Zelf bacon makenMet dank aan foodie collega Therese van Kitchenexile weet ik nu hoe je, echt super easy, thuis zelf bacon maakt.

Het curen – ofwel zouten – van een stuk buikspek betekent dat met iets meer dan een week je van gewoon buikspek naar awesome bacon gaat.

Nooit geweten dat het zó eenvoudig zou zijn. De mijne maakte ik verder nog op smaak met Italiaanse berghoning, maar het kan ook met maple syrup of gewone honing.

Net wat je wilt.

zelf bacon maken

Recept voor huisgemaakte bacon:

  • 1 kilo (Livar) buikspek, zonder zwoerd
  • 30g zout per kilo (gewoon keukenzout)
  • 50g honing
  • 1 ziplock zakje (of vacuumapparaat, maar die heb ik niet standaard in huis)

Let op!
Voor je begint zorg je dat je plank, aanrecht én handen zorgvuldig gewassen zijn. Je wilt geen onverwachte bacterie in je vlees, want dan kun je het weggooien.

Zo maak je zelf bacon

Wrijf nu je buikspek zorgvuldig in met het zout, echt in alle kieren & gaten wrijf je het erin. Daarover heen druppel je de honing en ook die wrijf je rondom in. Dan het buikspek in de ziplock en goed afsluiten. Leg dit nu 7-10 dagen in de koelkast en draai dagelijks even om.

Na die tijd haal je het vlees eruit en spoel je het onder de kraan goed schoon. Leg het nu op een rooster of in een open ovenschaal in de koelkast en laat het 2 dagen aan de lucht drogen. Daarna is het klaar om verwerkt te worden.

Ik heb het stuk gehalveerd en beide helften in plakken gesneden. De kontjes heb ik in blokjes gesneden. Alles is zo de vriezer in gegaan voor later gebruik. Ik zie in ieder geval een Engels ontbijtje in onze toekomst!

Wil je de bacon nog roken, dan kan dat. Zowel koud, als warm. Je leest bij Therese op haar blog hoe dat moet

 

Gepubliceerd op 28 augustus 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.