Made by Koffietijd – reviewMade by Koffietijd – de 101 beste en lekkerste gerechten uit 10 jaar Koffietijd

Tien jaar bestaat het programma al. Koffietijd is een begrip in televisieland en een programma waar ik twee keer te gast in mocht zijn. Beide keren in verband met Smulpaapje. De laatste keer, ter gelegenheid van mijn boek Wat lunchen we vandaag?, mocht ik live in de uitzending koken. Super spannend, maar super leuk. Mede met dank ook aan een van mijn favoriete televisiemensen, Quinty Trustful, werd het uiteindelijk echt een feestje.

Het culinaire team van Koffietijd

Maar goed, genoeg over mijn herinneringen. Tien jaar Koffietijd dus. En in al die tien jaar heeft eten een belangrijke rol gespeeld. De allereerste jaren runde Caspar Bürgi de keuken. De laatste jaren is het een bataljon aan mannen, die ieder uit hun eigen specialisme koken. Grappig is dat ik een groot deel van die mannen ook weer ken. Het team chefs kookt ieder uit hun eigen keuken. Hidde, de zoete chef. Jigal, de Midden Oosten en vegachef, Klaas, de klassieke chef, Pieter, voor de doordeweekse maaltijd en London voor, zoals het boek het noemt, soulfood.

Maar naast presentatoren en chefs is er ook een enorm groot culinair team dat achter de schermen werkt, de redactie. Ook zij hebben een belangrijke rol in het programma en ook zij komen dus terug in het boek.

Tien jaar Koffietijd recepten

De afgelopen tien jaar werden er 2.500 recepten gekookt bij Koffietijd. Uit die enorme hoeveelheid werden 101 gerechten gekozen. Met zoveel mensen betekent dat dus een hele afwisselend selectie aan recepten. Die zijn, wat mij betreft, niet allemaal even logisch ingedeeld. Het betekent wel dat je echt van alles in het boek tegenkomt. Met heel veel aanvullende informatie of persoonlijke tips. Dat maakt het soms ook wat rommeling, omdat er erg veel op een bladzijde gebeurt.

Maar maakt het uit? Nee. Dit boek is er voor iedereen die houdt van de gezelligheid van Koffietijd. Want dat zie je onherroepelijk terug in het boek. De liefde voor eten is op iedere bladzijde zichtbaar. Dat deze mensen ongelofelijk veel plezier in hun werk hebben en in het maken van dit boek ook.

Keuze in overvloed

Ik kookte natuurlijk ook uit boek. Met zoveel verschillende recepten was dat even zoeken. Want de boterkoek van Hidde zag er heerlijk uit, net als de Surinaamse nasi van London, de plaattaart van Pieter of de oesterzwamkroketten van Klaas. Ik maakte uiteindelijk de falafel van Jigal. Niet de crumle die in het boek staat, maar de gewone falafel. Heerlijk! Het (aangepaste) recept deel ik hier dan ook graag met jullie.

Made by Koffietijd is net als het programma, vol liefde, vol lekker eten, enigszins chaotisch maar met enorm veel plezier gemaakt. Het boek is uitgegeven door Fontaine, kost €22 en is in de boekhandel en online te koop.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2020
 
Een pakket vol lekkers van Nairn’s

Ik mag twee mensen blij maken met een pakket heerlijke koekjes en crackertjes van Nairn's
27 mei 2020
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit – editie I

Terug van weggeweest; een overzicht van toffe nieuwe merken en producten. In deze eerste editie toffe ijsjes, zelf cocosballen bakken of koop je je kinderkoekjes liever kant & klaar.
25 mei 2020
 
GESLOTEN – Win een maand Oot granola

De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Maar hou de site ook de komende dagen weer goed in de gaten...
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.
22 mei 2020
Lowlander bier
 
GESLOTEN – Thuis uit eten met Lowlander Bier

Deze winactie is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht gehad. Niet gewonnen? Niet getreurd, er staat weer een smakelijke nieuwe winactie klaar
19 mei 2020
 
Home made Basics van Yvette van Boven – review

Home made Basics van Yvette van Boven staat vol met makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Maar is dat ook zo?!