De lekkerste hummus (choemoes) ooit



Na 5 dagen alleen maar fantástische hummus (in Israël schrijven ze choemoes) te hebben gegeten in Tel Aviv waag ik thuis een poging, met behulp van het recept uit het boek TLV van Jigal Krant. Ik heb uit Tel Aviv gedroogde kikkererwten, tahini (techina) en olijfolie mee genomen, maar het kan natuurlijk ook gewoon met in Nederland gekocht ingrediënten!

Het resultaat is de romigste, lekkerste hummus ooit! Eet het zo, met brood. Of maak er een bowl van door een topping van gekruid gehakt, noten en granaatappelpitten erop te doen. Maar maak ‘m hoe dan ook, want lekkerder dan deze is ‘ie er niet!

Voor ongeveer 6 personen

250g gedroogde kikkererwten (hoe kleiner, hoe beter)
2x 5g bakingsoda
2 tenen knoflook, geperst (ik gebruikte gepofte knoflook)
275g tahini (technina)
sap van 1 – 1 ½ citroen
1tl zout

Verder nodig: keukenmachine

Basisrecept hummus

Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met 5g bakingsoda erin opgelost. Giet af en doe ze in een pan waar je schoon water in doet met de andere 5g bakingsoda. Zorg dat de kikkererwten ongeveer 3cm onderstaan. Breng aan de kook, vuur laag, deksel op de pan en laat ze ongeveer 45 minuten koken. Zijn de kikkererwten kleiner, dan zijn ze eerder gaar. Grotere kikkererwten kunnen ook langer dan 45 minuten nodig hebben. Ze zijn goed als ze uit elkaar vallen en hun velletje loslaten. Houd een eetlepel gare kikkererwten achter ter garnering, giet de rest af maar vang het kookvocht op!

Romige hummus

Doe de kikkererwten in de keukenmachine en laat ze afkoelen. Dan de tahini, knoflook en citroensap erbij en laat dan minstens 10 minuten draaien. Voeg nu wat van het kookvocht toe om het hummus dunner te maken, maar maak ‘ook niet té dun. Breng op smaak met zout en misschien nog wat extra citroensap. Proeven is weten!

Olijfolie als laatste!

Pas bij het serveren doe je olijfolie over de hummus, die heb je namelijk alleen nog nodig voor de smaak. Doe een aantal eetlepels hummus op een diep bord, zet de achterkant van de lepel op het topje en draai je bord nu rond. Je krijgt dan een mooi kuiltje in het midden, waar je allerlei toppings op kunt doen. Eet je ‘puur dan doe je hier de resterende gare kikkererwten overheen, een goede scheut olie en evt. wat paprikapoeder of sumak.

hummus TLV met topping

Hummus met gehakt & granaatappel uit TLV

Met deze hummus kun je ook een fantastische avondmaaltijd maken. Bak 400g rundergehakt met wat grof gesneden lenteui, 1tl harissa, ½ tl gemalen komijn, ½ tl kaneel en ½ tl korianderpoeder. Dan een handje geroosterde pijnboompitten en granaatappel erbij en over de nog warme hummus scheppen.Mmmmmm!

Het originele recept hiervan, ik paste mijn versie iets aan omdat ik niet alles in huis had, vind je overigens ook in het boek TLV.

Hummus bewaren

Je kunt deze hummus heel prima bewaren. Doe wat je niet gebruikt in een afgesloten bakje en zet in de koelkast. Gebruik je ‘m dan later, proef even of de smaak dan nog is zoals je wilt. Je kunt er op een later moment nog prima extra zout, citroensap of wat vocht door heen doen.

Gepubliceerd op 1 mei 2018


1 reactie

  1. N. Pelled schreef:

    Choemoes fantastie,
    Eenvoudig te volgen recept en het resultaat chalom (droom)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.