Weekmenu 2021 – week 45
Het wordt weer smullen met dit nieuwe weekmenu. Van Hollandse stamppot tot Midden-Oosterse zalm. Maar ook een heerlijk verwenontbijtje. Het wordt weer een fijne week!
En helemaal zo in de weken voor december zorg ik dat we thuis net even wat meer vitaminen eten dan we normaal al doen.
Het is koud, guur en nat. December wordt er weer volop gesnoept en zijn er de overheerlijke kerstdagen. Goed dus om nu even te zorgen dat je er tegen aan kunt.
Dus in dit weekmenu volop groente, op allerlei manieren bereid. Er is vegetarisch, vis, kip en een goddelijk ontbijtje in het weekend. Want we blijven wel genieten natuurlijk.
Weekmenu 2021 – week 45
Dit staat er op het (week)menu:
- Stamppotje gesmoorde prei
- Zalm uit de oven
- Zoet-zure bloemkool met rijst
- Orzo pasta op Griekse wijze
- Hartige taart met pompoen en spruitjes
- Eggs Benedict plaattaart
maandag – Stamppotje gesmoorde prei
Soms is eenvoud gewoon het beste begin van de week. Dus een Hollandse stamppot met lekker veel groente.
dinsdag – Zalm uit de oven
Een heerlijk Ottolenghi recept, maar dat wel gewoon in een half uur op tafel staat. Yum!
woensdag – Zoet-zure bloemkool met rijst
Bloemkoolrecepten kun je simpelweg niet genoeg hebben. Probeer deze zoet-zure variant absoluut ook een keer.
donderdag – Orzo pasta op Griekse wijze
Orzo is een kleine pastasoort, maar de smaak is groots! Zeker als je deze pasta op Griekse wijze maakt
vrijdag – Hartige taart met pompoen en spruitjes
Drie van mijn favoriete winterse groente – pompoen, spruitjes en rode kool – in één hartige taart. Hoppa!
weekendtip – Eggs Benedict plaattaart
Ongegeneerd genieten, dat ga je dit weekend zeker doen met deze verrassende plaattaart uit het nieuwe boek van Sabine Koning.
Boodschappenlijst voor het weekmenu
maandag
750g prei, in ringen
25g boter
1el gedroogde tijm
1 citroen (citroen eerst goed schoonboenen)
1kg kruimige aardappels
100g feta
75g zongedroogde tomaatjes (op olie)
2el platte peterselie (ongeveer 8g)
optioneel: zwarte olijven, grof gesneden
dinsdag
1 stuk zalmfilet met huid van ongeveer 600 gram
2 el za’atar (o.a. te koop bij AH, van Souq)
2 tl sumak (idem)
60 ml olijfolie
250 gram babyspinazie (of gebruik gewone spinazie of boerenkool/snijbiet)
90 gram tahin (Souq, via AH)
3 tenen knoflook
3,5 el citroensap
1,5 el verse koriander
woensdag
1 grote bloemkool, je hebt netto ongeveer 1 kilo roosjes nodig
150ml sojasaus
75 ml maple syrup
30 ml balsamico azijn (of rijst azijn)
1 sinaasappel
1 ½ tl sesamolie
1 tl knoflookpoeder
1 tl verse, geraspte gember
1 ½ el maïzena
200g rijst, naar keuze
4 bosuitjes
2el sesamzaad
donderdag
1 zak orzo (500 gram) ik gebruikte la Molisana orzo (o.a. bij AH te koop)
1 komkommer
1 paprika
1 pot Kalamata olijven (à 240g)
1 plak feta (Dodoni)
250 gram cherry tomaatjes
1 rode ui
½ limoen
mais van 1 gegrilde maiskolf (of gebruik 1 klein blikje mais, afgespoeld en uitgelekt)
verse dille, naar smaak
2-3 el extra vierge olijfolie
vrijdag
1 rol kant en klaar bladerdeeg
500g spruitjes
1 biologische pompoen(netto ongeveer 350g)
1el neutrale olie
½ rode ui
½ tl gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder, naar smaak
100g geraspte rode kool
150ml slagroom
2 eieren (L)
1 handje geraspte kaas, naar keuze
125g gerookte spekreepjes,
Weekendtip
1 rol vers bladerdeeg
75 gram crème fraiche
100 geroosterde achterham (broodbeleg)
4 eieren (M)
verse bieslook, peper en zout
3 eidoorers
2 el wittewijnazijn
1 el citroensap
250 gram ongezouten roomboter
Gepubliceerd op 5 november 2021