Vietnamese stoofschotel uit An An



Uit het heerlijke boek An An (review vind je hier) komt deze stoofschtel met five spice en citroengras. Het lijkt een enorme lijst aan ingrediënten, maar de meeste dingen heb je mogelijk al in huis of zijn in de supermarkt/toko te koop. De meeste tijd zit in het marineren. De dag erna gaat alles in de oven en heb je er geen omkijken meer naar.

Het is Vietnam in een stoofschotel. Geurig, mals, rijk aan kruiden en als het eenmaal opstaat heb je je handen vrij. Verdubbel het recept, gooi een deel in de vriezer en op drukke dagen staat het nog sneller op tafel dan Thuisbezorgd bellen. De Vietnamezen eten dit gerecht met stokbrood, maar je kunt er ook noodles bij serveren. Maar geloof me, met dat stokbrood kun je wel echt lekker die laatste druppels saus opvegen. Je wilt van deze Vietnamese stoofschotel geen druppel verspillen!

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
6 stengels citroengras
4 tenen knoflook
50ml Chinese rijstwijn (Shaoxing)
1 el sojasaus
1 el vissaus
1 el oesterssaus (die ik niet in huis had, dus gebruikte Hoisin)
30g suiker
1 kg riblappen, in blokjes van 2,5 cm (ik gebruikte sukadelappen)
1 volle tl Chinese 5 spicekruiden
2 tl gemalen peper
1 tl zout
1 volle tl chilivlokken (die heb ik weggelaten)
2 tl garam masala
1 volle tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder (ik gebruikte de helft)
3 el zonnebloemolie
300g uien, gesnipperd
10g steranijs
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 klein blikje tomatenpuree
750 ml kokoswater
750 winterpeen, in schuine plakken van 1,5 cm en die gehalveerd
2 takjes Thaise basilicum (die heb ik weggelaten)

Voorbereidingstijd: 20 minuten + nacht marineren
Bereidingstijd: 2,5 uur

Vietnamese stoofschotel uit An An

Voor de Vietnamese stoofschotel maal je van de stengels citroengras 50 gram, samen met de knoflook, rijstwijn, sojasaus, vissaus, oestersaus en suiker fijn in een keukenmachine. Bij mij lukte het niet om de citroengras hélemaal fijn te krijgen, maar dat bleek niet uit te maken. Het geeft nog steeds fantastisch zijn smaak af aan het vlees. Want daar giet je alles over heen Bestrooi dat nu ook met de 5 spicekruiden, 1,5 tl gemalen peper, zout, chilivlokken (als je die gebruikt) en de masala, paprika en chilipoeder en meng alles (met je handen) goed door. Dek af en laat dit een nacht marineren in de koelkast. Voordat je het vlees gaat bakken haal je het wel ruim een half uur ervoor uit de koelkast, zodat het op kamer temperatuur kan komen.

Stoofschotel op z’n Vietnamees

In een droge koekenpan leg je de steranijs, kruidnagels en kaneelstokje. Laat dat op medium vuur 3-5 minuten roosteren, zodat de geuren en smaken uit de specerijen vrij kunnen komen. Die gaan dat straks nóg beter afgeven aan je stoofschotel. Verwarm daarna je oven voor op 180C (hetelucht).

Stoofschotel in de oven

In een héle grote gietijzeren braad- of stoofpan (die ook geschikt is voor de oven) gaat de olie, die je verhit tot hij gaat roken. Voeg het vlees daaraan toe maar blijf er dan 3 minuten af. Dus niet omscheppen! Dat mag na 3 minuten, waarna je ook de uien en 2 stukken gekneusd citroengras toevoegt. Schep dit 3 minuten goed om en voeg dan de tomatenpuree toe, die je weer 2 minuten meebakt. Tot slot het kokoswater erbij en alles aan de kook brengen, tot het schuimt. Schep het schuim eraf en voeg daarna de geroosterde specerijen toe en breng alles weer aan de kook. Leg nu een deksel op de pan en zet ‘m in de voorverwarmde oven, waar je ‘m 1,5 uur laat stoven.Vietnamese stoofschotel uit An An

Haal de pan er dan (met vuurvaste handschoenen!) uit en voeg de gesneden wortel toe en schep alles even goed om. Dan mag de pan, met deksel, nog 45 minuten terug in de oven. Je vlees is dan mals en de wortel beetgaar. Zo niet, laat dan nog even iets langer staan. Maar bij een goede kwaliteit vlees, zou het nu top moeten zijn. Bestrooi met de laatste halve theelepel zwarte peper en garneer, als je wilt, met Thaise basilicum. Serveer met stokbrood of rijstnoedels.

Gepubliceerd op 28 april 2020


4 reacties

  1. Erna schreef:

    Wat doe je eigenlijk met de marinade? Voeg je die toe tijdens het stoven?

  2. Jacqueline schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Kun je dit ook in een slowcooker maken? Heb er net een (niet zo luxe) gekocht en hoe lang moet je het dan koken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 september 2020
 
De 5 lekkerste linzenrecepten

Linzen zijn super veelzijdig en een fantastische ingrediënt om mee te koken. Dat laat ik je met deze 5 linzenrecepten heel graag zien.
21 september 2020
soep
 
Geroosterde bloemkool en misosoep

Miso is een van mijn nieuwe favorieten ingrediënten. Het geeft alles net dat beetje extra. Zoals deze verrassende soep met miso en bloemkool.
21 september 2020
bladerdeegtaartje
 
Bladerdeegtaartje met vijgen & ricotta

Een ongelofelijk eenvoudig recept met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Dit bladerdeegtaartje is echt zo gemaakt en verrassend lekker.
20 september 2020
pompoenwafels pumpkin spice
 
Pumpkin spice wafels

De lekkerste pumpkin spice wafels maak je heel gemakkelijk zelf! En omdat je verse pompoen gebruikt ontbijt je eigenlijk met groente. Toch?
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!