NOSH van Esther Erwteman (review)Wat van NOSH vooral afspat, net als bij An An van Mai Nguyen, is de liefde voor het eten. En in het geval van NOSH ook nog eens de liefde voor het leven. Het is hoe ik Esther ken in de paar keer dat ik haar ontmoet heb en het is heerlijk dat dit zo zichtbaar is in haar boek.

NOSH is een héél persoonlijk kookboek. Het is het soort kookboek dat ik het allerliefste lees. Omdat er meer in staat dan recepten. Het levensverhaal van Esther, ook al is ze nog hartstikke jong, is mega interessant om te lezen. De keuzes die ze maakt ten aanzien van haar Joods zijn. De plekken op de wereld waar ze gewoond heeft. Maar als rode draad door alles loopt haar liefde voor eten.

Joodse vegetarische recepten

Door haar Joodse achtergrond zijn de recepten in het boek kosher, oftewel volgens de spijswet van de Thora, die door veel Joden wordt aangehouden. Grappig is om te lezen waarom Esther kosher eet en haar man daar niks van moet hebben. Maar bovenal zijn het ongelofelijk lekker recepten.

Wie, zoals ik, wel eens heeft gekookt in de kookstudio van Esther in Amsterdam (Esther’s Cookery) weet dat groente de basis zijn voor alles wat ze maakt. Die komen dan ook veelvuldig in dit boek terug. Alles ziet er even verrukkelijk uit.

Recepten én verhalen

Maar zoals ik al zei, het is meer dan een verzameling recepten. Bij veel van de recepten staat een achtergrondverhaal over de oorsprong van het gerecht. Ik hou zo van dit soort intro’s, het gerecht gaat er door leven. Esther vertelt daarnaast meer over de Joodse feestdagen en eettradities, ook die van haar familie. En dat zijn er veel.

Het is ook een van de redenen geweest voor dit boek. Het vastleggen van Esthers interpretatie van haar Joodse keuken. Want dat die voor iedereen anders is legt ze aan het begin van het boek meteen uit. Maar met dit boek legt ze haar afkomst qua eten vast voor haar dochter Sara, aan wie het boek is opgedragen.

Dikke vette aanrader

Ik ben echt dol enthousiast over het boek. Omdat het met liefde gemaakt is, omdat het familieverhalen vertelt, tradities over eten, omdat er zo ongelofelijk veel lekkere en maakbare recepten in staan. Dat het Joodse recepten zijn zal allemaal wel, dit is een kookboek dat religie overstijgend lekker is.

En ja, dat betekent dat ik op woensdagochtend een Challa stond te bakken, die normaliter door Esther voor de Joodse feestdag Rosh Hashanah gemaakt wordt. Het voelde even gek om dat te doen, maar toen ik het resultaat proefde was dat gevoel gauw weg. Dit wil je allemaal gewoon thuis bakken. Op welke dag van de week dan ook. Mazzel dan ook dat ik het recept vandaag met je deel… Oh en restjes challah maken de lekkerste wentelteefjes, ik zeg het maar alvast…

 

Voor de rest moet je het boek gewoon lekker zelf aanschaffen en eruit gaan koken. Want dat deed ik ook, met de choemoes, de baghrir met venkel, de tabouleh en de boreka’s die er in staan. En dat was slechts in de eerste paar weken dat ik het boek in huis had…

NOSH van Esther Erwteman is uitgegeven door Nieuw Amsterdam, kost € 29,99  en is in de boekhandel en online te koop.

 

Gepubliceerd op 30 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.