Falafel uit Made by Koffietijd



Zelf gemaakte falafel

voor 4 personen, als maaltijd
250g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt
een halve ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
40g bladpeterselie, grof gehakt
40g koriander, grof gehakt (deze liet ik weg)
halve rode peper (in het boek wordt jalepeño peper gebruikt)
1 el gemalen komijn
1 tl gemalen koriander (in het boek wordt korianderzaad gebruikt)
2 tl ras el hanout
halve tl zout
sap van halve citroen
voor erbij: salade, hummus, pita of vers turks brood

verder nodig: keukenmachine + zonnebloemolie om in te frituren / frituurpan
voorbereiding: 5 minuten + minimaal 12 uur
bereiding: 15 minuten + frituurtijd

Zelf gemaakte falafel

Giet de geweekte kikkererwten af en pulseer ze in de keukenmachine fijn, maar niet tot hummus. Haal ze daarna uit de keukenmachine en doe in kom. In dezelfde keukenmachine pureer je nu de rest van de ingrediënten. Voeg die daarna toe aan de gemalen kikkererwten en voeg er 100ml water aan toe. Meng goed door, tot een smeuïg geheel ontstaat. Met natte handen maak je hier kleine balletjes van, druk die een beetje plat en leg op een bord. Zet die koel weg, tot gebruik. Laat wel even op kamer temperatuur komen voor je gaat frituren.

Recept voor de lekkerste falafel

Verhit een dikke laag (3-5 cm) zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Bak hierin, om en om, de falafel goudbruin aan. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Niet te lang, want dan worden ze droog. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar ze in een voorverwarmde oven (ongeveer 100C) tot je alle balletjes gefrituurd hebt. Zet dan lekker een salade van komkommer en tomaat op tafel, wat (zelfgemaakte) hummus, eventueel wat andere saus naar smaak, en vers turks brood op tafel en laat iedereen zijn eigen broodje falafel maken.

Dit recept is een iets aangepaste versie van het recept uit het Koffietijd Kookboek, waarvan je de review hier vindt.

Gepubliceerd op 29 april 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 augustus 2020
 
Waanzinnig eten bij Vinnies in Amsterdam

Naast hun ontbijt/lunchlocatie in hartje centrum kun je bij Vinnies in de Scheldestraat nu ook terecht voor het diner. Wij gingen proeven!
3 augustus 2020
 
Mijn 3 favoriete Clinique producten

Al jaren is Clinique een van mijn favorieten voor gezichtsverzorging. Onlangs kocht ik 2 nieuwe producten uit de Super Defense serie. Zo bevallen ze.
3 augustus 2020
 
Arturo Dalhuisen kookt deze zomer bij Daalder

Arturo Dalhuisen (The White Room*, De Leest***) neemt in augustus twee weken de keuken van Daalder over. Wij mochten voorproeven.
2 augustus 2020
 
Gemberbier volgens London Loy

Dit gemberbier recept van London Loy is de basis voor de échte gembersiroop. Daarmee maak je weer de lekkerste gemberdrankjes.
27 juli 2020
east nomads glamping
 
East Nomads glamping in de Achterhoek

Kamperen in de Achterhoek, maar dan op de manier van East Nomads. Dat is glamping in de Achterhoek en alles waar kamperen leuk van wordt.
21 juli 2020
alcoholvrij
 
Alcoholvrij de nieuwste trend?

Alcoholvrije drankjes zijn meer dan de nieuwste trend. Maar zijn ze lekker? Tijd voor de grote test! En heel veel alcoholvrije tips.