Falafel uit Made by Koffietijd



Zelf gemaakte falafel

voor 4 personen, als maaltijd
250g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt
een halve ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
40g bladpeterselie, grof gehakt
40g koriander, grof gehakt (deze liet ik weg)
halve rode peper (in het boek wordt jalepeño peper gebruikt)
1 el gemalen komijn
1 tl gemalen koriander (in het boek wordt korianderzaad gebruikt)
2 tl ras el hanout
halve tl zout
sap van halve citroen
voor erbij: salade, hummus, pita of vers turks brood

verder nodig: keukenmachine + zonnebloemolie om in te frituren / frituurpan
voorbereiding: 5 minuten + minimaal 12 uur
bereiding: 15 minuten + frituurtijd

Zelf gemaakte falafel

Giet de geweekte kikkererwten af en pulseer ze in de keukenmachine fijn, maar niet tot hummus. Haal ze daarna uit de keukenmachine en doe in kom. In dezelfde keukenmachine pureer je nu de rest van de ingrediënten. Voeg die daarna toe aan de gemalen kikkererwten en voeg er 100ml water aan toe. Meng goed door, tot een smeuïg geheel ontstaat. Met natte handen maak je hier kleine balletjes van, druk die een beetje plat en leg op een bord. Zet die koel weg, tot gebruik. Laat wel even op kamer temperatuur komen voor je gaat frituren.

Recept voor de lekkerste falafel

Verhit een dikke laag (3-5 cm) zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Bak hierin, om en om, de falafel goudbruin aan. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Niet te lang, want dan worden ze droog. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar ze in een voorverwarmde oven (ongeveer 100C) tot je alle balletjes gefrituurd hebt. Zet dan lekker een salade van komkommer en tomaat op tafel, wat (zelfgemaakte) hummus, eventueel wat andere saus naar smaak, en vers turks brood op tafel en laat iedereen zijn eigen broodje falafel maken.

Dit recept is een iets aangepaste versie van het recept uit het Koffietijd Kookboek, waarvan je de review hier vindt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 mei 2020
Susan Aretz
 
Zo verzorg ik mijn gekleurde haar

Mijn haar is gekleurd. Al meer dan 30 jaar. En gekleurd haar vraagt goede verzorging. Dit is hoe ik dat doe!
26 mei 2020
draadloze koptelefoon
 
Betaalbare draadloze koptelefoon

Als je op zoek bent naar een betaalbare draadloze koptelefoon heb ik nog een persoonlijke tip voor je, voor een koptelefoon met een meer dan fijne prijs / pretverhouding!
22 mei 2020
sushi bowl zalm en avocado
 
sushi bowl met zalm en avocado

Romige sushirijst met gemarineerde zalm en avocado zitten in deze hele makkelijke sushibowl, die je in minder dan een half uur gewoon zelf maakt!
11 mei 2020
 
Dit moet je in mei kijken op Netflix

Deze docu moet absoluut op jouw, dit moet je in mei kijken op Netflix lijstje!
28 april 2020
 
Vietnamese stoofschotel uit An An

Een geurige Vietnamese stoofschotel met five spice en citroengras uit het heerlijke kookboek An An van Mai Nguyen.
25 april 2020
 
Ontdek nieuwe wijnen deze zomer

En ik geef je een gouden tip over hoe je je rode wijn deze zomer door kunt drinken!