Zelf bacon maken



Met dank aan foodie collega Therese van Kitchenexile weet ik nu hoe je, echt super easy, thuis zelf bacon maakt.

Het curen – ofwel zouten – van een stuk buikspek betekent dat met iets meer dan een week je van gewoon buikspek naar awesome bacon gaat.

Nooit geweten dat het zó eenvoudig zou zijn. De mijne maakte ik verder nog op smaak met Italiaanse berghoning, maar het kan ook met maple syrup of gewone honing.

Net wat je wilt.

zelf bacon maken

Recept voor huisgemaakte bacon:

  • 1 kilo (Livar) buikspek, zonder zwoerd
  • 30g zout per kilo (gewoon keukenzout)
  • 50g honing
  • 1 ziplock zakje (of vacuumapparaat, maar die heb ik niet standaard in huis)

Let op!
Voor je begint zorg je dat je plank, aanrecht én handen zorgvuldig gewassen zijn. Je wilt geen onverwachte bacterie in je vlees, want dan kun je het weggooien.

Zo maak je zelf bacon

Wrijf nu je buikspek zorgvuldig in met het zout, echt in alle kieren & gaten wrijf je het erin. Daarover heen druppel je de honing en ook die wrijf je rondom in. Dan het buikspek in de ziplock en goed afsluiten. Leg dit nu 7-10 dagen in de koelkast en draai dagelijks even om.

Na die tijd haal je het vlees eruit en spoel je het onder de kraan goed schoon. Leg het nu op een rooster of in een open ovenschaal in de koelkast en laat het 2 dagen aan de lucht drogen. Daarna is het klaar om verwerkt te worden.

Ik heb het stuk gehalveerd en beide helften in plakken gesneden. De kontjes heb ik in blokjes gesneden. Alles is zo de vriezer in gegaan voor later gebruik. Ik zie in ieder geval een Engels ontbijtje in onze toekomst!

Wil je de bacon nog roken, dan kan dat. Zowel koud, als warm. Je leest bij Therese op haar blog hoe dat moet

 

Gepubliceerd op 28 augustus 2018


1 reactie

  1. Arnoud schreef:

    Dit recept klopt niet en kan gevaarlijk zijn. ‘Curen’ is niet zouten met huis-tuin en keukenzout maar met nitrietzout. Alleen nitrietzout doodt de botulismebacterie en behoedt je zo voor ziek worden of erger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.