Gebakken rijst met kimchi en paksoi

Het Koreaanse gerecht kimchi fried rice is gebakken rijst met meegebakken kimchi en heel veel lekkere smaakmakers. Het ideale wokrecept ook om restjes rijst mee op te maken.
Want met restjes rijst, kun je nòg beter gebakken rijst maken. Koreaans gebakken rijst is vergelijkbaar met de Indonesische Nasi Goreng. Voor de Koraanse fried rice gebruik je als smaakmaker onder meer Gochujang. Dat is een Koreaanse peperpasta, die in alle toko’s goed verkrijgbaar is. Hij is bovendien ook lang houdbaar (in de koelkast) dus je kunt de peperpasta meerdere keren gebruiken.
Super snelle gebakken rijst met kimchi
Wat nóg fijner aan dit recept is, is dat het niet alleen heel snel klaar is. In de juiste wok gebakken is het ook nog eens een feestje om deze gebakken rijst te maken. Ik gebruikte de Rolls Royce onder de woks, namelijk die van BK. Ik leg je uit waarom ik daar zo blij van word.
BK Conical Deluxe Wokarang
Deze waanzinnige wok van BK heeft een ongekend handig design. Door de opstaande rand aan de wokarang valt er niks meer buiten je wok als je de ingrediënten omschept. Met de bijgeleverde spatel beweeg je namelijk alleen nog de inhoud van je wok. Niet je wok zelf meer.
Je schept alles tegen de rand van de Conical deluxe Wokarang. Die rand is ook lekker heet, als je de wok hebt voorverwarmd. Alles valt daarna automatisch terug in je wok. Hoe makkelijk wil je het hebben?! Een ideale wok dus ook om grote hoeveelheden rijst in te bakken, zoals ik deed voor dit recept. En nog mooier, hij is geschikt voor alle hittebronnen en dus ook voor mijn inductieplaat!
Dit heb je nodig voor de gebakken rijst
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el zonnebloemolie
- 2 wortels, in dunne reepjes gesneden
- 300 g mini paksoi, de helft in reepjes, de andere helft ongesneden (alleen het kontje eraf gesneden)
- 3 lenteuitjes, het wit en groen allebei in ringetjes gesneden
- 2 tenen knoflook, geraspt
- duimgroot stuk verse gember, geraspt
- 2 – 3 el kimchi, fijngesneden (toko)
- 250g rijst, lange korrel (gekookt volgens gebruiksaanwijzing en helemaal afgekoeld)
- ½ – 1 el Gochujang pasta (toko)
- 2el sojasaus (Tomasu)
- 1 tl sesamolie
Verder: gebakken eieren, geroosterd sesamzaad
Bereidingstijd: 10 minuten om te snijden – 10 minuten om te wokken
Gebakken rijst met kimchi en paksoi
Om je gebakken rijst écht snel te kunnen maken zorg je dat al je ingrediënten gesneden en geraspt zijn en klaar liggen. Idealiter is je rijst de dag ervoor al gekookt en helemaal afgekoeld. Restjes rijst kunnen natuurlijk ook.
Verhit je wok nu met de zonnebloemolie en fruit hierin 5 minuten de ui aan. Dan gaat de wortel erbij en de ongesneden paksoi. Wok dit een paar minuten mee. Voeg dan de knoflook en gember toe en wok dit een minuut mee, maar schep regelmatig om.
Korean Fried Rice
Voeg dan de rest van de paksoi en lente ui toe, net als de kimchi en schep alles op hoog vuur snel om. Breng dan alles op smaak met de Gochujang pasta (begin met een ½ eetlepel, zeker als er kinderen mee eten), de sojasaus en de sesamolie.
Tot slot gaat de gekookte rijst erbij. Schep die, ook op hoog vuur, goed om. Het heet tenslotte niet voor niets gebakken rijst 😉 Als je rijst door en door gebakken is en je de smaak top vindt (bijstellen kan altijd door wat extra Gochujang of sojasaus erbij te doen ben je klaar.
Serveer de gebakken kimchi rijst met een gebakken ei en bestrooi tot slot met wat sesamzaad en het groen van de lenteuitjes. Dit is zo’n gerecht, dat als je restjes over hebt, de dag erna, nog een keer opgebakken, nóg lekkerder is!
Susan Aretz x BK Cookware
Voor dit recept ontving ik van BK de Conical Deluxe Wokarang en maakte ik speciaal voor deze wok dit recept.
Gepubliceerd op 6 oktober 2020