Zelfgemaakte falafel



Er is niks lekkerder dan zelfgemaakte falafel, zeker niet als je dit (iets aangepaste) recept uit Made by Koffietijd aanhoudt.

Zorg wel dat je op tijd begint, want de kikkererwten voor zelfgemaakte falafel moet je een nacht laten weken. Denk niet aan het openen van een blik kikkererwten voor deze falafel. No go!

Echt gewoon even de tijd nemen, het is het meer dan waard. Je eet hierna nooit meer falafel uit de supermarkt.

Als je toch bezig bent kun je ook een dubbele hoeveelheid maken en een deel invriezen. Je bent toch bezig.

Wil je écht de lekkerste falafel eten kijk dan dat je verse pita koopt (o.a. bij Maoz op de Albert Cuypstraat in Amsterdam).

Snijd het topje eraf, snijd de binnenkant iets open en vul je pita zoals ze in Tel Aviv doen. Voordeel is dat er 1) op deze manier lekker veel falafel in past. En 2) dat er nooit meer een falafel uit je broodje valt. Win Win!

Het topje dat je over houdt kun je dan gebruiken om lekker nog wat hummus mee te dippen.

voor 4 personen, als maaltijd

  • 250g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt
  • een halve ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 40g bladpeterselie, grof gehakt
  • 40g koriander, grof gehakt (deze liet ik weg)
  • halve rode peper (in het boek wordt jalepeño peper gebruikt)
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander (in het boek wordt korianderzaad gebruikt)
  • 2 tl ras el hanout
  • halve tl zout
  • sap van halve citroen
  • voor erbij: salade, hummus, pita of vers turks brood

verder nodig: keukenmachine + zonnebloemolie om in te frituren / frituurpan
voorbereiding: 5 minuten + minimaal 12 uur
bereiding: 15 minuten + frituurtijd

zelfgemaakte falafel

Zelf gemaakte falafel

Giet voor je zelfgemaakte falafel de geweekte kikkererwten af en pulseer ze in de keukenmachine fijn, maar niet tot hummus. Haal ze daarna uit de keukenmachine en doe in een kom. In dezelfde keukenmachine pureer je nu de rest van de ingrediënten. Voeg daarna de gemalen kikkererwten weer toe aan de keukenmachinekom en voeg er 100ml water aan toe. Nu even laten draaien, tot er een smeuïg geheel (maar géén hummus!) ontstaat.

Hoe maak je falafel balletjes

Er zijn twee manier om je falafel balletjes te maken

  1. Met natte handen maak je er kleine balletjes van, druk die een beetje plat en leg op een bord. Zet die koel weg, tot gebruik. Laat wel even op kamer temperatuur komen voor je gaat frituren.
  2. Pak een maatlepel van 1 eetlepel en zorg dat die nat is. Schep hier het mengsel in en druk stevig aan. Tik het balletje falafel er dan uit. Herhaal met een natte lepel.

Recept voor de lekkerste falafel

Verhit als je alle balletjes falafel hebt gevormd een dikke laag (3-5 cm) zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Bak hierin, om en om, de falafel goudbruin aan. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Niet te lang, want dan worden ze droog.

Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar ze eventueel in een voorverwarmde oven (ongeveer 100C) tot je alle balletjes gefrituurd hebt.

Zet dan een salade van komkommer en tomaat op tafel, wat (zelfgemaakte) hummus, eventueel wat tahinsaus naar smaak, en vers turks brood  (zie foto hieronder) of geroosterde pita (zie foto hierboven) op tafel en laat iedereen zijn eigen broodje falafel maken.

falafel

Dit recept is een iets aangepaste versie van het recept uit het Koffietijd Kookboek, waarvan je de review hier vindt.

Gepubliceerd op 4 januari 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.