Zelf bacon makenMet dank aan foodie collega Therese van Kitchenexile weet ik nu hoe je, echt super easy, thuis zelf bacon maakt.

Het curen – ofwel zouten – van een stuk buikspek betekent dat met iets meer dan een week je van gewoon buikspek naar awesome bacon gaat.

Nooit geweten dat het zó eenvoudig zou zijn. De mijne maakte ik verder nog op smaak met Italiaanse berghoning, maar het kan ook met maple syrup of gewone honing.

Net wat je wilt.

zelf bacon maken

Recept voor huisgemaakte bacon:

  • 1 kilo (Livar) buikspek, zonder zwoerd
  • 30g zout per kilo (gewoon keukenzout)
  • 50g honing
  • 1 ziplock zakje (of vacuumapparaat, maar die heb ik niet standaard in huis)

Let op!
Voor je begint zorg je dat je plank, aanrecht én handen zorgvuldig gewassen zijn. Je wilt geen onverwachte bacterie in je vlees, want dan kun je het weggooien.

Zo maak je zelf bacon

Wrijf nu je buikspek zorgvuldig in met het zout, echt in alle kieren & gaten wrijf je het erin. Daarover heen druppel je de honing en ook die wrijf je rondom in. Dan het buikspek in de ziplock en goed afsluiten. Leg dit nu 7-10 dagen in de koelkast en draai dagelijks even om.

Na die tijd haal je het vlees eruit en spoel je het onder de kraan goed schoon. Leg het nu op een rooster of in een open ovenschaal in de koelkast en laat het 2 dagen aan de lucht drogen. Daarna is het klaar om verwerkt te worden.

Ik heb het stuk gehalveerd en beide helften in plakken gesneden. De kontjes heb ik in blokjes gesneden. Alles is zo de vriezer in gegaan voor later gebruik. Ik zie in ieder geval een Engels ontbijtje in onze toekomst!

Wil je de bacon nog roken, dan kan dat. Zowel koud, als warm. Je leest bij Therese op haar blog hoe dat moet

 

Gepubliceerd op 28 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.