Vegan hapjes uit Borreltijd van Susan Aretz (inclusief video)

Een tijdje terug kreeg ik de challenge of ik een aantal hapjes uit mijn boek Borreltijd zou kunnen omtoveren tot een vegan borrelhapje. Ellen, die ik al jaren ken via social, eet plantaardig, had mijn boek gekocht en vroeg zich af of dat mogelijk was.
Oh ja… en of ze dat proces mocht filmen. Nu ben ik de beroerdste niet. Bovendien vond ik het wel een toffe uitdaging. Ik had alleen wel een paar voorwaarden…
Vegan Borreltijd
Omdat ik hou van écht, wilde ik geen enkel recept vooraf testen. Ieder hapje zou de dag van filmen voor het eerst gemaakt worden. Om mijn reactie zo puur mogelijk te houden. Want het moest smaken, dat was een andere voorwaarde. Niet lekker, hoe plantaardig en verantwoord ook, is niet lekker. Zo simpel is het.
Vegan borrelhapjes
Drie recepten zocht ik uit. Van eenvoudig vegan te maken, tot best wel een uitdaging vegan te maken. De borrelboter, loaded nacho’s met gehakt & bonen en de Korean beef bao buns gingen in de vegan make over. Maar hoe pak je dat aan?
Vegan borrelboter
Voor de vegan borrelboter was het voornaamste om op zoek te gaan naar een lekkere plantaardige boter. Voor een roomboter liefhebber als ik best een dingetje. Gelukkig gaat in de borrelboter nog meer lekkers (Tomasu sojasaus en Tahin). Het recept vind je hier
Vegan loaded nacho’s met jackfruit
Omdat gewoon gehakt vervangen door plantaardig gehakt me te makkelijk leek koos ik voor dit hapje om aan de slag te gaan met jackfruit. Een vrucht die in de Aziatische keuken veel gebruikt wordt en die de structuur heeft van vlees. Het recept vind je hier
Vegan Korean beef
Dit werd de lastigste. Want hoe vervang je bavette door iets dat én goed te marineren is, maar ook plantaardig en vooral lekker. Het resultaat was op z’n zachts gezegd verrassend. Het recept vind je hier
Video’s veganizen Borreltijd van Susan Aretz
Het hele proces rondom het maken van de gerechten en de reacties toen we ze voor het eerst proefden is vastgelegd en zie je in deze video’s
en in deel II
Dankjewel lieve Ellen, voor deze te gekke challenge!
Gepubliceerd op 22 december 2019