Waarom ik niet vegan ben, maar wel geloof in plantaardig eten



Waarom ik niet vegan ben, maar wel geloof in plantaardig eten

Jaren terug, toen ik voor het eerst het woord vegan hoorde had ik daar behoorlijk wat vooroordelen over. Geitenwollensokken, hipsters, doe normaal. Dat werk. Maar als met alles in het leven, als je ouder wordt ga je zien dat meteen een oordeel ergens over hebben niet handig is. Want meer en meer kwam ik er achter dat plantaardig eten zo gek nog niet is. Dat werd nog eens bevestigd tijdens NRC Live afgelopen maand, waar de noodzaak van plantaardig eten aan bod kwam. Een paar cijfers.

Benodigde eiwitten

Per dag heeft een volwassen mens – gemiddeld – 60g eiwitten nodig. De meeste mensen halen dat uit dierlijke eiwitten. In 100g vlees zit bijvoorbeeld 25g aan eiwitten. Echter, de aarde kan eigenlijk nog maar 20g dierlijke eiwitten per dag, per persoon aan. Grappig genoeg zit in 100g bonen bijna net zoveel aan eiwitten, als in dat stukje vlees, namelijk 20g. (bron: voedingscentrum)

Meer plantaardige eiwitten

De trend die een aantal jaren geleden dus al is ingezet zie je nu ook terug in cijfers in de supermarkt. In 2017 werd er, ten opzichte van het jaar daarvoor, al 3,2% meer aan plantaardige eiwitten gekocht. Denk dan aan vleesvervangers, peulvruchten etc. De aanschaf van vlees nam tegelijkertijd af met 1,6% Toch loopt vlees nog ver voor op plantaardige eiwitten. Per jaar wordt er 219 kg per persoon/per jaar aan dierlijke eiwitten (vlees, zuivel, eieren) gekocht versus 7,9kg per persoon/per jaar aan plantaardige eiwitten. (bron: iRi) 

Hoe maak je andere keuzes?

Tijdens het congres kwam ook een veranderpsycholoog aan het woord, want hoe verander je keuzes die je al jaren hebt? Dat kan oa door plantaardige opties versus dierlijke opties vooraf voor jezelf te bepalen (deze week eet ik 2 dagen plantaardig en de rest dierlijk) en dat je boodschappenapp dat vervolgens voor je bijhoudt. Maar ook met hulp in de supermarkt zou je andere keuzes kunnen maken. (bron: Wageningen universiteit)

 

Waarom ik vaker plantaardig eet

100% vegan zijn zou ik niet willen/kunnen, want kaas, eieren, boter, oh en bacon! Maar we maken wel degelijk regelmatig bewust de keuze om een avond volledig plantaardig te eten. Dat onze dochter ervoor koos zo goed als helemaal vegetarisch te willen zijn draagt daar zeker aan bij.

Ik kook eigenlijk altijd al met groente als uitgangspunt, een grote vleeseter ben ik nooit geweest. Maar steeds vaker kies ik nu, in plaats van bijvoorbeeld gehakt voor champignons. Of we eten een maaltijd op basis van peulvruchten en laten het gehakt dan achterwege.

A change is gonna come

Dat er wat moet veranderen wegens de impact van dierlijke eiwitten op onze planeet is me ook na dit congres weer meer dan duidelijk. Wat ik een mooie verandering vind is dat plantaardig eten weg komt uit de “geitenwollensokkenhoek”. Het is bij lange na nog niet mainstream is, maar langzaam aan groeit wel ook breder in de samenleving het besef én het belang.

Voordat het écht gemeengoed is zijn we nog wel een paar jaar verder vermoed ik, maar laat ieder voor zich kijken hoe hij/zij bijvoorbeeld één dag, of zelfs één maaltijd per week kan laten bestaan uit louter plantaardig eten. Volgens mij is dat al een stap in de goede richting.

Vegan croissants

Ik at de dag van het congres ’s ochtends al behoorlijk prima vegan croissantjes en ook de lunch was volledig plantaardig, maar bovenal zéér smakelijk. En als ik de producenten van plantaardige producten die dag mag geloven komt er nog veel meer smakelijks op de markt in de toekomst. Ik zie het met belangstelling tegemoet!

Gepubliceerd op 19 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!