Boerenkoolsalade met zelfgemaakte caesardressing



Een winterse boerenkoolsalade met zelfgemaakte caesardressing. Geïnspireerd door de Koolhdydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil.

De dressing gebruikt Janneke in de koolhydraatarme bijbel voor een caesar salade met pancetta, maar hij blijkt ook fantastisch bij een boerenkoolsalade. De dressing maakte ik volledig volgens haar recept. Met de boerenkoolsalade speelde ik een beetje met de ingrediënten die ik nog had.

Voor die boerenkoolsalade is het trouwens, vind ik, het lekkerst om op de markt of bij je groentenboer te vragen naar een struik boerenkool. Zodat je lekker wat structuur in je salade hebt in plaats van de flintertjes boerenkool in een voorgesneden zak boerenkool. Je zou ook palmkool kunnen gebruiken. Net wat je lekkerder vindt.

Om de structuur van de boerenkool iets zachter te maken masseer je gedurende een minuut of twee de blaadjes boerenkool met wat 2 eetlepels rodewijnazijn en een snuf zout. Dat laat je even een half uurtje staan. In die tijd regel je de verdere ingrediënten en maak je de caesar dressing.

Dit is trouwens een hele goed vullende salade met boerenkool die je dus ook prima ’s avonds als maaltijdsalade kunt eten. Eet er dan eventueel nog wat brood bij en je bent klaar. Goed, tijd om de keuken in te gaan nu. Ik heb trek gekregen!

Voor twee personen, als lunch of lichte maaltijd

200 gram boerenkool (bereid op de manier zoals hierboven beschreven)
1 avocado, in partjes
2 hardgekookte eieren, in partjes
100 gram gestoomde makreel (of gebruik een ander vis die je lekker vindt, zoals tonijn of sardines uit blik)
een handje tomaatjes, gehalveerd
1 – 2 eetlepels pompoen/zonnebloempitten
2 el kaaskrullen, bijvoorbeeld van Parmezaan of Pecorino
1 rode ui, in dunne ringen
1-2 el rodewijnazijn

Voor de caesardressing

1 ei
1 teen knoflook, geraspt
5 ansjovisfilets, iets fijner gesneden
1 el dijonmosterd
2 el citroensap
100 ml olijfolie
1 -2 tl Worcestershiresaus
zout & peper

gezonde salade met boerenkool

Boerenkoolsalade met caesardressing

Als je voor de salade je boerenkool hebt gemasseerd en hebt staan wachten marineer je eerst de uiringen in de rodewijnazijn. Laat die ook staan, tot je boerenkool gereed is. In de tussentijd bereid je de ingrediënten voor je salade verder voor. Die hoef je dan alleen nog aan je boerenkoolsalade toe te voegen.

Caesardressing

Voor de caesardressing breek je het rauwe ei in een maatbeker. Daarbij gaat de knoflook, ansjovis, mosterd, citroensap, snuf zout en de olijfolie. Met een staafmixer mix je nu alles rustig op de bodem door elkaar. Trek de staafmixer dan rustig op en neer en langzaam vormt zich een mayonaiseachtige dressing.

Proef en maak de dressing af door ‘m verder op smaak te maken met zout, peper, worcestershiresaus en eventueel nog wat extra citroepsap. Is je dressing te dik dan kun je die nog verdunnen met een beetje water.

Koolhydraatarme boerenkoolsalade

Serveer je dressing naar smaak over je boerenkoolsalade en je koolhydraatarme maaltijdsalade is klaar om gegeten te worden!

Gepubliceerd op 9 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.