Made by Koffietijd – review



Made by Koffietijd – de 101 beste en lekkerste gerechten uit 10 jaar Koffietijd

Tien jaar bestaat het programma al. Koffietijd is een begrip in televisieland en een programma waar ik twee keer te gast in mocht zijn. Beide keren in verband met Smulpaapje. De laatste keer, ter gelegenheid van mijn boek Wat lunchen we vandaag?, mocht ik live in de uitzending koken. Super spannend, maar super leuk. Mede met dank ook aan een van mijn favoriete televisiemensen, Quinty Trustful, werd het uiteindelijk echt een feestje.

Het culinaire team van Koffietijd

Maar goed, genoeg over mijn herinneringen. Tien jaar Koffietijd dus. En in al die tien jaar heeft eten een belangrijke rol gespeeld. De allereerste jaren runde Caspar Bürgi de keuken. De laatste jaren is het een bataljon aan mannen, die ieder uit hun eigen specialisme koken. Grappig is dat ik een groot deel van die mannen ook weer ken. Het team chefs kookt ieder uit hun eigen keuken. Hidde, de zoete chef. Jigal, de Midden Oosten en vegachef, Klaas, de klassieke chef, Pieter, voor de doordeweekse maaltijd en London voor, zoals het boek het noemt, soulfood.

Maar naast presentatoren en chefs is er ook een enorm groot culinair team dat achter de schermen werkt, de redactie. Ook zij hebben een belangrijke rol in het programma en ook zij komen dus terug in het boek.

Tien jaar Koffietijd recepten

De afgelopen tien jaar werden er 2.500 recepten gekookt bij Koffietijd. Uit die enorme hoeveelheid werden 101 gerechten gekozen. Met zoveel mensen betekent dat dus een hele afwisselend selectie aan recepten. Die zijn, wat mij betreft, niet allemaal even logisch ingedeeld. Het betekent wel dat je echt van alles in het boek tegenkomt. Met heel veel aanvullende informatie of persoonlijke tips. Dat maakt het soms ook wat rommeling, omdat er erg veel op een bladzijde gebeurt.

Maar maakt het uit? Nee. Dit boek is er voor iedereen die houdt van de gezelligheid van Koffietijd. Want dat zie je onherroepelijk terug in het boek. De liefde voor eten is op iedere bladzijde zichtbaar. Dat deze mensen ongelofelijk veel plezier in hun werk hebben en in het maken van dit boek ook.

Keuze in overvloed

Ik kookte natuurlijk ook uit boek. Met zoveel verschillende recepten was dat even zoeken. Want de boterkoek van Hidde zag er heerlijk uit, net als de Surinaamse nasi van London, de plaattaart van Pieter of de oesterzwamkroketten van Klaas. Ik maakte uiteindelijk de falafel van Jigal. Niet de crumle die in het boek staat, maar de gewone falafel. Heerlijk! Het (aangepaste) recept deel ik hier dan ook graag met jullie.

Made by Koffietijd is net als het programma, vol liefde, vol lekker eten, enigszins chaotisch maar met enorm veel plezier gemaakt. Het boek is uitgegeven door Fontaine, kost €22 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 29 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.