De koolhydraatarme bijbel van Janneke VreugdenhilGeen dieetboek, maar een dikke pil vol met koolhydraatarme recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Spoiler alert; ik ben fan!

Enigszins sceptisch aan het begin  was ik wel, daar ben ik heel eerlijk over. Want is koolhydraat arm een dieettrucje, een fitgirl hype of is het een manier van eten. Dat wordt meteen aan het begin van het boek duidelijk.

Janneke legt uit wat koolhydraatarm eten inhoudt, waarom mensen het doen en welke verschillende manieren het zijn. Ze benadrukt meteen dat dit geen dieetboek is. Voor mij een goed moment om eens door het enorme boek heen te bladeren. Want je mag dit met recht een koolhydraatarme bijbel noemen.

Indeling koolhydraatarme bijbel

De koolhydraatarme bijbel is opgedeeld in de verschillende eetmomenten van de dag en koolhydraatarme alternatieven. Het begint met een hoofdstuk basisrecepten, daarna volgt Brood en Co, Ontbijt, Eieren, salades, soepen, glorieuze groenten, vis, vlees, aardappel anders, in plaats van rijst, net geen pasta en noedels, pizza/quiche en meer, dips en spreads, bites, drinks, toet en tot slot ander zoet. Vijfhonderd pagina’s aan inspiratie!

Bomvol inspiratie voor koolhydraatarme recepten

Wat ik het állerfijnste aan het boek vind is dat het bomvol inspiratie staat voor gerechten die je graag eet, maar nu nét even anders dan anders klaar maakt en daarnaast koolhydraatarm zijn. Heel veel groente inspiratie, heel veel soep recepten, salades. Maaltijden die je met regelmaat eet, maar nu net even iets gezonder klaar maakt.

Koolhydraatarm eten is vooral bewuster eten. Meer groente, andere vezels, meer eiwitten. Slimmer eten zo je wilt. Veel recepten zijn dan ook gebaseerd op groente, goeie granen en eiwit. In een periode dat ik wat bewuster probeer te eten een prachtig uitgangspunt.

bloemkool rijst salade

Koolhydraatarm koken

Ik heb uiteraard gekookt uit de koolhydraatarme bijbel. Veel gekookt mag ik wel zeggen. Soms het letterlijke recept, soms geïnspireerd door een recept uit het boek. De receptuur is gewoon top. Dat had ik eigenlijk ook niet anders verwacht van Janneke. Het is bondig, goed beschreven, door iedereen te maken. Voor wie het belangrijk vind staan onder ieder recept de voedingswaarde en calorieën beschreven.

koolhydraatarme Boerenkoolsalade

Ik maakte de bloemkool tabouleh, tomaten/paprikasoep, de carrot cake pap, de courgette met amandel, de smoothie met boerenkool, een boerenkoolsalade met caesardressing, de tomatensalade en een variatie op de frisee salade met spekjes. De smoothie vond ik simpelweg niet lekker, de carrot cake pap had voor mij teveel melk erin. Maar alle overige recepten waren oprecht geweldig lekker.

Het recept van de caesardressing die bij een van de salades hoort deel ik vandaag met je, gecombineerd met mijn versie van de boerenkoolsalade die weer werd geïnspireerd door het boek. (zie foto hierboven)

courgette met amandel

Koolhydraatarme bijbel een aanrader

En zo staan er nog heel veel meer recepten in die ik op een lijstje heb staan om binnenkort te maken. Niet omdat ik perse koolhydraatarm hoef te eten, maar vooral omdat er gewoon heel veel lekkere recepten in deze koolhydraatarme bijbel staan. Ik vind het boek dus ook echt een aanrader voor iedereen die van lekker eten houdt, maar ook wel wat bewust(er) wil koken.

De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil is uitgegeven door Carrera, kost € 33,99 en is in de boekhandel en online te koop (affiliate link).

Gepubliceerd op 9 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!