Flavour van Ottolenghi – reviewIeder boek van Ottolenghi is automatisch een hit. Zo ook Flavour, zijn meest recente boek. Ik leg uit waarom ik een haat/liefde verhouding met hem heb.

Want laten we voorop stellen dat met dank aan Ottolenghi íedereen in de Nederland weet hoe geweldig de Midden-Oosten keuken is. Zijn boeken hebben de weg vrijgemaakt voor alle geweldige kookboeken die op deze keuken zijn geïnspireerd. Ook voor mij.

Naast de vertrouwde Ottolenghi-smaken, voegen Ottolenghi en co-auteur Ixta een nieuwe dimensie toe aan het palet: Flavour duikt vol in de gepeperde smaken uit de Zuid- Amerikaanse keuken, om nog meer diepte aan je gerechten toe te voegen

Haat / liefdeverhouding Ottolenghi

Maar die haat/liefdeverhouding maakt ook dat ik eigenlijk amper boeken van Ottolenghi in de kast had staan. Ik kreeg Plenty jaren geleden, maar heb er volgens mij één keer uit gekookt. Ieder ingrediëntenlijstje doet me huiveren. Lang, moeilijk vindbaar, te bewerkelijk qua recept. Noem maar op.

Toch ben ik wel dól op de keuken die hij in zijn boeken beschrijft. Ik heb vorig jaar gegeten bij Nopi (een van Ottolenghi’s restaurants in Londen) en werkelijk álles wat op tafel stond (en dus ook in zijn boeken te vinden is) was even goddelijk.

Eigenlijk ben ik dus wél dol op Ottolenghi maar wil ik vooral graag dat iemand anders zijn recepten voor mij klaarmaakt 😉 Zo ook met Flavour namelijk. Werkelijk álles in het boek klinkt even geweldig. Ook in Flavour staan groenten centraal en krijg je inspiratie om die op de meest fantastische manier te bereiden.

Flavour Ottolenghi

Ik zag in Flavour oa. gesmoorde uien in miso. De paddenstoelenlasagne die erin staat. ziet er waanzinnig uit. De Knolselderijsteak met Café de Paris saus idem. De spruitjes met kastanjes en druiven, heerlijk!  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor iemand die er van houdt om complexe recepten te maken. Met veel handelingen. Met even zoveel ingrediënten. Met genoeg tijd om daar écht aandacht aan te schenken is dit een topboek. Dat meen ik oprecht.

De variatie in de bereidingen. De mogelijkheden met groente. De spannende combinaties. Alles komt terug in Flavour. Wat ik overigens nog wel echt een aanvulling zou vinden is bereidingstijden bij de recepten. Dat scheelt in het doorzoeken van recepten waar ik wel geduld voor heb 😉 Want nee, ik ben nog steeds niet een hardcore Ottolenghi adept. Daarvoor heb ik teveel behoefte aan maakbare, snelle(re) recepten met meer gangbare ingrediënten.

gerechten uit Flavour

Koken uit Flavour

Overigens niet alle recepten in Flavour kosten heel veel tijd om te koken Ik maakte de aardappels met gesmoorde eieren met gochujang uit de oven. Die gochujang pasta moet je toch in huis halen, want die komt uit terug in mijn Kimchi fried rice recept. De rest van de ingrediënten in dit recept zul je veelal in huis hebben.

Een wonderlijke, maar geweldige combi van een mega rösti, romige eieren en de oempf van de gochujang pasta maken dit een fantastisch en verrassend aardappelrecept. Ik deel het recept vandaag met je.

Flavour wordt in Nederland uitgegeven door Fontaine uitgevers, kost € e32,- n is in iedere boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 1 november 2020


1 reactie

  1. Corianne schreef:

    Hoi Susan,

    In Flavour heeft Yotam achterin een indeling gemaakt op basis van of een recept makkelijk is, of snel klaar of waar het voor bedoeld is. Dat vond ik een prettige toevoeging!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!
4 november 2022
Susan Aretz
 
Susan Aretz bij Boom Chicago

Ik heb er een handje van, om mijn comfortzone een stukje uit te dagen. Maar ik heb nu toch weer ergens ja op gezegd... Hallo Boom Chicago!
2 november 2022
kerstboom en kat
 
Wat doen we met kerst

Een vraag die velen bezighoudt. Zeker als je een site hebt met recepten is het logisch om ook kerstrecepten te delen. Dit doe ik dit jaar met kerst.
29 september 2022
Altijd borreltijd lancering
 
Lancering Altijd borreltijd

Daar is ‘ie dan. Altijd borreltijd werd gisteren in het Andaz Amsterdam gelanceerd. En wat voor een lancering!
29 september 2022
wereldrecord borrelplank Susan Aretz
 
The making of a… wereldrecord langste borrelplank

Een wereldrecord vestigen, daar is het een en ander voor nodig. En hulp. Dit is hoe het wereldrecord tot stand kwam.