Waarom ik niet vegan ben, maar wel geloof in plantaardig eten



Waarom ik niet vegan ben, maar wel geloof in plantaardig eten

Jaren terug, toen ik voor het eerst het woord vegan hoorde had ik daar behoorlijk wat vooroordelen over. Geitenwollensokken, hipsters, doe normaal. Dat werk. Maar als met alles in het leven, als je ouder wordt ga je zien dat meteen een oordeel ergens over hebben niet handig is. Want meer en meer kwam ik er achter dat plantaardig eten zo gek nog niet is. Dat werd nog eens bevestigd tijdens NRC Live afgelopen maand, waar de noodzaak van plantaardig eten aan bod kwam. Een paar cijfers.

Benodigde eiwitten

Per dag heeft een volwassen mens – gemiddeld – 60g eiwitten nodig. De meeste mensen halen dat uit dierlijke eiwitten. In 100g vlees zit bijvoorbeeld 25g aan eiwitten. Echter, de aarde kan eigenlijk nog maar 20g dierlijke eiwitten per dag, per persoon aan. Grappig genoeg zit in 100g bonen bijna net zoveel aan eiwitten, als in dat stukje vlees, namelijk 20g. (bron: voedingscentrum)

Meer plantaardige eiwitten

De trend die een aantal jaren geleden dus al is ingezet zie je nu ook terug in cijfers in de supermarkt. In 2017 werd er, ten opzichte van het jaar daarvoor, al 3,2% meer aan plantaardige eiwitten gekocht. Denk dan aan vleesvervangers, peulvruchten etc. De aanschaf van vlees nam tegelijkertijd af met 1,6% Toch loopt vlees nog ver voor op plantaardige eiwitten. Per jaar wordt er 219 kg per persoon/per jaar aan dierlijke eiwitten (vlees, zuivel, eieren) gekocht versus 7,9kg per persoon/per jaar aan plantaardige eiwitten. (bron: iRi) 

Hoe maak je andere keuzes?

Tijdens het congres kwam ook een veranderpsycholoog aan het woord, want hoe verander je keuzes die je al jaren hebt? Dat kan oa door plantaardige opties versus dierlijke opties vooraf voor jezelf te bepalen (deze week eet ik 2 dagen plantaardig en de rest dierlijk) en dat je boodschappenapp dat vervolgens voor je bijhoudt. Maar ook met hulp in de supermarkt zou je andere keuzes kunnen maken. (bron: Wageningen universiteit)

 

Waarom ik vaker plantaardig eet

100% vegan zijn zou ik niet willen/kunnen, want kaas, eieren, boter, oh en bacon! Maar we maken wel degelijk regelmatig bewust de keuze om een avond volledig plantaardig te eten. Dat onze dochter ervoor koos zo goed als helemaal vegetarisch te willen zijn draagt daar zeker aan bij.

Ik kook eigenlijk altijd al met groente als uitgangspunt, een grote vleeseter ben ik nooit geweest. Maar steeds vaker kies ik nu, in plaats van bijvoorbeeld gehakt voor champignons. Of we eten een maaltijd op basis van peulvruchten en laten het gehakt dan achterwege.

A change is gonna come

Dat er wat moet veranderen wegens de impact van dierlijke eiwitten op onze planeet is me ook na dit congres weer meer dan duidelijk. Wat ik een mooie verandering vind is dat plantaardig eten weg komt uit de “geitenwollensokkenhoek”. Het is bij lange na nog niet mainstream is, maar langzaam aan groeit wel ook breder in de samenleving het besef én het belang.

Voordat het écht gemeengoed is zijn we nog wel een paar jaar verder vermoed ik, maar laat ieder voor zich kijken hoe hij/zij bijvoorbeeld één dag, of zelfs één maaltijd per week kan laten bestaan uit louter plantaardig eten. Volgens mij is dat al een stap in de goede richting.

Vegan croissants

Ik at de dag van het congres ’s ochtends al behoorlijk prima vegan croissantjes en ook de lunch was volledig plantaardig, maar bovenal zéér smakelijk. En als ik de producenten van plantaardige producten die dag mag geloven komt er nog veel meer smakelijks op de markt in de toekomst. Ik zie het met belangstelling tegemoet!

Gepubliceerd op 19 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.