Zoete challa (uit NOSH)



Het recept voor de allerlekkerste, zelfgemaakte challa komt uit NOSH. De allerlekkerste challa maak je met dit recept vanaf nu gewoon thuis. En echt. Als ik het kan…

Het stond al héél lang op mijn bucketlist om een keer zelf te maken, challa. Eerder nam ik die mee uit Tel Aviv en ik kocht ze ook bij de Joodse bakker in Antwerpen.

Maar niets kan op tegen vers gebakken challa. Dit recept komt uit het héérlijk boek NOSH (review vind je hier.)

Of je de challa nu eet, warm uit de oven, met zoute boter en jam. Of als lunch met roomkaas en bieslook. Oh en restjes maken de lekkerste wentelteefjes.. Gauw de keuken in dus.

voor 2 broden

10g gedroogde gist
60g kristalsuiker
240ml warm water (+ wat extra)
750g bloem
10g zout
30ml zonnebloemolie
20ml honing + 1 eetlepel extra
1 ei
1 eigeel
sesamzaad

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten rijzen + 30 minuten oventijd
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – heteluchtoven op 180C voorverwarmd – Kitchenaid met deeghaak (optioneel)

Recept voor de lekkerste challa

Meng voor het deeg van de challa de gist en suiker met 125ml van het warme water en roer heel goed door elkaar. Laat dan staan tot je aan de bovenkant bubbels ziet verschijnen, een teken dat je gist actief is. Gebeurt dit niet, dan is je gist waarschijnlijk te oud en heeft het geen zin om te gaan bakken. Koop dan eerst nieuwe gist.

Hoewel Esther in haar boek aangeeft dat ze liefst met de hand kneedt, ben ik een luie bakker en heb mijn Kitchenaid met deeghaak gebruikt. Dat hoeft dus niet.

Meng in een grote kom met een vork 400g van de bloem met je gist/suikermengsel, tot het rul is. Dan gaat de zonnebloemolie erbij, net als de 20ml honing en het hele ei. Terwijl je kneedt voeg je langzaam de rest van de bloem en het water toe. Om en om.

Ik gebruikte niet alle bloem overigens (80g minder) en wat meer water dan in het recept. Vervolgens kneed je alles minstens 10 minuten door (nu snap je misschien waarom ik graag de Kitchenaid het werk laat doen…). Het deeg is na 10 minuten kneden wittig, glimmend en elastisch.

Challa ongebakken

Tip voor goed gerezen challa deeg

Vet je bol deeg nu heel lichtjes in met wat zonnebloemolie, leg het in een kom en dek af. Zet op een warme plek weg en laat het rijzen. Lang rijzen, minstens 60 minuten. Het is pas klaar als je deeg verdubbeld is. Ik heb een rijsstand op mijn oven (hallelujah!) en daarin was het in 55 minuten al prachtig verdubbeld.

Haal het gerezen challa deeg uit de kom en verdeel in 6 gelijke stukken. Je komt dan uit op ongeveer 175g per bol deeg. Daar maak je een lange streng van. En per drie strengen vlecht je een brood. Leg dat op de bakplaat met bakpapier en laat genoeg ruimte over voor je tweede brood.

Challa

Zoete challa

Verwarm de oven voor en bestrijk de bovenkant van je twee broden nu met het eigeel dat je losklopt met de eetlepel honing en een klein beetje water. Kwast lekker royaal in, voor een goudbruin brood na het bakken. Bestrooi dan met sesamzaad.

Zet een bakje water onder in de oven en bak de broden nu 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen, voor je ze in dikke plakken snijdt. Zó lekker!

Wentelteefjes van challa

Wentelteefjes van challa

Blijft er challa over dat niet meer op en top vers is? Maak er dan wentelteefjes van!

Voor 6-8 wentelteefjes

4 eieren
1 tl kaneel
1tl vanille extract
300ml melk
6-8 sneetjes challa, hoe ouder hoe beter
maple syrup of poedersuiker, naar smaak

Klop de eieren los met de melk en de smaakmakers. Verhit een grote pan op het vuur, zonder boter of olie. Drenk per keer twee sneetjes challa in het ei/melkmengsel, laat het overtollige mengsel eraf lopen en leg in de hete pan. Bak aan weerszijden tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Serveer met maple syrup of wat poeder suiker. Heb je ze in huis, dan is het ook super lekker om er bosbessen of ander fruit bij te serveren.

Wil je ze eerst allemaal bakken voor je aan tafel gaat? Leg dan de gebakken wentelteefjes op een bakplaat en houd ze warm in een voorverwarmde oven van 100C. Ze zullen dan wel nog iets droger worden, maar zo kun je wel allemaal tegelijk aan tafel. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 30 april 2020


1 reactie

  1. Marja koopman schreef:

    Vandaag gemaakt en was heerlijk brood goed recept voor herhaling vatbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.