De allerlekkerste stroopkoeken
Deze stroopkoeken, uit de 100 Allerbeste recepten van Rutger Bakt, zijn super simpel, maar verslavend lekker. Echt de lekkerste ooit! Bovendien ook nog eens super eenvoudig om te maken. Het beste bewijs daarvoor is wel dat mijn lieve vent, samen met onze dochter, de koeken bakte. Ik hoefde ze alleen maar op de foto te zetten.
Het enige dat jij hoeft te doen is zorgen dat je de ingrediënten in huis hebt / haalt en de keuken in te duiken. Het originele recept is genoeg voor 20 – 25 stroopkoeken. Wij halveerde dat recept. Uit zelfbescherming haha.
Wat ook fijn is trouwens is dat de koeken in een afgesloten trommel lekker blijven. De stroop trekt niet zodanig in de koek dat die daar slof van wordt. Natuurlijk moet je ze geen dágen bewaren. Maar ik geloof dat dat met deze stroopkoeken ook niet echt een risico is..
Voor 20-25 koeken heb je nodig
200g boter, op kamertemperatuur
150g witte basterdsuiker (wij gebruikten fijne suiker)
mespunt keukenzout
1 ei, op kamertemperatuur
300g bloem
1,5 tl bakpoeder
voor de stroopvulling
200g keukenstroop
100g lichte basterdsuiker (wij gebruikten donkere)
75g roomboter
halve tl kaneelpoeder
verder nodig
extra bloem – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht) – paletmesje (optioneel)
De allerlekkerste stroopkoeken
Voor de stroopkoeken begin je met de basis, de koeken. Hiervoor meng je boter, basterdsuiker, zout in een kom. Meng dit – met je handen of een mixer met deeghaken – goed door elkaar. Voeg het ei toe en als dat is opgenomen de bloem en het bakpoeder. Kneed alles tot een samenhangend deeg en verpak dat in plasticfolie. Laat dat minstens een uur rusten in de koelkast.
Haal het dan uit de koelkast en kneed nog even kort door. Op een licht bebloemd werkblad rol je het uit tot ongeveer 2-3mm dikte. Steek er dan met een steker (of glas) rondjes uit van ongeveer 7cm doorsnee. Verzamel het overgebleven deeg en rol weer uit. Herhaal tot je geen deeg meer hebt. Leg de koekjes op een bakpapier op de bakplaat en bak ze in 13.-18 minunten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen. In de tussentijd maak je de stroopvulling.
Stroopkoeken van Rutger Bakt
Verwarm voor de stroopvulling de stroop in een pannetje op medium vuur. Voeg de suiker en boter toe en breng aan de kook. Laat dat een minuutje of twee doorkoken, blijf wel roeren, tot alle suikerkristallen zijn opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de kaneel toe. Pak een koekje en besmeer dat (handigst is met een paletmes of gebruik ander de achterkant van een theelepel) met stroopvulling. Dat mag royaal. Dan een tweede koekje erop leggen en even aanduwen. Et voilà, je stroopkoeken zijn klaar!
Gepubliceerd op 7 september 2020