Zoete challa (uit NOSH)



Zoete challa uit NOSH

Het stond al héél lang op mijn bucketlist om een keer zelf te maken, challa. Eerder nam ik die mee uit Tel Aviv en ik kocht ze ook bij de Joodse bakker in Antwerpen. Maar niets kan op tegen vers gebakken challa. Dit recept komt uit het héérlijk boek NOSH (review vind je hier.)

Of je ‘m nu eet, warm uit de oven, met zoute boter en jam. Of als lunch met roomkaas en bieslook. Oh en restjes maken de lekkerste wentelteefjes.. Gauw de keuken in dus.

voor 2 broden 
10g gedroogde gist
60g kristalsuiker
240ml warm water (+ wat extra)
750g bloem
10g zout
30ml zonnebloemolie
20ml honing + 1 eetlepel extra
1 ei
1 eigeel
sesamzaad

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten rijzen + 30 minuten oventijd
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – heteluchtoven op 180C voorverwarmd – Kitchenaid met deeghaak (optioneel)

Recept voor challa

Meng de gist en suiker met 125ml van het warme water en roer heel goed door elkaar. Laat dan staan tot je aan de bovenkant bubbels ziet verschijnen, een teken dat je gist actief is. Gebeurt dit niet, dan is je gist waarschijnlijk te oud en heeft het geen zin om te gaan bakken. Koop dan eerst nieuwe gist. Hoewel Esther in haar boek aangeeft dat ze liefst met de hand kneedt, ben ik een luie bakker en heb mijn Kitchenaid met deeghaak gebruikt. Dat hoeft dus niet.

Meng in een grote kom met een vork 400g van de bloem met je gist/suikermengsel, tot het rul is. Dan gaat de zonnebloemolie erbij, net als de 20ml honing en het hele ei. Terwijl je kneedt voeg je langzaam de rest van de bloem en het water toe. Om en om. Ik gebruikte niet alle bloem overigens (80g minder) en wat meer water dan in het recept. Vervolgens kneed je alles minstens 10 minuten door (nu snap je misschien waarom ik graag de Kitchenaid het werk laat doen…). Het deeg is na 10 minuten kneden wittig, glimmend en elastisch.

Tip voor goed gerezen challa deeg

Vet je bol deeg nu heel lichtjes in met wat zonnebloemolie, leg het in een kom en dek af. Zet op een warme plek weg en laat het rijzen. Lang rijzen, minstens 60 minuten. Het is pas klaar als je deeg verdubbeld is. Ik heb een rijsstand op mijn oven (hallelujah!) en daarin was het in 55 minuten al prachtig verdubbeld. Haal het dan uit de kom en verdeel in 6 gelijke stukken. Je komt dan uit op ongeveer 175g per bol deeg. Daar maak je een lange streng van. En per drie strengen vlecht je een brood. Leg dat op de bakplaat met bakpapier en laat genoeg ruimte over voor je tweede brood.

Zoete challa

Verwarm de oven voor en bestrijk de bovenkant van je twee broden nu met het eigeel dat je losklopt met de eetlepel honing en een klein beetje water. Kwast lekker royaal in, voor een goudbruin brood na het bakken. Bestrooi dan met sesamzaad. Zet een bakje water onder in de oven en bak de broden nu 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen, voor je ze in dikke plakken snijdt. Zó lekker!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 mei 2020
Lamsköfte wellington
 
Lamskofte wellington

Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!
19 mei 2020
 
Marmercake met chocolade & banaan uit Home Made Basics

Het perfecte huwelijk tussen hazelnotenchocoladepasta en rijpe bananen in deze heerlijke marmercake.
19 mei 2020
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!
15 mei 2020
foto_artikel_AD.jpg
 
Smulpaapje live op SusanAretz.nl

Na letterlijk máánden aan voorbereiding is het vandaag dan eindelijk zover. Smulpaapje is live op SusanAretz.nl
15 mei 2020
 
Maak kennis met Maaike

Vanaf vandaag is er een nieuw gezicht op de site. Maak kennis met Maaike. Vanaf Curaçao!
15 mei 2020
Maaike's stories
 
Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Hoe ben je zwanger op Curaçao? En lijkt dat een beetje op hoe je dat zou ervaren in Nederland? Maaike vertelt je er alles over.