De koolhydraatarme bijbel van Janneke VreugdenhilGeen dieetboek, maar een dikke pil vol met koolhydraatarme recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Spoiler alert; ik ben fan!

Enigszins sceptisch aan het begin  was ik wel, daar ben ik heel eerlijk over. Want is koolhydraat arm een dieettrucje, een fitgirl hype of is het een manier van eten. Dat wordt meteen aan het begin van het boek duidelijk.

Janneke legt uit wat koolhydraatarm eten inhoudt, waarom mensen het doen en welke verschillende manieren het zijn. Ze benadrukt meteen dat dit geen dieetboek is. Voor mij een goed moment om eens door het enorme boek heen te bladeren. Want je mag dit met recht een koolhydraatarme bijbel noemen.

Indeling koolhydraatarme bijbel

De koolhydraatarme bijbel is opgedeeld in de verschillende eetmomenten van de dag en koolhydraatarme alternatieven. Het begint met een hoofdstuk basisrecepten, daarna volgt Brood en Co, Ontbijt, Eieren, salades, soepen, glorieuze groenten, vis, vlees, aardappel anders, in plaats van rijst, net geen pasta en noedels, pizza/quiche en meer, dips en spreads, bites, drinks, toet en tot slot ander zoet. Vijfhonderd pagina’s aan inspiratie!

Bomvol inspiratie voor koolhydraatarme recepten

Wat ik het állerfijnste aan het boek vind is dat het bomvol inspiratie staat voor gerechten die je graag eet, maar nu nét even anders dan anders klaar maakt en daarnaast koolhydraatarm zijn. Heel veel groente inspiratie, heel veel soep recepten, salades. Maaltijden die je met regelmaat eet, maar nu net even iets gezonder klaar maakt.

Koolhydraatarm eten is vooral bewuster eten. Meer groente, andere vezels, meer eiwitten. Slimmer eten zo je wilt. Veel recepten zijn dan ook gebaseerd op groente, goeie granen en eiwit. In een periode dat ik wat bewuster probeer te eten een prachtig uitgangspunt.

bloemkool rijst salade

Koolhydraatarm koken

Ik heb uiteraard gekookt uit de koolhydraatarme bijbel. Veel gekookt mag ik wel zeggen. Soms het letterlijke recept, soms geïnspireerd door een recept uit het boek. De receptuur is gewoon top. Dat had ik eigenlijk ook niet anders verwacht van Janneke. Het is bondig, goed beschreven, door iedereen te maken. Voor wie het belangrijk vind staan onder ieder recept de voedingswaarde en calorieën beschreven.

koolhydraatarme Boerenkoolsalade

Ik maakte de bloemkool tabouleh, tomaten/paprikasoep, de carrot cake pap, de courgette met amandel, de smoothie met boerenkool, een boerenkoolsalade met caesardressing, de tomatensalade en een variatie op de frisee salade met spekjes. De smoothie vond ik simpelweg niet lekker, de carrot cake pap had voor mij teveel melk erin. Maar alle overige recepten waren oprecht geweldig lekker.

Het recept van de caesardressing die bij een van de salades hoort deel ik vandaag met je, gecombineerd met mijn versie van de boerenkoolsalade die weer werd geïnspireerd door het boek. (zie foto hierboven)

courgette met amandel

Koolhydraatarme bijbel een aanrader

En zo staan er nog heel veel meer recepten in die ik op een lijstje heb staan om binnenkort te maken. Niet omdat ik perse koolhydraatarm hoef te eten, maar vooral omdat er gewoon heel veel lekkere recepten in deze koolhydraatarme bijbel staan. Ik vind het boek dus ook echt een aanrader voor iedereen die van lekker eten houdt, maar ook wel wat bewust(er) wil koken.

De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil is uitgegeven door Carrera, kost € 33,99 en is in de boekhandel en online te koop (affiliate link).

Gepubliceerd op 9 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!