De allerlekkerste stroopkoeken



Deze stroopkoeken, uit de 100 Allerbeste recepten van Rutger Bakt, zijn super simpel, maar verslavend lekker. Echt de lekkerste ooit! Bovendien ook nog eens super eenvoudig om te maken. Het beste bewijs daarvoor is wel dat mijn lieve vent, samen met onze dochter, de koeken bakte. Ik hoefde ze alleen maar op de foto te zetten.

Het enige dat jij hoeft te doen is zorgen dat je de ingrediënten in huis hebt / haalt en de keuken in te duiken. Het originele recept is genoeg voor 20 – 25 stroopkoeken. Wij halveerde dat recept. Uit zelfbescherming haha.

Wat ook fijn is trouwens is dat de koeken in een afgesloten trommel lekker blijven. De stroop trekt niet zodanig in de koek dat die daar slof van wordt. Natuurlijk moet je ze geen dágen bewaren. Maar ik geloof dat dat met deze stroopkoeken ook niet echt een risico is..

koeken

Voor 20-25 koeken heb je nodig
200g boter, op kamertemperatuur
150g witte basterdsuiker (wij gebruikten fijne suiker)
mespunt keukenzout
1 ei, op kamertemperatuur
300g bloem
1,5 tl bakpoeder

voor de stroopvulling
200g keukenstroop
100g lichte basterdsuiker (wij gebruikten donkere)
75g roomboter
halve tl kaneelpoeder

verder nodig
extra bloem – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht) – paletmesje (optioneel)

De allerlekkerste stroopkoeken

Voor de stroopkoeken begin je met de basis, de koeken. Hiervoor meng je boter, basterdsuiker, zout in een kom. Meng dit – met je handen of een mixer met deeghaken – goed door elkaar. Voeg het ei toe en als dat is opgenomen de bloem en het bakpoeder. Kneed alles tot een samenhangend deeg en verpak dat in plasticfolie. Laat dat minstens een uur rusten in de koelkast.

Haal het dan uit de koelkast en kneed nog even kort door. Op een licht bebloemd werkblad rol je het uit tot ongeveer 2-3mm dikte. Steek er dan met een steker (of glas) rondjes uit van ongeveer 7cm doorsnee. Verzamel het overgebleven deeg en rol weer uit. Herhaal tot je geen deeg meer hebt. Leg de koekjes op een bakpapier op de bakplaat en bak ze in 13.-18 minunten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen. In de tussentijd maak je de stroopvulling.

Stroopkoeken van Rutger Bakt

Verwarm voor de stroopvulling de stroop in een pannetje op medium vuur. Voeg de suiker en boter toe en breng aan de kook. Laat dat een minuutje of twee doorkoken, blijf wel roeren, tot alle suikerkristallen zijn opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de kaneel toe. Pak een koekje en besmeer dat (handigst is met een paletmes of gebruik ander de achterkant van een theelepel) met stroopvulling. Dat mag royaal. Dan een tweede koekje erop leggen en even aanduwen. Et voilà, je stroopkoeken zijn klaar!

Gepubliceerd op 7 september 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.
21 februari 2021
Wokbroccoli biefstuk Smulpaapje
 
Snelle roerbak met broccoli en biefstuk

Een snelle, makkelijke roerbakmaaltijd met broccoli en biefstuk, waarbij je zelfs je eigen roerbaksaus maakt.
18 februari 2021
vegan gebakken rijst
 
Gebakken rijst met pikante tofu

Ik vergeet regelmatig hoe makkelijk gebakken rijst is. Hoe snel klaar ook. En al helemaal hoe heerlijk gebakken rijst is. Zeker met tofu en kimchi erdoor.