Vegan baguettes

Uit Vegan 100 van Baz Oakley komen deze vegan baguettes. Geweldig als meeneem- of thuiswerklunch en eens wat anders dan een boterham met kaas!
Het zijn dik belegde broodjes die letterlijk van alles bevatten: een feestje voor je smaakpapillen! De tofu is kort gemarineerd in een Aziatisch georiënteerde dressing. Dit past heel goed bij de verse groenten en de ingelegde ui en radijs. Je kunt deze van tevoren maken en meenemen naar je werk; zorg er dan wel voor dat de gegrilde tofu is afgekoeld voordat je je broodje belegt.
Baguettes voor 2 personen
- 200 g stevige tofu, uitgelekt en in dunne plakken
- 2 kleine baguettes
- 1 wortel, in linten
- een stuk komkommer à 10 cm, in linten
- 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- een handvol verse koriander
Voor de dressing:
- 2 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- sap van 1/2 limoen
- 1 tl gedroogde chilivlokken
- 2 tl ahornsiroop of agavesiroop
- 1/2 tl gemberwortel, fijngehakt
- een snufje knoflookpoeder
Voor de ingelegde ui en radijs:
- 1/2 rode ui, in ringen
- 8 radijsjes, in dunne plakjes
- 3 el rijstazijn
- 1 tl kokosbloesemsuiker (o.a. biologische supermarkt)
- een snufje zeezout
Vegan baguettes
Meng eerst alle ingrediënten voor de dressing in een kleine mengkom, maar houd 1 eetlepel olie apart om de tofu in te bakken. Voeg de tofu toe en laat 5 minuten staan. Voeg alle ingrediënten voor de ingelegde ui en radijs met 2 eetlepels water toe aan een andere kom, roer door en laat staan. Verhit een grillpan op hoog vuur en voeg de apart gehouden olie toe. Gril de tofu, tot de plakjes aan beide kanten licht geroosterd zijn. Bestrijk tijdens het bakken met wat dressing.
Beleg de baguettes met de gegrilde tofu, de wortel- en komkommerlinten, lente-ui en koriander en garneer met wat van de ingelegde ui en radijs.
Vegan 100
Het boek Vegan 100, waar dit recept uit komt, is geschreven door Gaz Oakley en in Nederland uitgegeven door Good Cook. Online te koop voor € 25,95 voor als je nog meer vegan inspiratie zoekt.
Gepubliceerd op 12 november 2020