vis, vlees, aardappel anders, in plaats van rijst, net geen pasta en noedels, pizza/quiche en meer, dips en spreads, bites, drinks, toet en tot slot ander zoet. Vijfhonderd pagina’s aan inspiratie!
Bomvol inspiratie voor koolhydraatarme recepten
Wat ik het állerfijnste aan het boek vind is dat het bomvol inspiratie staat voor gerechten die je graag eet, maar nu nét even anders dan anders klaar maakt en daarnaast koolhydraatarm zijn. Heel veel groente inspiratie, heel veel soep recepten, salades. Maaltijden die je met regelmaat eet, maar nu net even iets gezonder klaar maakt.
Koolhydraatarm eten is vooral bewuster eten. Meer groente, andere vezels, meer eiwitten. Slimmer eten zo je wilt. Veel recepten zijn dan ook gebaseerd op groente, goeie granen en eiwit. In een periode dat ik wat bewuster probeer te eten een prachtig uitgangspunt.
Koolhydraatarm koken
Ik heb uiteraard gekookt uit de koolhydraatarme bijbel. Veel gekookt mag ik wel zeggen. Soms het letterlijke recept, soms geïnspireerd door een recept uit het boek. De receptuur is gewoon top. Dat had ik eigenlijk ook niet anders verwacht van Janneke. Het is bondig, goed beschreven, door iedereen te maken. Voor wie het belangrijk vind staan onder ieder recept de voedingswaarde en calorieën beschreven.
Ik maakte de bloemkool tabouleh, tomaten/paprikasoep, de carrot cake pap, de courgette met amandel, de smoothie met boerenkool, een boerenkoolsalade met caesardressing, de tomatensalade en een variatie op de frisee salade met spekjes. De smoothie vond ik simpelweg niet lekker, de carrot cake pap had voor mij teveel melk erin. Maar alle overige recepten waren oprecht geweldig lekker.
Het recept van de caesardressing die bij een van de salades hoort deel ik vandaag met je, gecombineerd met mijn versie van de boerenkoolsalade die weer werd geïnspireerd door het boek. (zie foto hierboven)
Koolhydraatarme bijbel een aanrader
En zo staan er nog heel veel meer recepten in die ik op een lijstje heb staan om binnenkort te maken. Niet omdat ik perse koolhydraatarm hoef te eten, maar vooral omdat er gewoon heel veel lekkere recepten in deze koolhydraatarme bijbel staan. Ik vind het boek dus ook echt een aanrader voor iedereen die van lekker eten houdt, maar ook wel wat bewust(er) wil koken.
De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil is uitgegeven door Carrera, kost € 33,99 en is in de boekhandel en online te koop (affiliate link).
Gepubliceerd op 9 november 2021