Vegan eten anno 2020November staat wereldwijd in het teken van vegan eten. Hoe staat dat er anno 2020 voor. Ik maakte voor mezelf de balans op.

Ik schreef er twee jaar geleden ook al over. Waarom ik wel plantaardig eet, maar geen vegan ben. Het grootste verschil met toen is dat vegan eten anno 2020 wel echt uit de geitenwollensokkenhoek weg is. Geen fase. Geen trend. Vegan eten is here to stay!

Dat kan ik overigens alleen maar toejuichten. Want ook zonder dierlijke producten kun je lekker eten. En laten we wel wezen, het is echt beter voor de wereld. Toch ben ik ook anno 2020 nog geen volbloed vegan.

Vlees vervangen

Wel maak ik nog bewuster keuzes dan ik twee jaar geleden al deed. We eten denk ik gemiddeld nog maximaal 2 keer per week vlees. De rest van de week vegetarisch en soms, eigenlijk onbewust, volledig plantaardig. Dan heb ik het over onze avondmaaltijden overigens. Ook bij het schrijven van mijn nieuwe boek merk ik dat ik vaker nadenk over of een recept vegan gemaakt kan worden. Net zoals ik, na het verschijnen van Borreltijd, een aantal hapjes uit het boek volledig vegan hebt omgetoverd.

En zo merk ik vaker hoe makkelijk het is om vlees te vervangen door andere ingrediënten. Waar ik voorheen bijvoorbeeld mijn Mexicaanse roerbak met gehakt maakte, gebruik ik nu eigenlijk altijd kastanjechampignons. Ik mis het gehakt niet eens. Het zijn van die kleine stapjes die iedereen volgens mij wel kan maken.

Vegan kookboeken

Daarnaast zijn er inmiddels in de supermarkt ook veel meer vega en vegan opties te koop. En kijk ook eens in de boekhandel. Het aanbod aan vegan kookboeken is nog nooit zó groot geweest. Op de site vind je al meerdere reviews van vegan kookboeken, zoals Jackfruit van Jessica Lek en de Greenfeast boeken van Nigel Slater.

vegan baguettes  

Recent bladerde ik ook door Vegan 100 van Gaz Oakley en dan ben ik weer verrast door de creativiteit die vegan chefs en kookboekauteurs laten zien, om je te verleiden een dag (of vaker) vegan te eten. Hoe lekker zien de vegan baguettes hierboven er bijvoorbeeld uit. En ja, dat recept staat inmiddels ook op de site!

Bewustere keuzes

Vegan (gaan) eten hoeft niet persé in één keer. Het kan ook beetje bij beetje, zoals ik heb gedaan de afgelopen jaren. Of gewoon een dagje per week. Iets bewuster zijn in de keuzes die je maakt. Het hoeft ook niet allemaal in één keer.

Vervang je stukje vlees bij je gebakken aardappeltjes eens door de Auf Wieder Schnitzel van de Vegetarische Slager. Je zult echt verrast zijn hoe lekker die is. Of je reguliere mayonaise door de plantaardige versie van The Mayo Sisters. Niet van een normale mayo te onderscheiden. Lekkerder eigenlijk zelfs.

Vegan anno 2020

De balans opmakend ben ik persoonlijk weer een stapje verder, dan twee jaar geleden. De veelvoud aan opties die er in de supermarkt zijn maken dat makkelijker. Mijn persoonlijke bewustwording ook. Je ziet op de site dan ook vaker vegetarische en vegan opties. Naast recepten waar vlees en/of vis in zit. Daarmee wil ik je vooral laten zien dat er keuzes zijn. Wil je in een vega(n) recept vlees, vis en/of kip toevoegen dan kan dat. Wil je in een vlees, vis en/of kiprecept veganizen, dan is dat altijd mogelijk.

Laten we daarnaast ieders keuze vooral ook respecteren, het is aan jou hoe je kookt en eet. Maar weet dat er keuzes zijn en dat het aanpassen daarvan met kleine stapjes kan. Als je dat wil..

Gepubliceerd op 12 november 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 november 2020
cover Bersama
 
Het Indonesië van Francis Kuijk

Twee boeken schreef Francis Kuijk de afgelopen jaren. Beiden met Indonesië als thema. Boeken met een verhaal. En héél veel recepten!
9 november 2020
kookboek Dishoom
 
Dishoom ‘Lekkers uit Bombay’ – review

Dishoom was een van de eerste restaurants waar ik Indiaas at. In Londen, waar Indiaas eten geliefd is. Nu is er hun eerste kookboek. Maar is het dat wel?
1 november 2020
boeken ottolenghi
 
Maak kans op een boekenpakket van Ottolenghi

Deze week is het Ottolenghi week. De winactie voor het boekenpakket is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht van mij gehad.
1 november 2020
flavour ottolenghi
 
Flavour van Ottolenghi – review

Ieder boek van Ottolenghi is een hit. Zo ook Flavour, zijn meest recente boek. Ik leg uit waarom ik een haat/liefde verhouding met hem heb.
31 oktober 2020
Susan Ung Cosmetics
 
De maand van Susan – oktober

De tiende maand van het jaar. Oktober zat vol ups & downs. Met recht een Coronacoaster te noemen. We kijken even terug op de maand oktober.
27 oktober 2020
 
Susan pakt uit – editie V

Er is weer heel veel food- en andere toffe merken nieuws. En hoe mooi dat bij de aankoop van steeds meer producten je ongemerkt ook iets goed doet. Kijk maar!