Zelf bacon makenMet dank aan foodie collega Therese van Kitchenexile weet ik nu hoe je, echt super easy, thuis zelf bacon maakt.

Het curen – ofwel zouten – van een stuk buikspek betekent dat met iets meer dan een week je van gewoon buikspek naar awesome bacon gaat.

Nooit geweten dat het zó eenvoudig zou zijn. De mijne maakte ik verder nog op smaak met Italiaanse berghoning, maar het kan ook met maple syrup of gewone honing.

Net wat je wilt.

zelf bacon maken

Recept voor huisgemaakte bacon:

  • 1 kilo (Livar) buikspek, zonder zwoerd
  • 30g zout per kilo (gewoon keukenzout)
  • 50g honing
  • 1 ziplock zakje (of vacuumapparaat, maar die heb ik niet standaard in huis)

Let op!
Voor je begint zorg je dat je plank, aanrecht én handen zorgvuldig gewassen zijn. Je wilt geen onverwachte bacterie in je vlees, want dan kun je het weggooien.

Zo maak je zelf bacon

Wrijf nu je buikspek zorgvuldig in met het zout, echt in alle kieren & gaten wrijf je het erin. Daarover heen druppel je de honing en ook die wrijf je rondom in. Dan het buikspek in de ziplock en goed afsluiten. Leg dit nu 7-10 dagen in de koelkast en draai dagelijks even om.

Na die tijd haal je het vlees eruit en spoel je het onder de kraan goed schoon. Leg het nu op een rooster of in een open ovenschaal in de koelkast en laat het 2 dagen aan de lucht drogen. Daarna is het klaar om verwerkt te worden.

Ik heb het stuk gehalveerd en beide helften in plakken gesneden. De kontjes heb ik in blokjes gesneden. Alles is zo de vriezer in gegaan voor later gebruik. Ik zie in ieder geval een Engels ontbijtje in onze toekomst!

Wil je de bacon nog roken, dan kan dat. Zowel koud, als warm. Je leest bij Therese op haar blog hoe dat moet

 

Gepubliceerd op 28 augustus 2018


1 reactie

  1. Arnoud schreef:

    Dit recept klopt niet en kan gevaarlijk zijn. ‘Curen’ is niet zouten met huis-tuin en keukenzout maar met nitrietzout. Alleen nitrietzout doodt de botulismebacterie en behoedt je zo voor ziek worden of erger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]