Made by Koffietijd – reviewMade by Koffietijd – de 101 beste en lekkerste gerechten uit 10 jaar Koffietijd

Tien jaar bestaat het programma al. Koffietijd is een begrip in televisieland en een programma waar ik twee keer te gast in mocht zijn. Beide keren in verband met Smulpaapje. De laatste keer, ter gelegenheid van mijn boek Wat lunchen we vandaag?, mocht ik live in de uitzending koken. Super spannend, maar super leuk. Mede met dank ook aan een van mijn favoriete televisiemensen, Quinty Trustful, werd het uiteindelijk echt een feestje.

Het culinaire team van Koffietijd

Maar goed, genoeg over mijn herinneringen. Tien jaar Koffietijd dus. En in al die tien jaar heeft eten een belangrijke rol gespeeld. De allereerste jaren runde Caspar Bürgi de keuken. De laatste jaren is het een bataljon aan mannen, die ieder uit hun eigen specialisme koken. Grappig is dat ik een groot deel van die mannen ook weer ken. Het team chefs kookt ieder uit hun eigen keuken. Hidde, de zoete chef. Jigal, de Midden Oosten en vegachef, Klaas, de klassieke chef, Pieter, voor de doordeweekse maaltijd en London voor, zoals het boek het noemt, soulfood.

Maar naast presentatoren en chefs is er ook een enorm groot culinair team dat achter de schermen werkt, de redactie. Ook zij hebben een belangrijke rol in het programma en ook zij komen dus terug in het boek.

Tien jaar Koffietijd recepten

De afgelopen tien jaar werden er 2.500 recepten gekookt bij Koffietijd. Uit die enorme hoeveelheid werden 101 gerechten gekozen. Met zoveel mensen betekent dat dus een hele afwisselend selectie aan recepten. Die zijn, wat mij betreft, niet allemaal even logisch ingedeeld. Het betekent wel dat je echt van alles in het boek tegenkomt. Met heel veel aanvullende informatie of persoonlijke tips. Dat maakt het soms ook wat rommeling, omdat er erg veel op een bladzijde gebeurt.

Maar maakt het uit? Nee. Dit boek is er voor iedereen die houdt van de gezelligheid van Koffietijd. Want dat zie je onherroepelijk terug in het boek. De liefde voor eten is op iedere bladzijde zichtbaar. Dat deze mensen ongelofelijk veel plezier in hun werk hebben en in het maken van dit boek ook.

Keuze in overvloed

Ik kookte natuurlijk ook uit boek. Met zoveel verschillende recepten was dat even zoeken. Want de boterkoek van Hidde zag er heerlijk uit, net als de Surinaamse nasi van London, de plaattaart van Pieter of de oesterzwamkroketten van Klaas. Ik maakte uiteindelijk de falafel van Jigal. Niet de crumle die in het boek staat, maar de gewone falafel. Heerlijk! Het (aangepaste) recept deel ik hier dan ook graag met jullie.

Made by Koffietijd is net als het programma, vol liefde, vol lekker eten, enigszins chaotisch maar met enorm veel plezier gemaakt. Het boek is uitgegeven door Fontaine, kost €22 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 29 april 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
autobiografie Will Smith
 
Will – autobiografie Will Smith

De autobiografie van Will Smith geeft een mooi inkijkje in het leven van de film- en tv ster. Maar hij schuwt ook niet om kritisch naar zichzelf te kijken.
5 januari 2022
twee nieuwe boeken voor Susan Aretz
 
En dat is vijf én zes!

YES, ik kan het van de daken schreeuwen, want ik heb het tofste nieuws. Er verschijnen bij Fontaine niet één, maar twee nieuwe boeken van mijn hand!
29 december 2021
 
Terugblik 2021

Drie keer knipperen en het jaar 2021 is bijna voorbij. Wát een jaar was dit zeg. Waarbij dankbaarheid en trots de boventoon toch wel voeren.
1 december 2021
 
Speciale Borreltijd actie

Tot en met kerstavond is Borreltijd voor een hele speciale actieprijs te koop. Dus heb je Borreltijd nog niet (cadeau gegeven)? Nu is je kans!
15 november 2021
Nadiya bakt
 
Nadiya Hussain bakt – review

Great British Bakeoff en Netflix ster Nadiya Hussain bakt ze bruin in haar nieuwste boek, Nadiya bakt. Met een arsenaal aan bijzondere bakrecepten.
9 november 2021
Koolhydraatarme bijbel
 
De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil

Geen dieetboek, maar een dikke pil vol met koolhydraatarme recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Spoiler alert; ik ben fan!