NOSH van Esther Erwteman (review)NOSH van Esther Erwteman

Wat van NOSH vooral afspat, net als bij An An van Mai Nguyen, is de liefde voor het eten. En in het geval van NOSH ook nog eens de liefde voor het leven. Het is hoe ik Esther ken in de paar keer dat ik haar ontmoet heb en het is heerlijk dat dit zo zichtbaar is in haar boek.

NOSH is een héél persoonlijk kookboek. Het is het soort kookboek dat ik het allerliefste lees. Omdat er meer in staat dan recepten. Het levensverhaal van Esther, ook al is ze nog hartstikke jong, is mega interessant om te lezen. De keuzes die ze maakt ten aanzien van haar Joods zijn. De plekken op de wereld waar ze gewoond heeft. Maar als rode draad door alles loopt haar liefde voor eten.

Joodse vegetarische recepten

Door haar Joodse achtergrond zijn de recepten in het boek kosher, oftewel volgens de spijswet van de Thora, die door veel Joden wordt aangehouden. Grappig is om te lezen waarom Esther kosher eet en haar man daar niks van moet hebben. Maar bovenal zijn het ongelofelijk lekker recepten.

Wie, zoals ik, wel eens heeft gekookt in de kookstudio van Esther in Amsterdam (Esther’s Cookery) weet dat groente de basis zijn voor alles wat ze maakt. Die komen dan ook veelvuldig in dit boek terug. Alles ziet er even verrukkelijk uit.

Recepten én verhalen

Maar zoals ik al zei, het is meer dan een verzameling recepten. Bij veel van de recepten staat een achtergrondverhaal over de oorsprong van het gerecht. Ik hou zo van dit soort intro’s, het gerecht gaat er door leven. Esther vertelt daarnaast meer over de Joodse feestdagen en eettradities, ook die van haar familie. En dat zijn er veel.

Het is ook een van de redenen geweest voor dit boek. Het vastleggen van Esthers interpretatie van haar Joodse keuken. Want dat die voor iedereen anders is legt ze aan het begin van het boek meteen uit. Maar met dit boek legt ze haar afkomst qua eten vast voor haar dochter Sara, aan wie het boek is opgedragen.

Dikke vette aanrader

Ik ben echt dol enthousiast over het boek. Omdat het met liefde gemaakt is, omdat het familieverhalen vertelt, tradities over eten, omdat er zo ongelofelijk veel lekkere en maakbare recepten in staan. Dat het Joodse recepten zijn zal allemaal wel, dit is een kookboek dat religie overstijgend lekker is.

En ja, dat betekent dat ik op woensdagochtend een Challa stond te bakken, die normaliter door Esther voor de Joodse feestdag Rosh Hashanah gemaakt wordt. Het voelde even gek om dat te doen, maar toen ik het resultaat proefde was dat gevoel gauw weg. Dit wil je allemaal gewoon thuis bakken. Op welke dag van de week dan ook. Mazzel dan ook dat ik het recept vandaag met je deel… Oh en restjes challah maken de lekkerste wentelteefjes, ik zeg het maar alvast…

 

Voor de rest moet je het boek gewoon lekker zelf aanschaffen en eruit gaan koken. Want dat deed ik ook, met de choemoes, de baghrir met venkel, de tabouleh en de boreka’s die er in staan. En dat was slechts in de eerste paar weken dat ik het boek in huis had…

NOSH van Esther Erwteman is uitgegeven door Nieuw Amsterdam, kost € 29,99  en is in de boekhandel en online te koop.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2020
 
Een pakket vol lekkers van Nairn’s

Ik mag twee mensen blij maken met een pakket heerlijke koekjes en crackertjes van Nairn's
27 mei 2020
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit – editie I

Terug van weggeweest; een overzicht van toffe nieuwe merken en producten. In deze eerste editie toffe ijsjes, zelf cocosballen bakken of koop je je kinderkoekjes liever kant & klaar.
25 mei 2020
 
GESLOTEN – Win een maand Oot granola

De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Maar hou de site ook de komende dagen weer goed in de gaten...
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.
22 mei 2020
Lowlander bier
 
GESLOTEN – Thuis uit eten met Lowlander Bier

Deze winactie is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht gehad. Niet gewonnen? Niet getreurd, er staat weer een smakelijke nieuwe winactie klaar
19 mei 2020
 
Home made Basics van Yvette van Boven – review

Home made Basics van Yvette van Boven staat vol met makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Maar is dat ook zo?!