Wel of niet eten verstoppen voor kinderenDat kinderen wat betreft eten nog heel veel moeten leren is vanaf dag één bekend. Iedereen kent de vertrokken gezichten als ze voor het eerst iets nieuws proeven. Niet gek ook, de smaakpapillen van kinderen zijn zoveel intenser dan die van volwassenen.

Dus krijg je vanaf het begin te horen dat ze vooral alles met regelmaat moeten proeven. Tien tot wel vijftien keer, voordat een smaak enigszins acceptabel wordt. En dan begint ook het grote dilemma. Gaan we in de tussentijd dat eten (veelal groente) dan verstoppen voor ze of niet…

Wel of niet eten verstoppen voor kinderen

Wat mij betreft is er geen goed of fout in deze. Zolang als Smulpaapje bestaat vind ik niet dat ik in de positie ben om jou te vertellen hoe je het moet doen. Je krijgt als (jonge) ouders al genoeg goedbedoelde en ongevraagde adviezen.

Toen onze dochter jong was kozen wij voor de Rapley methode, wat zoveel inhoudt als niks in hapjes aanbieden maar gewoon de producten zoals ze zijn. Dus stronkjes gestoomde broccoli (ongelofelijk wat een kind zonder gebit daarmee kan!!!), eten met de handen (yep, téringzooi werd het) en vooral zelf het goede voorbeeld geven (wij dan weer wel met bestek, het moet wel leuk blijven 😉).

Groente of andere dingen die ze mogelijk niet lekker vond hebben we eigenlijk nooit verstopt. We waren (en zijn nog steeds) gezegend met een goede en makkelijke eter. Mazzel? Opvoeding? Een beetje van beiden denk ik. Maar ons motto is vooral eigenlijk altijd geweest, we maken er geen gedoe van. Dus de fase alleen gekookte pasta met kaas willen eten hebben we (zuchtend en steunend, dat dan weer wel) laten gebeuren.

Eten als machtsmiddel

Wel of niet eten is een van de weinige machtsmiddelen die kinderen hebben. Voor de rest wordt namelijk alles voor ze besloten. Dus er is geen makkelijkere manier om die macht terug te pakken dan door te weigeren te eten. Je verliest die strijd als ouder dus eigenlijk altijd. Geen macht geven is dan ook eigenlijk de enige manier. Oftewel, geen discussie, geen strijd. Geef ze die autonomie maar om te beslissen of ze willen eten of niet. Als ze honger krijgen eten ze écht wel (medische uitzonderingen daargelaten natuurlijk). In ons geval betekende dat soms wel om 3u ’s nachts een banaan van beneden halen…

Eten verstoppen

Dus ik snap het wel, als je kind níks wilt eten dat je je toevlucht neemt tot het verstoppen ervan. Of in ieder geval het onzichtbaar maken van de obstructies van gezellig samen eten. Nu is groente meestal het meest heikele punt. Daar wordt door bedrijven steeds meer op ingespeeld.

fifty fifty.jpg fifty fifty (1).jpg

Ik kreeg laatst een pakketje van Fifty Fifty om uit te proberen (no spon verder!). De naam zegt het al, 50% groente en in dit geval 50% vlees. Ideaal voor mensen die minder vlees willen eten, maar zéker ook ideaal voor ouders die hun kind (redelijk) ongemerkt wat verstopte groente willen laten eten. We lieten ze testen door onze inmiddels 9,5 jarige en die was er zeer over te spreken. Persoonlijk was ik iets minder enthousiast over de smaak (en ook door het gebruik van palmolie)  maar het initiatief kan ik zeker waarderen.

The Greenery komt binnenkort met eigen verspakketten, speciaal voor baby’s. Over the top? Wellicht. Maar zoals ik ook in het artikel op het AD zeg, alles dat jonge ouders helpt om voor hun kind vers te koken is wat mij betreft prima.

Mijn eten verstop tips

Wil je dan toch dat je kind(eren) ongemerkt groente binnenkrijgen zou ik gaan voor een pastasaus met daarin (fijn gepureerd en onzichtbaar) heel veel groente of maak een lekkere soep van de groente die ze wel lekker vinden. Kant & klaar vind ik in dat geval de soepen van Spoony ook een aanrader.

Wat ook kan werken is gewoon bakjes op tafel met van alles wat en ze dan zelf hun eigen bord laten samen stellen. Houden ze niet van fruit? Dan is een smoothie je beste vriend. Ik heb ooit zelfs wafels gemaakt van de groente die ze het aller smerigst van alles vindt… Yep, zo ben ik dan ook wel weer….

Maar als ik je vooral iets wil meegeven is het wel dat ook dit een fase is. Echt. Het gaat over. Worden daarmee alle kinderen 100% Smulpaapjes. Nope. En is dat erg. Nope. Dus verstop lekker dat eten als het voor jullie werkt. Kies vooral wat goed voelt voor jou, voor je kind(eren) en weet ook dat alle ouders hier mee dealen. En laat je vooral niet gek maken. Niet door alle (goedbedoelde) adviezen, en zéker niet door die kleine monsters 😉 Als ze straks het huis uit gaan eten ze vast meer dan nu…

Gepubliceerd op 11 februari 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. En veel, héél veel prijzen weg te geven!
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]