Zoete challa (uit NOSH)



Zoete challa uit NOSH

Het stond al héél lang op mijn bucketlist om een keer zelf te maken, challa. Eerder nam ik die mee uit Tel Aviv en ik kocht ze ook bij de Joodse bakker in Antwerpen. Maar niets kan op tegen vers gebakken challa. Dit recept komt uit het héérlijk boek NOSH (review vind je hier.)

Of je ‘m nu eet, warm uit de oven, met zoute boter en jam. Of als lunch met roomkaas en bieslook. Oh en restjes maken de lekkerste wentelteefjes.. Gauw de keuken in dus.

voor 2 broden 
10g gedroogde gist
60g kristalsuiker
240ml warm water (+ wat extra)
750g bloem
10g zout
30ml zonnebloemolie
20ml honing + 1 eetlepel extra
1 ei
1 eigeel
sesamzaad

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten rijzen + 30 minuten oventijd
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – heteluchtoven op 180C voorverwarmd – Kitchenaid met deeghaak (optioneel)

Recept voor challa

Meng de gist en suiker met 125ml van het warme water en roer heel goed door elkaar. Laat dan staan tot je aan de bovenkant bubbels ziet verschijnen, een teken dat je gist actief is. Gebeurt dit niet, dan is je gist waarschijnlijk te oud en heeft het geen zin om te gaan bakken. Koop dan eerst nieuwe gist. Hoewel Esther in haar boek aangeeft dat ze liefst met de hand kneedt, ben ik een luie bakker en heb mijn Kitchenaid met deeghaak gebruikt. Dat hoeft dus niet.

Meng in een grote kom met een vork 400g van de bloem met je gist/suikermengsel, tot het rul is. Dan gaat de zonnebloemolie erbij, net als de 20ml honing en het hele ei. Terwijl je kneedt voeg je langzaam de rest van de bloem en het water toe. Om en om. Ik gebruikte niet alle bloem overigens (80g minder) en wat meer water dan in het recept. Vervolgens kneed je alles minstens 10 minuten door (nu snap je misschien waarom ik graag de Kitchenaid het werk laat doen…). Het deeg is na 10 minuten kneden wittig, glimmend en elastisch.

Tip voor goed gerezen challa deeg

Vet je bol deeg nu heel lichtjes in met wat zonnebloemolie, leg het in een kom en dek af. Zet op een warme plek weg en laat het rijzen. Lang rijzen, minstens 60 minuten. Het is pas klaar als je deeg verdubbeld is. Ik heb een rijsstand op mijn oven (hallelujah!) en daarin was het in 55 minuten al prachtig verdubbeld. Haal het dan uit de kom en verdeel in 6 gelijke stukken. Je komt dan uit op ongeveer 175g per bol deeg. Daar maak je een lange streng van. En per drie strengen vlecht je een brood. Leg dat op de bakplaat met bakpapier en laat genoeg ruimte over voor je tweede brood.

Zoete challa

Verwarm de oven voor en bestrijk de bovenkant van je twee broden nu met het eigeel dat je losklopt met de eetlepel honing en een klein beetje water. Kwast lekker royaal in, voor een goudbruin brood na het bakken. Bestrooi dan met sesamzaad. Zet een bakje water onder in de oven en bak de broden nu 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen, voor je ze in dikke plakken snijdt. Zó lekker!

Gepubliceerd op 30 april 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus