Zelfgemaakte falafel

Er is niks lekkerder dan zelfgemaakte falafel, zeker niet als je dit (iets aangepaste) recept uit Made by Koffietijd aanhoudt.
Zorg wel dat je op tijd begint, want de kikkererwten voor zelfgemaakte falafel moet je een nacht laten weken. Denk niet aan het openen van een blik kikkererwten voor deze falafel. No go!
Echt gewoon even de tijd nemen, het is het meer dan waard. Je eet hierna nooit meer falafel uit de supermarkt.
Als je toch bezig bent kun je ook een dubbele hoeveelheid maken en een deel invriezen. Je bent toch bezig.
Wil je écht de lekkerste falafel eten kijk dan dat je verse pita koopt (o.a. bij Maoz op de Albert Cuypstraat in Amsterdam).
Snijd het topje eraf, snijd de binnenkant iets open en vul je pita zoals ze in Tel Aviv doen. Voordeel is dat er 1) op deze manier lekker veel falafel in past. En 2) dat er nooit meer een falafel uit je broodje valt. Win Win!
Het topje dat je over houdt kun je dan gebruiken om lekker nog wat hummus mee te dippen.
voor 4 personen, als maaltijd
- 250g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt
- een halve ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 40g bladpeterselie, grof gehakt
- 40g koriander, grof gehakt (deze liet ik weg)
- halve rode peper (in het boek wordt jalepeño peper gebruikt)
- 1 el gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander (in het boek wordt korianderzaad gebruikt)
- 2 tl ras el hanout
- halve tl zout
- sap van halve citroen
- voor erbij: salade, hummus, pita of vers turks brood
verder nodig: keukenmachine + zonnebloemolie om in te frituren / frituurpan
voorbereiding: 5 minuten + minimaal 12 uur
bereiding: 15 minuten + frituurtijd
Zelf gemaakte falafel
Giet voor je zelfgemaakte falafel de geweekte kikkererwten af en pulseer ze in de keukenmachine fijn, maar niet tot hummus. Haal ze daarna uit de keukenmachine en doe in een kom. In dezelfde keukenmachine pureer je nu de rest van de ingrediënten. Voeg daarna de gemalen kikkererwten weer toe aan de keukenmachinekom en voeg er 100ml water aan toe. Nu even laten draaien, tot er een smeuïg geheel (maar géén hummus!) ontstaat.
Hoe maak je falafel balletjes
Er zijn twee manier om je falafel balletjes te maken
- Met natte handen maak je er kleine balletjes van, druk die een beetje plat en leg op een bord. Zet die koel weg, tot gebruik. Laat wel even op kamer temperatuur komen voor je gaat frituren.
- Pak een maatlepel van 1 eetlepel en zorg dat die nat is. Schep hier het mengsel in en druk stevig aan. Tik het balletje falafel er dan uit. Herhaal met een natte lepel.
Recept voor de lekkerste falafel
Verhit als je alle balletjes falafel hebt gevormd een dikke laag (3-5 cm) zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Bak hierin, om en om, de falafel goudbruin aan. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Niet te lang, want dan worden ze droog.
Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar ze eventueel in een voorverwarmde oven (ongeveer 100C) tot je alle balletjes gefrituurd hebt.
Zet dan een salade van komkommer en tomaat op tafel, wat (zelfgemaakte) hummus, eventueel wat tahinsaus naar smaak, en vers turks brood (zie foto hieronder) of geroosterde pita (zie foto hierboven) op tafel en laat iedereen zijn eigen broodje falafel maken.
Dit recept is een iets aangepaste versie van het recept uit het Koffietijd Kookboek, waarvan je de review hier vindt.
Gepubliceerd op 4 januari 2022