Vegan hapjes uit Borreltijd van Susan Aretz (inclusief video)



Een tijdje terug kreeg ik de challenge of ik een aantal hapjes uit mijn boek Borreltijd zou kunnen omtoveren tot een vegan borrelhapje. Ellen, die ik al jaren ken via social, eet plantaardig, had mijn boek gekocht en vroeg zich af of dat mogelijk was.

Oh ja… en of ze dat proces mocht filmen. Nu ben ik de beroerdste niet. Bovendien vond ik het wel een toffe uitdaging. Ik had alleen wel een paar voorwaarden…

Vegan Borreltijd

Omdat ik hou van écht, wilde ik geen enkel recept vooraf testen. Ieder hapje zou de dag van filmen voor het eerst gemaakt worden. Om mijn reactie zo puur mogelijk te houden. Want het moest smaken, dat was een andere voorwaarde. Niet lekker, hoe plantaardig en verantwoord ook, is niet lekker. Zo simpel is het.

Vegan borrelhapjes

Drie recepten zocht ik uit. Van eenvoudig vegan te maken, tot best wel een uitdaging vegan te maken. De borrelboter, loaded  nacho’s met gehakt & bonen en de Korean beef bao buns gingen in de vegan make over. Maar hoe pak je dat aan?

Vegan borrelboter

Voor de vegan borrelboter was het voornaamste om op zoek te gaan naar een lekkere plantaardige boter. Voor een roomboter liefhebber als ik best een dingetje. Gelukkig gaat in de borrelboter nog meer lekkers (Tomasu sojasaus en Tahin). Het recept vind je hier

Vegan loaded nacho’s met jackfruit

Omdat gewoon gehakt vervangen door plantaardig gehakt me te makkelijk leek koos ik voor dit hapje om aan de slag te gaan met jackfruit. Een vrucht die in de Aziatische keuken veel gebruikt wordt en die de structuur heeft van vlees. Het recept vind je hier

Vegan Korean beef

Dit werd de lastigste. Want hoe vervang je bavette door iets dat én goed te marineren is, maar ook plantaardig en vooral lekker. Het resultaat was op z’n zachts gezegd verrassend. Het recept vind je hier

Video’s veganizen Borreltijd van Susan Aretz

Het hele proces rondom het maken van de gerechten en de reacties toen we ze voor het eerst proefden is vastgelegd en zie je in deze video’s

en in deel II

Dankjewel lieve Ellen, voor deze te gekke challenge!

Gepubliceerd op 22 december 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.