De koolhydraatarme bijbel van Janneke VreugdenhilGeen dieetboek, maar een dikke pil vol met koolhydraatarme recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Spoiler alert; ik ben fan!

Enigszins sceptisch aan het begin  was ik wel, daar ben ik heel eerlijk over. Want is koolhydraat arm een dieettrucje, een fitgirl hype of is het een manier van eten. Dat wordt meteen aan het begin van het boek duidelijk.

Janneke legt uit wat koolhydraatarm eten inhoudt, waarom mensen het doen en welke verschillende manieren het zijn. Ze benadrukt meteen dat dit geen dieetboek is. Voor mij een goed moment om eens door het enorme boek heen te bladeren. Want je mag dit met recht een koolhydraatarme bijbel noemen.

Indeling koolhydraatarme bijbel

De koolhydraatarme bijbel is opgedeeld in de verschillende eetmomenten van de dag en koolhydraatarme alternatieven. Het begint met een hoofdstuk basisrecepten, daarna volgt Brood en Co, Ontbijt, Eieren, salades, soepen, glorieuze groenten, vis, vlees, aardappel anders, in plaats van rijst, net geen pasta en noedels, pizza/quiche en meer, dips en spreads, bites, drinks, toet en tot slot ander zoet. Vijfhonderd pagina’s aan inspiratie!

Bomvol inspiratie voor koolhydraatarme recepten

Wat ik het állerfijnste aan het boek vind is dat het bomvol inspiratie staat voor gerechten die je graag eet, maar nu nét even anders dan anders klaar maakt en daarnaast koolhydraatarm zijn. Heel veel groente inspiratie, heel veel soep recepten, salades. Maaltijden die je met regelmaat eet, maar nu net even iets gezonder klaar maakt.

Koolhydraatarm eten is vooral bewuster eten. Meer groente, andere vezels, meer eiwitten. Slimmer eten zo je wilt. Veel recepten zijn dan ook gebaseerd op groente, goeie granen en eiwit. In een periode dat ik wat bewuster probeer te eten een prachtig uitgangspunt.

bloemkool rijst salade

Koolhydraatarm koken

Ik heb uiteraard gekookt uit de koolhydraatarme bijbel. Veel gekookt mag ik wel zeggen. Soms het letterlijke recept, soms geïnspireerd door een recept uit het boek. De receptuur is gewoon top. Dat had ik eigenlijk ook niet anders verwacht van Janneke. Het is bondig, goed beschreven, door iedereen te maken. Voor wie het belangrijk vind staan onder ieder recept de voedingswaarde en calorieën beschreven.

koolhydraatarme Boerenkoolsalade

Ik maakte de bloemkool tabouleh, tomaten/paprikasoep, de carrot cake pap, de courgette met amandel, de smoothie met boerenkool, een boerenkoolsalade met caesardressing, de tomatensalade en een variatie op de frisee salade met spekjes. De smoothie vond ik simpelweg niet lekker, de carrot cake pap had voor mij teveel melk erin. Maar alle overige recepten waren oprecht geweldig lekker.

Het recept van de caesardressing die bij een van de salades hoort deel ik vandaag met je, gecombineerd met mijn versie van de boerenkoolsalade die weer werd geïnspireerd door het boek. (zie foto hierboven)

courgette met amandel

Koolhydraatarme bijbel een aanrader

En zo staan er nog heel veel meer recepten in die ik op een lijstje heb staan om binnenkort te maken. Niet omdat ik perse koolhydraatarm hoef te eten, maar vooral omdat er gewoon heel veel lekkere recepten in deze koolhydraatarme bijbel staan. Ik vind het boek dus ook echt een aanrader voor iedereen die van lekker eten houdt, maar ook wel wat bewust(er) wil koken.

De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil is uitgegeven door Carrera, kost € 33,99 en is in de boekhandel en online te koop (affiliate link).

Gepubliceerd op 9 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.