Made by Koffietijd – reviewMade by Koffietijd – de 101 beste en lekkerste gerechten uit 10 jaar Koffietijd

Tien jaar bestaat het programma al. Koffietijd is een begrip in televisieland en een programma waar ik twee keer te gast in mocht zijn. Beide keren in verband met Smulpaapje. De laatste keer, ter gelegenheid van mijn boek Wat lunchen we vandaag?, mocht ik live in de uitzending koken. Super spannend, maar super leuk. Mede met dank ook aan een van mijn favoriete televisiemensen, Quinty Trustful, werd het uiteindelijk echt een feestje.

Het culinaire team van Koffietijd

Maar goed, genoeg over mijn herinneringen. Tien jaar Koffietijd dus. En in al die tien jaar heeft eten een belangrijke rol gespeeld. De allereerste jaren runde Caspar Bürgi de keuken. De laatste jaren is het een bataljon aan mannen, die ieder uit hun eigen specialisme koken. Grappig is dat ik een groot deel van die mannen ook weer ken. Het team chefs kookt ieder uit hun eigen keuken. Hidde, de zoete chef. Jigal, de Midden Oosten en vegachef, Klaas, de klassieke chef, Pieter, voor de doordeweekse maaltijd en London voor, zoals het boek het noemt, soulfood.

Maar naast presentatoren en chefs is er ook een enorm groot culinair team dat achter de schermen werkt, de redactie. Ook zij hebben een belangrijke rol in het programma en ook zij komen dus terug in het boek.

Tien jaar Koffietijd recepten

De afgelopen tien jaar werden er 2.500 recepten gekookt bij Koffietijd. Uit die enorme hoeveelheid werden 101 gerechten gekozen. Met zoveel mensen betekent dat dus een hele afwisselend selectie aan recepten. Die zijn, wat mij betreft, niet allemaal even logisch ingedeeld. Het betekent wel dat je echt van alles in het boek tegenkomt. Met heel veel aanvullende informatie of persoonlijke tips. Dat maakt het soms ook wat rommeling, omdat er erg veel op een bladzijde gebeurt.

Maar maakt het uit? Nee. Dit boek is er voor iedereen die houdt van de gezelligheid van Koffietijd. Want dat zie je onherroepelijk terug in het boek. De liefde voor eten is op iedere bladzijde zichtbaar. Dat deze mensen ongelofelijk veel plezier in hun werk hebben en in het maken van dit boek ook.

Keuze in overvloed

Ik kookte natuurlijk ook uit boek. Met zoveel verschillende recepten was dat even zoeken. Want de boterkoek van Hidde zag er heerlijk uit, net als de Surinaamse nasi van London, de plaattaart van Pieter of de oesterzwamkroketten van Klaas. Ik maakte uiteindelijk de falafel van Jigal. Niet de crumle die in het boek staat, maar de gewone falafel. Heerlijk! Het (aangepaste) recept deel ik hier dan ook graag met jullie.

Made by Koffietijd is net als het programma, vol liefde, vol lekker eten, enigszins chaotisch maar met enorm veel plezier gemaakt. Het boek is uitgegeven door Fontaine, kost €22 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 29 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.