Flavour van Ottolenghi – review
Ieder boek van Ottolenghi is automatisch een hit. Zo ook Flavour, zijn meest recente boek. Ik leg uit waarom ik een haat/liefde verhouding met hem heb.
Want laten we voorop stellen dat met dank aan Ottolenghi íedereen in de Nederland weet hoe geweldig de Midden-Oosten keuken is. Zijn boeken hebben de weg vrijgemaakt voor alle geweldige kookboeken die op deze keuken zijn geïnspireerd. Ook voor mij.
Naast de vertrouwde Ottolenghi-smaken, voegen Ottolenghi en co-auteur Ixta een nieuwe dimensie toe aan het palet: Flavour duikt vol in de gepeperde smaken uit de Zuid- Amerikaanse keuken, om nog meer diepte aan je gerechten toe te voegen
Haat / liefdeverhouding Ottolenghi
Maar die haat/liefdeverhouding maakt ook dat ik eigenlijk amper boeken van Ottolenghi in de kast had staan. Ik kreeg Plenty jaren geleden, maar heb er volgens mij één keer uit gekookt. Ieder ingrediëntenlijstje doet me huiveren. Lang, moeilijk vindbaar, te bewerkelijk qua recept. Noem maar op.
Toch ben ik wel dól op de keuken die hij in zijn boeken beschrijft. Ik heb vorig jaar gegeten bij Nopi (een van Ottolenghi’s restaurants in Londen) en werkelijk álles wat op tafel stond (en dus ook in zijn boeken te vinden is) was even goddelijk.
Eigenlijk ben ik dus wél dol op Ottolenghi maar wil ik vooral graag dat iemand anders zijn recepten voor mij klaarmaakt ? Zo ook met Flavour namelijk. Werkelijk álles in het boek klinkt even geweldig. Ook in Flavour staan groenten centraal en krijg je inspiratie om die op de meest fantastische manier te bereiden.
Flavour Ottolenghi
Ik zag in Flavour oa. gesmoorde uien in miso. De paddenstoelenlasagne die erin staat. ziet er waanzinnig uit. De Knolselderijsteak met Café de Paris saus idem. De spruitjes met kastanjes en druiven, heerlijk! En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Voor iemand die er van houdt om complexe recepten te maken. Met veel handelingen. Met even zoveel ingrediënten. Met genoeg tijd om daar écht aandacht aan te schenken is dit een topboek. Dat meen ik oprecht.
De variatie in de bereidingen. De mogelijkheden met groente. De spannende combinaties. Alles komt terug in Flavour. Wat ik overigens nog wel echt een aanvulling zou vinden is bereidingstijden bij de recepten. Dat scheelt in het doorzoeken van recepten waar ik wel geduld voor heb ? Want nee, ik ben nog steeds niet een hardcore Ottolenghi adept. Daarvoor heb ik teveel behoefte aan maakbare, snelle(re) recepten met meer gangbare ingrediënten.
Koken uit Flavour
Overigens niet alle recepten in Flavour kosten heel veel tijd om te koken Ik maakte de aardappels met gesmoorde eieren met gochujang uit de oven. Die gochujang pasta moet je toch in huis halen, want die komt uit terug in mijn Kimchi fried rice recept. De rest van de ingrediënten in dit recept zul je veelal in huis hebben.
Een wonderlijke, maar geweldige combi van een mega rösti, romige eieren en de oempf van de gochujang pasta maken dit een fantastisch en verrassend aardappelrecept. Ik deel het recept vandaag met je.
Flavour wordt in Nederland uitgegeven door Fontaine uitgevers, kost € e32,- n is in iedere boekhandel en online te koop.
Gepubliceerd op 1 november 2020
2 reacties
Er is ook een boek met simpele Ottilengigerechten: Simpel
Hoi Susan,
In Flavour heeft Yotam achterin een indeling gemaakt op basis van of een recept makkelijk is, of snel klaar of waar het voor bedoeld is. Dat vond ik een prettige toevoeging!