Weekmenu plannerBen je net als ik een weekmenu planner of heb je géén idee waar te beginnen? Dan ga ik je op weg helpen. Zo plan jij straks je menu als een koning(in).

Want als je niet iedere dag wil bedenken dat je moet eten of als je simpelweg op je budget let is een weekmenu een super handige tool. Daarnaast eet je vaak ook gezonder als je je weekmenu plant. Simpelweg omdat je de boodschappen al in huis hebt en je niet meer hoeft na te denken over wat je gaat eten.

Nu hoor ik je denken, maar ik hou van flexibiliteit en wat als ik nu die dag net trek heb in iets anders. Dat soort dingen plan je mee in je weekmenu. Zelfkennis is namelijk een groot goed 😉 Net als een paar praktische dingen als, hoe dichtbij is je supermarkt, is er een weekmarkt waar jij woont en/of kun je boodschappen thuis laten bezorgen.

Weekmenu planner

Hoe doe je dat nou, een weekmenu plannen? Ik zal je vertellen hoe ik dat doe.

 1. Agendacheck;
  als eerste kijk ik naar onze gezamenlijke agenda. Wie is er wanneer thuis met eten, wanneer wordt er gesport of zijn er andere afspraken rond etenstijd.
 1. Tijdscheck;
  hoeveel tijd heb ik om te koken of is het handig om alvast vooruit te koken. Tijdens drukkere periodes kook ik in het weekend vaak vooruit. Zeker als het gaat om stoofschotels, lasagne of pastasaus. Liefst maak ik dan een dubbele portie zodat ik op andere momenten alleen maar hoef op te warmen.
 1. Voorraadkastcheck;
  wat staat er nog in de voorraadkast, want vaak staat daar meer in dan je denkt en is het een prima basis om een maaltijd om heen te plannen en het scheelt onnodig inkopen.
 1. Koelkast/vriezercheck;
  hiervoor geldt hetzelfde. Wat ligt er nog en wat kun je er mee maken.
 1. In welk seizoen leven we;
  dat is namelijk weer van belang voor de maaltijden die je kiest. Kies je voor groente en fruit uit het seizoen dan is dat niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk goedkoper.
 1. Plannen maar!
  Op de site staan járen aan weekmenu’s maar inspiratie is overal te vinden.

Flexibel weekmenu

Ik probeer ons weekmenu zo flexibel mogelijk te houden. Ik plan over het algemeen voor ongeveer 4 dagen. Dat betekent dat ik voor 4 dagen verse ingrediënten inkoop. De andere dagen hou ik vrij om flexibel mee om te gaan. Dat kan betekenen dat we wat laten bezorgen of een dag niet koken of restjes opmaken.

menu

Vegetarisch, vis en vlees

Uitgangspunt voor bijna alles wat ik kook is de groente van het seizoen. Daarom heen kijk ik waar ik zin in heb.

We eten minimaal één keer per week een vegetarische schijf met aardappeltjes uit de oven en groente erbij. Puur omdat het makkelijk is om een dag niet na te hoeven denken en te weten dat iedereen aan tafel blij is.

Daarbij probeer ik minstens één keer per week vis te eten. We hebben een geweldige visboer op de markt staan, en afhankelijk van het seizoen koop ik de vis (inspiratie voor recepten met vis staan er trouwens volop op de site)

Vlees eten we steeds minder. Ik ben begonnen met gehakt in maaltijden grotendeels te vervangen door champignons. Af en toe maak ik iets met kip of we eten op bijzondere momenten een biefstukje. Ik koop ongeveer 2x per jaar via de Lindenhoff een vleespakket en daar doen we het meestal wel mee. Bij de slager koop ik dan, naast vleeswaren, af en toe nog wat pancetta voor door de spruitjes.

Koken uit de voorraadkast

Omdat we een vrij ruime voorraadkast hebben bepaalt die mee wat we eten. Gnocchi, pasta, rijst en peulvruchten in sta-zak of blik zijn een perfecte basis voor maaltijden. Net als tomaten in blik, waar je echt super veel gerechten mee kunt maken. Die basis uit de voorraadkast vul ik aan met groente uit het seizoen. Dan kun je al ontzettend veel maaltijden maken die lekker en gevarieerd zijn.

Voordelen van een weekmenu

Het lastigste van iedere week een menu plannen is vooral dat je er even tijd voor moet nemen. Maar uiteindelijk zitten er wat mij betreft vooral voordelen aan een weekmenu:

 1. Het bespaart je tijd
  Je hoeft namelijk niet meer 5x doordeweeks te bedenken wat je gaat eten. Dat heb je op één moment al gedaan
 2. Het bespaart ook geld.
  Je koopt namelijk alleen de boodschappen die je nodig hebt en maakt op wat je in huis hebt.
 3. Je gooit minder eten weg.
  Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu
 4. Geen impulsaankopen meer
  Je komt niet meer in de verleiding om onnodige boodschappen te kopen puur en alleen omdat je met trek boodschappen gaat doen.

Gezond, vers en lekker koken draait dus niet alleen om geld maar vooral om vooraf tijd vrij maken om na te denken over je maaltijden. Een goede basisvoorraad helpt daar absoluut bij.

Maak een lijstje van je succesnummers, gebruik ter inspiratie mijn weekmenu’s (of die van anderen), houd eens in een schriftje je weekmenu’s bij om te kijken wat er werkt. En wil je je kind(eren) bij het eten betrekken geef hen dan de verantwoordelijkheid om voor één dag te bedenken wat jullie (gezond!) gaan eten.

Weekmenu tips

Mij geeft een weekmenu plannen houvast. Prima als je die niet nodig hebt, maar voor iedereen die toch misschien ook wel een weekmenu planner wil worden hoop ik dat je wat met mijn tips kunt. Heb je nog tips voor ons hoe jij het op een handige, slimme en fijne manier doet. Deel die dan vooral onder dit artikel!

 

Gepubliceerd op 5 januari 2021


1 reactie

 1. Corinna schreef:

  Hi! In januari t/m maart 5 maaltijden per week hellofresh laten komen. Natuurlijk heel duur en veel verpakking. Daarbij vond mijn man het niks. Sindsdien wel met een weekmenu aan het plannen, vooral omdat ik ivm Corona alleen online boodschappen bestel (afhalen). Ik vind het super relaxed. Inderdaad ben ik even bezig met de planning maar ik hoop zo een 4x een kwartaal schema te maken dat ik dan jaren kan gebruiken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 november 2021
Remy martin Sidecar
 
De lekkerste drankjes voor de feestdagen

De feestdagen zijn bij uitstek een moment om weer eens iets lekkers in te schenken. Ik zette de lekkerste drankjes voor je op een rijtje.
15 november 2021
de waag leiden
 
10x Lunchen in Leiden

Of ik mijn favorieten wil delen voor lekkere lunch plekjes in Leiden? Tuurlijk! Dit zijn mijn 10 favorieten om in Leiden lekker te lunchen.
11 november 2021
cocktail met stoofperen siroop
 
Stoofpeertjes cocktail

Een verrassende winterse cocktail met stoofpeertjes siroop. Denk Glühwein meets Margarita. De ultieme wintercocktail!
11 november 2021
Holy Unicorn Linda Loves
 
Linda loves Holy Unicorn Gin

Ape-trots hoor, want in de Linda Loves van deze maand is een plekje waar je Holy Unicorn Gin vindt. MIJN gin. In de Linda.
5 november 2021
Holy Unicorn Gin
 
Holy Unicorn Cocktail

Een cocktail maken met mijn eigen Holy Unicorn gin ? Ja hoor, doen we gewoon. Drie ingrediënten, ijs, stirred not shaken. Mooi glas. Cheers!
29 oktober 2021
Reims proeverij Mumm
 
Tips voor je bezoek aan Reims

Is Reims de moeite waard om te bezoeken? Absoluut! Trek een paar dagen uit en geniet van het moois dat de Champagnestreek te bieden heeft.