Vietnamese stoofschotel uit An An



Vietnamese stoofschotel met five spice en citroengras

Uit het heerlijke boek An An (review vind je hier) komt dit recept. Het lijkt een enorme lijst aan ingrediënten, maar de meeste dingen heb je mogelijk al in huis of zijn in de supermarkt/toko te koop. De meeste tijd zit in het marineren. De dag erna gaat alles in de oven en heb je er geen omkijken meer naar.

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
6 stengels citroengras
4 tenen knoflook
50ml Chinese rijstwijn (Shaoxing)
1 el sojasaus
1 el vissaus
1 el oesterssaus (die ik niet in huis had, dus gebruikte Hoisin)
30g suiker
1 kg riblappen, in blokjes van 2,5 cm (ik gebruikte sukadelappen)
1 volle tl Chinese 5 spicekruiden
2 tl gemalen peper
1 tl zout
1 volle tl chilivlokken (die heb ik weggelaten)
2 tl garam masala
1 volle tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder (ik gebruikte de helft)
3 el zonnebloemolie
300g uien, gesnipperd
10g steranijs
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 klein blikje tomatenpuree
750 ml kokoswater
750 winterpeen, in schuine plakken van 1,5 cm en die gehalveerd
2 takjes Thaise basilicum (die heb ik weggelaten)

Voorbereidingstijd: 20 minuten + nacht marineren
Bereidingstijd: 2,5 uur

Vietnamese stoofschotel – de marinade

Van de stengels citroengras maal je 50 gram, samen met de knoflook, rijstwijn, sojasaus, vissaus, oestersaus en suiker fijn in een keukenmachine. Bij mij lukte het niet om de citroengras hélemaal fijn te krijgen, maar dat bleek niet uit te maken. Het geeft nog steeds fantastisch zijn smaak af aan het vlees. Want daar giet je alles over heen Bestrooi dat nu ook met de 5 spicekruiden, 1,5 tl gemalen peper, zout, chilivlokken (als je die gebruikt) en de masala, paprika en chilipoeder en meng alles (met je handen) goed door. Dek af en laat dit een nacht marineren in de koelkast. Voordat je het vlees gaat bakken haal je het wel ruim een half uur ervoor uit de koelkast, zodat het op kamer temperatuur kan komen.

Kruiden roosteren

In een droge koekenpan leg je de steranijs, kruidnagels en kaneelstokje. Laat dat op medium vuur 3-5 minuten roosteren, zodat de geuren en smaken uit de specerijen vrij kunnen komen. Die gaan dat straks nóg beter afgeven aan je stoofschotel. Verwarm daarna je oven voor op 180C (hetelucht).

Stoofschotel in de oven

In een héle grote gietijzeren braad- of stoofpan (die ook geschikt is voor de oven) gaat de olie, die je verhit tot hij gaat roken. Voeg het vlees daaraan toe maar blijf er dan 3 minuten af. Dus niet omscheppen! Dat mag na 3 minuten, waarna je ook de uien en 2 stukken gekneusd citroengras toevoegt. Schep dit 3 minuten goed om en voeg dan de tomatenpuree toe, die je weer 2 minuten meebakt. Tot slot het kokoswater erbij en alles aan de kook brengen, tot het schuimt. Schep het schuim eraf en voeg daarna de geroosterde specerijen toe en breng alles weer aan de kook. Leg nu een deksel op de pan en zet ‘m in de voorverwarmde oven, waar je ‘m 1,5 uur laat stoven.

Vietnamese stoofschotel uit An An

Haal de pan er dan (met vuurvaste handschoenen!) uit en voeg de gesneden wortel toe en schep alles even goed om. Dan mag de pan, met deksel, nog 45 minuten terug in de oven. Je vlees is dan mals en de wortel beetgaar. Zo niet, laat dan nog even iets langer staan. Maar bij een goede kwaliteit vlees, zou het nu top moeten zijn. Bestrooi met de laatste halve theelepel zwarte peper en garneer, als je wilt, met Thaise basilicum. Serveer met stokbrood of rijstnoedels.


2 reacties

  1. Jacqueline schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Kun je dit ook in een slowcooker maken? Heb er net een (niet zo luxe) gekocht en hoe lang moet je het dan koken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 mei 2020
Susan Aretz
 
Zo verzorg ik mijn gekleurde haar

Mijn haar is gekleurd. Al meer dan 30 jaar. En gekleurd haar vraagt goede verzorging. Dit is hoe ik dat doe!
26 mei 2020
draadloze koptelefoon
 
Betaalbare draadloze koptelefoon

Als je op zoek bent naar een betaalbare draadloze koptelefoon heb ik nog een persoonlijke tip voor je, voor een koptelefoon met een meer dan fijne prijs / pretverhouding!
22 mei 2020
sushi bowl zalm en avocado
 
sushi bowl met zalm en avocado

Romige sushirijst met gemarineerde zalm en avocado zitten in deze hele makkelijke sushibowl, die je in minder dan een half uur gewoon zelf maakt!
11 mei 2020
 
Dit moet je in mei kijken op Netflix

Deze docu moet absoluut op jouw, dit moet je in mei kijken op Netflix lijstje!
29 april 2020
 
Falafel uit Made by Koffietijd

Er is niks lekkerder dan zelfgemaakte falafel, zeker niet als je dit (iets aangepaste) recept uit Made by Koffietijd aanhoudt.
25 april 2020
 
Ontdek nieuwe wijnen deze zomer

En ik geef je een gouden tip over hoe je je rode wijn deze zomer door kunt drinken!